Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημ. Παπαδημούλης: «Η Νέα Αριστερά θα πάει στις ευρωεκλογές πολύ καλύτερα απ’...

Δημ. Παπαδημούλης: «Η Νέα Αριστερά θα πάει στις ευρωεκλογές πολύ καλύτερα απ’ ό.τι στις δημοσκοπήσεις»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel και στην εκπομπή «Εvenong Report», έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Μάνου Νιφλή και του πάνελ του (Γ. Μουρούτης, Ν. Φελέκης, Μ. Καρακλιούμη, Π. Ευθυμίου, Α. Αγάτσα και Αν. Καραβοκύρη), ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την επιστολική ψήφο των αποδήμων που έφερε η ΝΔ στην ελληνική βουλή, αλλά και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

Μικροπολιτικά κόλπα στην τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την επιστολική ψήφο

«Αυτό σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχω υπόψη μου να έχει ξανασυμβεί. Δηλαδή, μικροπολιτικά κόλπα και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Έρχεται η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι καταθέτει ένα νομοσχέδιο προκειμένου να δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές και μόνο σε ευρωεκλογές -ρητά αποκλείει το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών αυτή τη στιγμή και σε αυτή την ψήφιση- και ενώ φαίνεται ότι μπορεί να χτιστεί μια ευρύτερη συναίνεση, έρχεται αιφνιδιαστικά, ανατρέπει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και επιχειρεί να παγιδεύσει κόμματα της αντιπολίτευσης που είπαν “ναι επί της αρχής”, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι δεν την ενδιαφέρει να χτίσουμε συναινετικά ρυθμίσεις με τις δέουσες εγγυήσεις, αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Και ξέρετε κάτι; Στην Ελλάδα, το πιο δύσκολο πράγμα για να πετύχει κανείς συναίνεση είναι να χτίσει εμπιστοσύνη. Να είναι αξιόπιστος. Αν λέει κάτι, να το εννοεί. Δυστυχώς, όμως, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στερείται αξιοπιστίας και συνέπειας λόγων και έργων.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα, είναι ότι γκρεμίζει συνειδητά τα όποια ψήγματα συναίνεσης επιχειρήθηκαν να οικοδομηθούν και ανιχνεύτηκαν για το τεστάρισμα με τις ευρωεκλογές, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι να κάνει μια προπαγάνδα καθαρά κομματική προς τους απόδημους: ”βλέπετε η αντιπολίτευση δε σας θέλει, εμείς σας θέλουμε”. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κύριε Νιφλή, κάντε ρεπορτάζ και ψάξτε το, σε καμία δυτικοευρωπαϊκή χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γίνονται τέτοια μικροπολιτικά κόλπα με τους εκλογικούς νόμους.

Είναι μια παράδοση της Δεξιάς στην Ελλάδα να βάζει στα μέτρα της κάθε φορά τους εκλογικούς νόμους και να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Αρχές Φεβρουαρίου το ψήφισμα του ΕΚ για την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

«Σε λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ένα ψήφισμα για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Γιατί διαπιστώνει – όλοι, από την ομάδα του Μακρόν μέχρι και την Αριστερά, όχι πεντέξι ευρωβουλευτές, όπως λέει η προπαγάνδα του κυρίου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, αφού μόνοι μας οι Έλληνες δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πλειοψηφίες, όπως καταλαβαίνετε, πόσο μάλλον οι Έλληνες της αντιπολίτευσης-  γιατί διαπιστώνεται λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη υποχώρηση και της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ανησυχητική για τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Ρεκόρ ακρίβειας, πληθωρισμός απληστίας και καρτέλ

«Η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι 50% και πάνω πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και είναι μια ακρίβεια απληστίας, γιατί την αγορά σε μια σειρά τομείς την ελέγχουν οι πολυεθνικές.
Ένα παράδειγμα – δυστυχώς δεν είναι το μόνο: Πριν λίγα χρόνια, μας έλεγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι το βρεφικό γάλα είναι ακριβό γιατί πουλιέται μόνο στα φαρμακεία. Θα το βάλουμε να πουλιέται και στα σουπερμάρκετ και θα γίνει φτηνότερο. Αποτέλεσμα: Το βρεφικό γάλα σήμερα στην Ελλάδα είναι τρεις φορές ακριβότερο από ότι στη Σουηδία που έχει τριπλάσιες μισθούς.
Με όρους αγοραστικής δύναμης είναι εννιά φορές ακριβότερο.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Να έχουμε μια κυβέρνηση που να κάνει ελέγχους στην αγορά και μια επιτροπή ανταγωνισμού που να κάνει ελέγχους στην αγορά και να ρίχνει καμπάνες για να σπάει τα καρτέλ.

Δε νοείται, πολυεθνικές να πουλάνε στην Ελλάδα -με συνεννόηση καρτέλ μεταξύ τους, μέσω των σούπερ μάρκετ, τρεις φορές ακριβότερα το βρεφικό γάλα της ίδιας μάρκας απ ότι πουλιέται στην πλούσια Σουηδία και τα πρόστιμα που επιβάλλει με χρονοκαθυστέρηση δύο και τριών ετών ο κύριος Σκρέκας, να είναι χάδι μπροστά στα κέρδη που έχουνε αυτά τα καρτέλ και αυτές οι πολυεθνικές.
Δεν είναι δυνατόν, το ελληνικό γιαούρτι που είναι και μια χαρά γιαούρτι και εξάγεται, να κοστίζει σ ένα σούπερ μάρκετ στις Βρυξέλλες φτηνότερα απ ότι κοστίζει στην Ελλάδα, γιατί κάποιοι επιδοτούν τις εξαγωγές τους μέσω της αισχροκέρδειας στην Ελλάδα.
Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να είμαστε στα ύψη στις τιμές και με τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ευρωζώνη. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, είμαστε στις τρεις τέσσερις τελευταίες θέσεις στους 27. Και κλείνω με κάτι για να το συζητήσετε και μεταξύ σας: Μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ, από τους πρώτους, το 1981. Από τότε μέχρι τώρα δεν έχουμε περάσει σε βιοτικό επίπεδο, αγοραστική δύναμη, κοινωνικό κράτος, δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία… ούτε μια χώρα. Χώρες που μπήκαν δεκαετίες μετά από εμάς και ήταν φτωχότερες από εμάς, μας έχουν ξεπεράσει. Άρα κάτι δε δουλεύει καλά στις ελληνικές κυβερνήσεις και στο πολιτικό σύστημα».

Η Νέα Αριστερά και η αντιπολίτευση


«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κακή κυβέρνηση, που κυριαρχεί απολύτως. Και στο χώρο της αντιπολίτευσης, έχουμε συνολικά μια αδυναμία, εσωτερικούς ανταγωνισμούς, κατακερματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και την κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού, που είχε και καταγράφηκε με το 18% τον Ιούνιο, καθώς η ηγεσία Κασσελάκη και η νέα ηγετική ομάδα επιτείνει όλα τα χαρακτηριστικά της κρίσης και προσθέτει βήματα απομάκρυνσης, όχι μόνο από κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά και από τις έννοιες της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας.
Γρήγορα θα φανεί αν οι Σπέτσες, που ήταν επικοινωνιακό γεγονός, θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που καθημερινά ξεσπάνε σ αυτό το χώρο.
Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη φθορά και την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το γεγονός ότι ο νέος του ηγέτης, ο κ. Κασσελάκης, καταγράφει ως “πρωθυπουργίσιμος” ποσοστά της τάξης του 5 με 7%, δηλαδή τα μισά από την πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ, δε φαίνεται να έχει μια ισχυρή ανοδική δυναμική. Η Νέα Αριστερά, κατά τη γνώμη μου, με δουλειά, με αξιοπιστία, χτίζοντας με σοβαρότητα το “νέο” που να δικαιολογεί και τον τίτλο της, με νέα πρόσωπα αλλά και προτάσεις και ιδέες για την καθημερινότητα των πολιτών, όχι μόνο κριτική, πιστεύω ότι μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα απ’ ότι στις αφετηριακές δημοσκοπήσεις.

Έχω πει εδώ και χρόνια πολύ κάτι πολύ πριν τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ότι ολοκληρώνω την κοινοβουλευτική μου διαδρομή και περνάω στα μετόπισθεν. Πιστεύω όμως ότι η νέα Αριστερά με την ηγεσία του Αλέξη Χαρίτση και με τη νέα γενιά μπροστά, μπορεί πραγματικά να οικοδομήσει κάτι που να είναι όχι μόνο αξιόπιστο και με μέλλον και με προοπτική, αλλά μπορεί να είναι και ένας καταλύτης γι αυτό που θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, που είναι μια διαδικασία ανασύνθεσης και συγκλίσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη θα τα πάει πολύ χειρότερα απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Και ο Αλέξης Τσίπρας, όσο βλέπει τα βήματα “απόσυριζοποίησης” και “αποτσιπροποίησης” από τον Στέφανο Κασσελάκη, θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να παραμένει σιωπηλός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσει το μεγάλο κραταιό ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του και με την ανθρωπογεωγραφία του.
Η Νέα Αριστερά πιστεύω ότι θα πάει στις ευρωεκλογές πολύ καλύτερα απ ότι στις δημοσκοπήσεις, Αλλά το ζητούμενο θα είναι ένα μεγάλο μέτωπο δημοκρατίας πάνω σε στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις, που να αμφισβητήσει τη μονοκρατορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι αυτό είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά και εφικτό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας