Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔ. Καιρίδης για μεταναστευτικό: Η χώρα παίρνει σήμερα τον ευρωπαϊκό έπαινο -...

Δ. Καιρίδης για μεταναστευτικό: Η χώρα παίρνει σήμερα τον ευρωπαϊκό έπαινο – Το μοντέλο «Μανωλάδας» έχει τελειώσει

Για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να περάσουν στην παραγωγική διαδικασία και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία υπό νόμιμες προϋποθέσεις, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι διττή. Είναι διπλή. Από τη μια λέμε όχι στο παράνομο και λέμε ναι στο νόμιμο με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες, όπως το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό είμαστε πολύ αυστηροί στην προστασία των συνόρων, όπως ξέρετε, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε και εναλλακτικές νόμιμης, λελογισμένης, μετανάστευσης, όπως το είπε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα που είχαμε την Ίλβα Γιόχανσον και τον Μαργαρίτη Σχοινά στο υπουργείο».

«Η χώρα αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Δεν το είχε στο παρελθόν, γιατί στο παρελθόν εξήγαγε εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό. Και μόνο την περίοδο της πανδημίας χιλιάδες Αλβανοί εργάτες γης, για παράδειγμα, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη έλλειψη, έφυγαν προς την Ιταλία και αλλού. Σήμερα που η οικονομία αναπτύσσεται και αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, το πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο. Προφανώς πρέπει να επιμείνουμε στη μείωση της ανεργίας. Προφανώς πρέπει να αυξήσουμε την απασχολησιμότητα των Ελλήνων, ιδίως των πληθυσμών εκείνων που δεν συμμετέχουν αρκετά στην αγορά εργασίας, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, έχουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς πρέπει να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain, πριν φτιάξουν οικογένειες στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Αμερική και στη Γαλλία και αποκτήσουν ρίζες εκεί. Να μπορέσουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι τόσο ταλαντούχοι, να ξαναγυρίσουν» ανέφερε ακόμα ο κ. Καιρίδης.

«Καταλαβαίνω αυτή την επιφύλαξη, διότι έχουμε να διαχειριστούμε την τραγωδία ’15-’19, το χάος που παραλάβαμε το ’19 που τραυμάτισε την ελληνική κοινωνία και διατάραξε τη σχέση της με το ιστορικό φαινόμενο. Γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έρχεται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει η μετανάστευση. Το θέμα είναι πώς τη διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση με όρους και κανόνες, με ευταξία, χωρίς το χάος στην Ειδομένη. Θυμάστε τότε τη Μόρια. Όλα τα υπόλοιπα που τραυμάτισαν και που έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά. Και αν για κάτι ήρθε η κα Γιόχανσον εδώ, είναι εν όψει των ευρωεκλογών, μην έχετε καμία αμφιβολία, για να πει ότι εδώ στην Ελλάδα, σε αυτή την τόσο ευαίσθητη, την πιο ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, γιατί έχουμε το πιο δύσκολο σύνορο με τα χίλια μίλια θαλάσσιου μετώπου με την Τουρκία, είναι παράδειγμα η Ελλάδα και παίρνει σήμερα τον ευρωπαϊκό έπαινο, τουλάχιστον σύμφωνα με την κα Γιόχανσον».

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «όλοι επικεντρώθηκαν στο ένα άρθρο. Η τροπολογία είχε πέντε. Υπάρχει και ο εθνικός συντονιστής απελάσεων, επιστροφών προκειμένου να επιταχύνουμε. Αυτό είναι ένα συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη και αυτό που λέμε εμείς ως ελληνική κυβέρνηση και το ενστερνίζεται η σοσιαλίστρια Ίλβα Γιόχανσον από τη Σουηδία, είναι ότι χωρίς επιστροφές δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα ασύλου. Για να προστατεύουμε αυτόν που δικαιούται προστασίας θα πρέπει να μπορούμε να επιστρέψουμε αυτόν που δεν δικαιούται προστασίας».

«Η Μανωλάδα -αυτό που λέμε είναι και προς τους εργοδότες- το μοντέλο του φέρνω μαύρη εργασία, δεν πληρώνω εισφορές και τον βάζω σε κοτέτσια έχει τελειώσει, δεν μπορεί να υπάρξει. Η ελληνική οικονομία πρέπει να πάει στο επόμενο. Και βλέπω με χαρά, για να είμαι δίκαιος, ότι και οι εργοδοτικές οργανώσεις, για παράδειγμα οι συνεταιρισμοί – χθες είχα στο γραφείο μου την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος– το έχουν κατανοήσει απόλυτα».

Ο Δημήτρης Καιρίδης έκανε ακόμα γνωστό ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, θα μεταβεί στην Τουρκία σε λίγες μέρες επικεφαλής κλιμακίου και του Λιμενικού προσκεκλημένος των Τούρκων. Ακόμα είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη, τριμερής Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, ενώ στις 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες θα γίνει τελετή παράδοσης-παραλαβής από την τουρκική προεδρία στην ελληνική προεδρία, παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά και της Ίλβα Γιόχανσον, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μετανάστευσης.

«Και βεβαίως μόλις χθες πήρα επιστολή από τον Τούρκο ομόλογό μου Υπουργό Εσωτερικών με την οποία απαντάει σε δικιά μου πρόσκληση ότι θα έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι επαφές γίνονται, αλλά δεν είναι αυτό που μετράει, αυτό που μετράει περισσότερο είναι τι γίνεται επί του πεδίου. Και η πραγματικότητα είναι ότι επί του πεδίου από τις 19 Σεπτεμβρίου που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεννόηση, έχουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας