Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤι απαντά η κυβέρνηση για τις (αντιδραστικές) θέσεις Σαμαρά, Βορίδη και Πλεύρη...

Τι απαντά η κυβέρνηση για τις (αντιδραστικές) θέσεις Σαμαρά, Βορίδη και Πλεύρη (βίντεο)

«Επιμένουμε ότι εμείς εισηγούμαστε ένα νομοσχέδιο και προφανώς θέλουμε να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων»

Οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων συνεχίζονται. Ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε σχετικά κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: για τον Αντώνη Σαμαρά, για τον Μάκη Βορίδη αλλά και το τι θα γίνει με τους Υπουργούς οι οποίοι ακόμη και τώρα φαίνονται να είναι αντίθετοι απέναντι στο νομοσχέδιο.

«Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω σε συνέχεια όσων είπε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του» είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και σημείωσε: «Ο πρώην Πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει διατυπώσει ξανά, γνωστές απόψεις. Τώρα, ως προς την αποχή, επειδή έγινε μία συζήτηση την τελευταία εβδομάδα, νομίζω ήταν ξεκάθαρο αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός, καταρχάς, είναι εκείνος ο οποίος ως Πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας την εκτελεστική εξουσία, εισηγείται αυτή τη νομοθετική παρέμβαση. Προφανώς, λοιπόν, όπως και το έκανε σαφές και ως εκείνος που εισηγείται αυτή τη νομοθετική παρέμβαση, ζητάει αρχικά από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ως Πρόεδρος της ΝΔ να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και, βέβαια, απευθύνει ένα κάλεσμα συνολικά στα υπόλοιπα κόμματα και στους υπόλοιπους βουλευτές. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο είπε και νομίζω είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό γιατί είναι λογικό, απευθυνόμενος σε εκείνους που σκέφτονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ότι είναι προτιμότερο να απέχουν. Ούτως ή άλλως η αποχή είναι μία στάση κοινοβουλευτική. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει, πέραν από πρώην Πρωθυπουργός, ως έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο ίδιος στην ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ούτως ή άλλως, είχε επιλέξει την αποχή. Το κάνουν κατά καιρούς βουλευτές αυτό, αλλά επιμένουμε ότι εμείς εισηγούμαστε ένα νομοσχέδιο και προφανώς θέλουμε να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό».

Συγκεκριμένα για τον Μάκη Βορίδη, που άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, σημείωσε: «Ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Βορίδης, νομίζω από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει κάποιες απόψεις ως προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τα επιχειρήματα, τα οποία εκείνος θεωρεί ότι είναι σωστά. Δεν διατύπωσε κάποια καινούρια άποψη. Επανέλαβε τις απόψεις του, όπως έχει, νομίζω, κάθε δικαίωμα να κάνει, εφόσον ερωτάται. Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα νομίζω ότι έχει επαναλάβει τις ίδιες απόψεις και θέσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό δεν αποτελεί κάποια είδηση, κάποιο νέο. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη συνέντευξη στην οποία μίλησε για το θέμα της ισότητας του γάμου κι αυτή την επικείμενη νομοθέτηση. Απάντησε ως προς τις συλλογικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί. Επίκειται μια σειρά από συνεδριάσεις Υπουργικών Συμβουλίων. Δεν γνωρίζω σε ποιο Υπουργικό Συμβούλιο θα εισαχθεί προς συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προφανώς, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα τεθούν κι όλα τα επιμέρους ζητήματα. Δεν έχω κάτι επιμέρους να σας πω για αυτό. Ισχύουν στο ακέραιο, προφανώς, όσα έχουν ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό».

Ο, δε, Θάνος Πλεύρης υποστήριξε, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η ισότητα στον γάμο δεν εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κάθε κράτος είναι κυρίαρχο να θεσπίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς να υπάρχει υποχρέωση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς το σχολίασε ο κ. Μαρινάκης;

«Καταρχάς, όπως έχουμε πει, το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, τη νομοθέτηση αυτή την έχουν κάνει πάνω από 36 χώρες και τη ρύθμιση περί υιοθεσίας περισσότερες, αν δεν κάνω λάθος, είναι 39 και 22 στην Ευρώπη.  Άρα, μιλάμε για πολλά κράτη τα οποία  έχουν εναρμονιστεί με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και πολλές άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Θεωρούμε ότι είναι μία άδικη εκκρεμότητα που και νομικά, αλλά και κοινωνικά έπρεπε να λυθεί. Και με συνέπεια το είχαμε πει και το κάνουμε πράξη. Ο κ. Πλεύρης είναι έγκριτος νομικός, έχει δικαίωμα της δικής του ερμηνείας και της δικής του άποψης και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Εμείς επιδιώκουμε τη συζήτηση με επιχειρήματα. Θεωρούμε ότι και νομικά και κοινωνικά και ηθικά είναι μία εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί με τον σωστό τρόπο, όπως προτείνει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και αισιοδοξούμε ότι θα υπερψηφιστεί».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας