Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣύνοδος ΕΛΚ στην Κρήτη: Ακόμη ένα «ράπισμα» στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, όλο...

Σύνοδος ΕΛΚ στην Κρήτη: Ακόμη ένα «ράπισμα» στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, όλο το παρασκήνιο

Ως μια ακόμη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται το τετραήμερο 27 με 30 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η ελληνική διπλωματία κατόρθωσε την ώρα που συνεδριάζει το «Πολεμικό Συμβούλιο» στην Τουρκία με θέμα την Ελλάδα, να βρίσκονται σε νησί που αμφισβητεί την κυριαρχία του η Άγκυρα, δεκάδες Ευρωβουλευτές, εκπροσωπώντας το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Να σημειωθεί, ότι στον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» οι Τούρκοι συμπεριλαμβάνουν ολόκληρη την Κρήτη στα νησιά που θέλουν να προσαρτήσουν με την βία και τα όπλα. 

Τι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από 176 ευρωβουλευτές. 

Το ΕΛΚ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 10 επιτρόπους, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από 6 αρχηγούς κυβερνήσεων από Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία και Ρουμανία.

Θυμίζουμε ότι η σύνοδος ήταν να φιλοξενηθεί στην Κρήτη πριν από ένα χρόνο, ωστόσο είχε πάρει αναβολή τότε λόγω των έκτακτων γεγονότων με τον καταστροφικό, φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Όπως τόνισαν μιλώντας στο GOV NEWS κυβερνητικά στελέχη, υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο αναφορικά με το τόπο διεξαγωγής της Συνόδου του ΕΛΚ, καθώς ξένοι ευρωβουλευτές, με επιρροή, προσπάθησαν να αλλάξουν τον τόπο διεξαγωγής της Συνόδου. 

Με προσωπική όμως παρέμβαση του Έλληνας πρωθυπουργού, που συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον οποίο διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις «κλείδωσε» το τόπος διεξαγωγής και το Ηράκλειο της Κρήτης άνοιξε τις «πύλες» του για να υποδεχθεί την μεγαλύτερη ομάδα ευρωβουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου.  

Ο πρωθυπουργός και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν και πάλι την τουρκική προκλητικότητα και να τονίσουν πως η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας δημιουργεί κινδύνους για το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις που «πυροδότησε» η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με γεωπολιτικό σεισμό. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, για την Ουκρανία. Προκαλεί επιπτώσεις στην ενεργειακή μας ασφάλεια, άνοδο τιμών και ενεργειακή κρίση η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο». 

Η είδηση που προκύπτει, εκτός των άλλων, από το πρώτο διήμερο της Συνόδου είναι ότι μετά από αίτημα του κ. Μητσοτάκης το ΕΛΚ θα αναδείξει εκ νέου την Τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και θα πραγματοποιηθεί – κατά πάσα πιθανότητα – με πρωτοβουλία του ΕΛΚ έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να καταδικαστούν οι ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν. 

Φυσικά η Σύνοδος του ΕΛΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την χώρα μας, που επιδιώκει να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, σε μια χρονιά που τα έσοδα από τον τουρισμό προσεγγίζουν και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.   

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.