Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης στους Sunday Times: Πλησιάζει η ώρα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Πλησιάζει η ώρα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «πλησιάζει η ώρα για την απόφαση επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times», δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στην ομόλογό του, Λιζ Τρας: «Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία της βασίλισσας θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» ανέφερε.

Ανέφερε την εκτίμησή του πως ο νέος βασιλιάς, Κάρολος Γ’ -με τον οποίο έχει μία «καλή προσωπική σχέση»- θα μείνει, λόγω ιδιότητας, ουδέτερος. Εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι -βάσει των όσων έχουν συζητήσει- θα είναι υποστηρικτικός. Επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αναφορικά με τις υποκλοπές, ο πρωθυπουργός, δήλωσε: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα».

Προσθέτοντας: «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Επανέλαβε πως η Τουρκία διασπείρει παραπληροφόρηση και κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα. Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας». Τονίζοντας ότι αυτό «απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Ο κύριος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αναφέροντας πως η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη. Τον οποίο, κατηγορεί πως «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας