Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήEλληνοτουρκικά: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει κάθε ασύμμετρη απειλή

Eλληνοτουρκικά: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει κάθε ασύμμετρη απειλή

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει «απασφαλίσει» και η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή που θα προέρχεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Το γεγονός πως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει να «απομονώσουν» τον Ταγίπ Ερντογάν καταδείχθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, γεγονός που έχει εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Η περιθωριοποίηση της ηγεσίας της Τουρκίας αποτυπώθηκε στον μέγιστο βαθμό κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Ερντογάν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν δέχθηκε να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο έστω για μερικά λεπτά.

Παράλληλα, έπεσε στο «κενό» η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ενοχοποιήσει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς αποδοκιμάσθηκαν από Αμερικανούς και Ευρωπαίους οι δηλώσεις του και οι φωτογραφίες των νεκρών προσφυγόπουλων που έδειξε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν για εσωτερική «κατανάλωση», θέλοντας να δείξει στους Τούρκους πολίτες ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη και παραμένει ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η μεγάλη ήττα που υπέστη η τουρκική διπλωματία στις ΗΠΑ έχει εξαγριώσει το Λευκό Παλάτι το οποίο για ακόμη μια φορά επιδίδεται σε απειλές και «λεονταρισμούς» κατά της Ελλάδας.

Μάλιστα, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και υπουργοί της κυβέρνησής του, προβαίνουν καθημερινά σε ολοένα και πιο επιθετικές δηλώσεις, κάνοντας πλέον «ανοικτά» αναφορές για «παράνομο καθεστώς στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας».

Η αμφισβήτηση, όμως, της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έλαβε την κατάλληλα απάντηση από τις ΗΠΑ, καθώς με επίσημη τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «είναι αδιαμφησβήτητη η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου».

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές αναφορικά με την προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να εργαλειοποιήσουν για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό.

Όπως επισήμαναν κυβερνητικά στελέχη στο GOVNEWS.GR, οι πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αναφέρουν πως οι τουρκικές αρχές συγκεντρώνουν μετανάστες τόσο κοντά στο Έβρο όσο και σε κάποια σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρα μας, με τι Ένοπλες Δυνάμεις, τους συνοριοφύλακες, την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ανησυχία επικρατεί στην ελληνική πλευρά και από τον νέο απόπλου του ερευνητικού τουρκικού σκάφους Oruc Reis.

Όπως τόνισαν Τούρκοι αξιωματούχοι το ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει και πάλι έρευνες μέσα στον Οκτώβριο.

Δεν έχει διευκρινιστεί όμως ακόμη από τις τουρκικές αρχές σε ποιες θαλάσσιες περιοχές θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Αμυντικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιήσει και πάλι το ερευνητικό σκάφος για να «πιέσει» τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αλλάξουν στάση απέναντί του.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν με έμφαση ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.