Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠαπαδημούλης στο Ευρωκοινοβούλιο: «Λογοδοτούμε στους πολίτες και κρινόμαστε από τους πολίτες»

Παπαδημούλης στο Ευρωκοινοβούλιο: «Λογοδοτούμε στους πολίτες και κρινόμαστε από τους πολίτες»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Προϋπολογισμού (BUDG) και Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση με τίτλο «Εφαρμογή του κανονισμού αιρεσιμότητας όσον αφορά το κράτος δικαίου», πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν, τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντζερς, και τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ, όσον αφορά το κράτος δικαίου και την αποδέσμευση κονδυλίων συνοχής για την Ουγγαρία, δυνάμει του κανονισμού περί κοινών διατάξεων.

Απευθυνόμενος στους τρεις Επιτρόπους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Όπως έχετε αντιληφθεί, τα επιχειρήματα της Επιτροπής δεν έχουν πείσει τους ευρωβουλευτές – από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μέχρι και την Ευρωομάδα της Αριστεράς, παρότι οι τρεις Επίτροποι που εκπροσωπείτε εδώ σήμερα την Κομισιόν ανήκετε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και το RENEW.

Δεν έχουμε πειστεί ότι αυτή η χρονική σύμπτωση της αποδέσμευσης κονδυλίων λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου -και με την εξαιρετική ταχύτητα που αναλύθηκε από προηγούμενους συναδέλφους- είναι άσχετη με μια πολιτική μανούβρα και με μια πολιτική σκοπιμότητα: Να επιδιώξετε ένα deal με τον κύριο Όρμπαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής για να πει “ναι” στην τροποποίηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Και αυτή, ξέρετε, είναι η εντύπωση και στους πολίτες.

Δε μας έχει συνηθίσει η Κομισιόν σε τέτοιες ταχύτητες με τη γραπτή διαδικασία για την έγκριση αποδέσμευσης κονδυλίων ή την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων.

Και το χειρότερο είναι ότι, ενώ δώσατε την εικόνα ότι υποκύπτετε στους εκβιασμούς της ουγγρικής κυβέρνησης για να αποσπάσετε το δικό της “ναι”, στο τέλος ο κος Όρμπαν και η κυβέρνησή του βρέθηκε διπλά κερδισμένος: Και πήρε τα κονδύλια και την υπόσχεση ότι θα συνεχιστούν τα πράγματα για να πάρει πάνω από 10 δισ. € και δεν συναίνεσε και στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου!

Εμείς, εδώ στο Κοινοβούλιο, έχουμε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα που έχει εσωτερική συνοχή, το οποίο ελέγχει και την Κομισιόν για την συμπεριφορά της και λέει ότι πρέπει συνολικά να κρίνεται η πρόοδος και ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

Νομίζω ότι η διαφορά στη στάση των ιδίων πολιτικών εκπροσώπων των ιδίων πολιτικών ομάδων, όπου εδώ ευρωβουλευτές και από το ΕΛΚ και από τους Σοσιαλιστές και από το RENEW επικρίνουν τη στάση της Κομισιόν, οφείλεται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Εμείς εδώ λειτουργούμε με ανοικτές διαδικασίες και εκλεγόμαστε άμεσα από τους πολίτες.

Λογοδοτούμε στους πολίτες και κρινόμαστε από τους πολίτες. Η Επιτροπή λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες και καμιά φορά με συγκοινωνούντα δοχεία, με τις σκοπιμότητες του Συμβουλίου και των Συνόδων Κορυφής. Αλλά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρά για να τα εμπλέκουμε σε τέτοια παζάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας