Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓεροβασίλη: «Η κυβέρνηση πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και μετά τα 'μεταρρυθμίζει'»

Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και μετά τα ‘μεταρρυθμίζει’»

Σφοδρή κριτική άσκησε η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ στην κυβέρνηση, κατά την χθεσινή παρέμβασή της στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά

Σφοδρή κριτική άσκησε η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ στην κυβέρνηση, κατά την χθεσινή παρέμβασή της στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γ. Κουβαρά, αναφορικά με την «μεταρρύθμιση» που επιχειρεί στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Εδώ έχουμε μία άκρως συντηρητική στροφή προς την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Η κυβέρνηση πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και μετά τα ‘μεταρρυθμίζει», ανέφερε και στη συνέχεια στάθηκε σε θέματα διαφοράς αντίληψης για το κοινωνικό κράτος και για την ανεύρεση λύσεων για τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαρχής έδειξε τις, υπονομευτικές για τη δημόσια παιδεία, δικές της:

-εξισώνοντας τα πτυχία κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια,

-εισάγοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής αποκλείοντας από τα πανεπιστήμια 35.000 υποψηφίους, περιορίζοντας τον αριθμό των σχολών

-συρρικνώνοντας στην ουσία πολλά πανεπιστήμια και σχολές και φροντίζοντας να δυσφημίσει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Εκτός από την παραβίαση του Συντάγματος, χθες κατήργησε και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων παρεμβαίνοντας εκβιαστικά για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις».

Σχετικά με τις καταλήψεις και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε:

«Το ποιο τρόπο θα βρουν οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσουν σε οπισθοδρομική μεταρρύθμιση είναι δικό τους θέμα. Το δικαίωμά τους να αντιδράσουν το στηρίζουμε απολύτως. Το βέβαιο είναι», συνέχισε «ότι οι μεγάλες, αυτές αλλαγές δεν γίνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς να υπάρχει διεργασία, διαβούλευση με την κοινωνία, την οποία την αφορά άμεσα. Και ξέρετε, το ζήτημα των πανεπιστημίων δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορά το σύνολο της χώρας».

Με κοπτοραπτική επιχειρημάτων η κυβέρνηση περιφρονεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουδεμία συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί επιχειρήματα παραπλανητικά περί μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και κερδοσκοπικά. Ξέρετε να έχει το Χάρβαρντ, π.χ. κάπου ένα παράρτημα, ένα κέντρο στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει, γιατί τα φημισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν πουθενά αλλού παραρτήματα, συνεργασίες κλπ και Αυτό συμβαίνει γιατί «οι χώρες οι οποίες έχουν αυτό το πανεπιστημιακό «brand», το θέμα της έρευνας, το θέμα της γνώσης το φυλάνε για το κράτος τους και επίσης για το ΑΕΠ της χώρας τους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας