Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήChatGPT - Η τεχνητή νοημοσύνη στην… υπηρεσία της κυβέρνησης

ChatGPT – Η τεχνητή νοημοσύνη στην… υπηρεσία της κυβέρνησης

Η βιομηχανία της τεχνολογίας βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός τεράστιου αναπτυξιακού κύκλου, καθώς η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια οικονομία θα γιγαντώσει την αγορά, με τον τζίρο της να φτάνει τα 420 δισ. δολάρια έως το 2027. Αυτή είναι η εκτίμηση της ελβετικής UBS, που χαρακτηρίζει «τάση της δεκαετίας» την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS, «όταν δημοσιεύσαμε τις προβλέψεις μας για τα έσοδα της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης το περασμένο έτος, περιμέναμε πως θα σημείωνε ανάπτυξη από τα 28 δισ. δολάρια το 2022 στα 300 δισ. δολάρια έως το 2027. Αυτό μεταφραζόταν σε συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 61%». Προσθέτουν έτσι πως τώρα αναβαθμίζουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις τους, αλλά συγκρατημένα και πιθανολογούν πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αποδειχθεί τελικά ότι είναι υπερβολικά συντηρητικοί.

Καταλήγουν, έτσι, τώρα να προβλέπουν έσοδα 420 δισ. δολαρίων έως το 2027 για τη βιομηχανία, που ισοδυναμεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 72% και 15πλασιασμό μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Οπως τονίζουν, «εάν η κυκλοφορία της εφαρμογής ChatGPT είναι για τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης κάτι σαν τη στιγμή που εμφανίστηκε το iPhone για την Apple, η πρόσφατη παρουσίαση διαφόρων εφαρμογών όπως τα Copilots και λειτουργιών όπως τα Turbo και vision από την OpenAI το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σημαίνει ότι η αντίστοιχη στιγμή για τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει».

Ευλόγως, η ΑΙ αποτελεί σταδιακά, παγκοσμίως, και το επόμενο βήμα της εκάστοτε κυβέρνησης για το επόμενο, ψηφιακό βήμα του κράτους

Η συνομιλία των πολιτών με τον Ψηφιακό Βοηθό του gov.gr

Εντυπωσιακά είναι, δε, τα πρώτα στοιχεία γύρω από τον Ψηφιακό Βοηθό του gov.gr με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος τέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και καλείται να απαντά σε διάφορα ερωτήματα των πολιτών, σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα της κυβέρνησης στο να γίνει πρωτοπόρος χώρα μελέτης και εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρώτη χώρα, η οποία εισάγει την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) στο Δημόσιο, για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών.

Δημοσιεύτηκε το 3ο τεύχος της «GOVNews Weekly»!

«Πώς μπορώ να βγάλω ταυτότητα;», «Πώς μπορώ να εκδώσω οικογενειακό πιστοποιητικό;», «Ο γιος μου γεννήθηκε το 2010, δικαιούται youth pass»; είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντά ο πρώτος Ψηφιακός Βοηθός. Ακόμη και σε πιο ιδιαίτερες ή και «περίεργες» ερωτήσεις μπορεί να ανταποκριθεί και να απαντήσει, όπως «ακούω τον γείτονά μου στο διπλανό διαμέρισμα, φοβάμαι ότι μπορεί να κακοποιεί τον σκύλο του».

Με την είσοδο της ΑΙ στο gov.gr ο πολίτης ή η επιχείρηση δεν χρειάζεται να ψάχνει τις υπηρεσίες του gov και τις διαδικασίες του «ΜΙΤΟS». Aρκεί μια γραπτή ερώτηση -ακόμα και μια εκφώνηση- και η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης αναζητά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και καθοδηγεί τον πολίτη, δίνοντας συνδυαστικές απαντήσεις σε απλά, αλλά και πιο σύνθετα ερωτήματα.

Τα δεδομένα είναι όλα ανωνυμοποιημένα και ακόμη και σε περίπτωση που τα προσθέσει ο πολίτης, το ίδιο το σύστημα τα σβήνει, η δε «συνομιλία» παραμένει για 20 μέρες. Οι πολίτες μπορούν να συνομιλήσουν με τον «Ψηφιακό Βοηθό» τόσο από το κινητό τους τηλέφωνο, όσο και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υποβάλλουν το ερώτημά τους σε φυσική γλώσσα, γραπτά ή φωνητικά, ώστε ο «Ψηφιακός Βοηθός» να τους βοηθήσει να εντοπίσουν με τρόπο απλό και φιλικό την υπηρεσία που ψάχνουν, ενώ στο τέλος της «συνομιλίας» έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την εφαρμογή.

Απίστευτες… απορίες

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι «περίεργες» ερωτήσεις, στις οποίες επίσης το σύστημα απάντησε ανάλογα. Οι πιο χαρακτηριστικές ήταν:

  • -Πόσο θα έρθει το Αγιαξ – ΑΕΚ σήμερα;

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να παρέχω πληροφορίες ή προβλέψεις για αθλητικά γεγονότα. Παρακαλώ ανατρέξτε σε επίσημες αθλητικές πηγές για τις πληροφορίες που χρειάζεστε».

  • -Πώς να βρω κοπέλα;

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω με αυτό το θέμα. Είμαι εδώ για να παρέχω πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες της Ελληνικής Κυβέρνησης».

  • -Πιστεύεις πως υπάρχει Θεός;

«Λυπάμαι, αλλά ως Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν έχω την ικανότητα να έχω προσωπικές πεποιθήσεις ή απόψεις. Είμαι εδώ για να παρέχω πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις διαδικασίες της».

  • -Πού έχει τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα;

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να παρέχω πληροφορίες ή συστάσεις για εστιατόρια ή τρόφιμα. Η εξουσιοδότησή μου περιορίζεται στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος της νέας, digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»

Για τη νέα ταυτότητα ήταν οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε αυτό το διάστημα ο Ψηφιακός Βοηθός του gov.gr, καθώς αφορούσε στο 15,17% των περιπτώσεων και η νέα ταυτότητα το 12,07%. Τα άλλα θέματα ήταν ο προσωπικός αριθμός του πολίτη, το διαβατήριο, η συνταξιοδότηση, τα τέλη κυκλοφορίας, το επίδομα θέρμανσης  και η έκδοση νέας ταυτότητας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας