Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο παρασκήνιο του μίνι ανασχηματισμού και το μήνυμα Μητσοτάκη

Το παρασκήνιο του μίνι ανασχηματισμού και το μήνυμα Μητσοτάκη

Άπαντες κρίνονται ενόψει του επικείμενου, μεγάλου ανασχηματισμού, την άνοιξη

Θα μπορούσε και να τιτλοφορείται «ο ανασχηματισμός της φωτοβολίδας», αφού ουσιαστικά οι χειρουργικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας στις οποίες προέβη εχθές ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ήταν σχεδόν αποκλειστικά το αποτέλεσμα των πιέσεων που δεχόταν όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για τα αλλεπάλληλα φαινόμενα οπαδικής (και όχι μόνο) βίας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στον Ρέντη.

Ο πρωθυπουργός, παρότι δεν είναι λάτρης των συχνών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, όπως έχει αποδείξει στα 4,5 χρόνια πρωθυπουργικής τους θητείας, αποφάσισε έξι μήνες μετά το περίφημο rotation να κάνει στοχευμένες αλλαγές σε νευραλγικά πόστα. Το κυρίαρχο φυσικά είναι το πεδίο ασφάλειας του πολίτη, όπου ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειχνε ικανοποιημένος το τελευταίο διάστημα από τις επιδόσεις του Γιάννη Οικονόμου.

Κοντολογίς, άπαντες κρίνονται… Και ήταν ένα «μήνυμα» ενόψει του επικείμενου, μεγάλου ανασχηματισμού, την άνοιξη.

«Δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «φωτογραφίζοντας» αστοχίες, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτές τις αλλαγές, καταλύτης υπήρξε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σαφές, θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι τα θέματα της καθημερινότητας, στην κορυφή των οποίων εντάσσεται η ασφάλεια των πολιτών, αποτελούν αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής.

«Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου»

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο Πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου», επισημαίνοντας ότι «και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς».

Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν τυχαία. Ως υπουργός δημόσιας τάξης έχει συνδέσει το όνομά του με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα. Σήμερα, επιστρέφει στην Κατεχάκη για 5η φορά, έχοντας στο βιογραφικό του πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Στη θέση αυτή βρέθηκε για πρώτη φορά το 1999, στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, το 2009 στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2012 στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και το 2019 στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχει και η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του Υπουργού Υγείας, τομέα τον οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πεδίο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως στόχο τόσο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν για την επιστροφή Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας ότι πρόκειται για υπουργό με μεταρρυθμιστική εμπειρία, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Για πρώτη φορά του είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς το 2013.

Με… άρωμα γυναίκας

Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα είχαν δύο ακόμη χαρακτηριστικά. Την τοποθέτηση μιας ακόμη γυναίκας σε θέση Υπουργού – της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία επιστρέφει στο Υπουργείο Εργασίας, όπου είχε βρεθεί σε θέση υφυπουργού στην προηγούμενη κυβέρνηση- και τη «ψήφο εμπιστοσύνης» στα νέα στελέχη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αναλαμβάνει πλέον και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και την είσοδο δύο νέων στελεχών στο Υπουργικό Συμβούλιο, του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο στη θέση υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και της βουλευτή Επικρατείας, Ιωάννας Λυτρίβη, στη θέση υφυπουργού παιδείας, στέλεχος, που όπως επεσήμαναν κυβερνητικά στελέχη, διαθέτει πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποτέλεσαν έκπληξη, ούτε και ο χρόνος, που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις ήδη άλλες τρεις περιπτώσεις μέσα στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης: νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Νότης Μηταράκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας