Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Γεραπετρίτης: «Προτεραιότητα το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια»

Γ. Γεραπετρίτης: «Προτεραιότητα το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια»

Ο υπουργός τόνισε ό,τι η προστασία των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας. «Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη Our Ocean Conference στην Αθήνα, στις 16-17 Απριλίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παραβρέθηκε στο 3ο Υπουργικό Forum Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδοειρηνικού και επεσήμανε τα εξής: «Το σημερινό Φόρουμ αποτελεί ευκαιρία να ασχοληθούμε με μία σειρά καίριων κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση, τον μετριασμό και την προσαρμογή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την πράσινη ναυτιλία και τον βιώσιμο τουρισμό».

Ακολούθως ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ό,τι η προστασία των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας. «Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη Our Ocean Conference στην Αθήνα, στις 16-17 Απριλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, αναφορικά με τις δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών. Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί επίσης, στο βιώσιμο τουρισμό, την πράσινη ναυτιλία, τη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη. «Η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης συνιστά, επίσης, υψηλή μας προτεραιότητα. Έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε κατά το ήμισυ τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα  και επίσης, να μειώσουμε την απελευθέρωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον κατά 30%, έως το 2030».

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ό,τι η Ελλάδα έχει θέσει το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια, ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με όλους εσάς στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενισχυμένη πολυμερής συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την αύξηση της ανθεκτικότητας των φυσικών και κοινωνικοοικονομικών μας συστημάτων. Η Συμφωνία των Παρισίων, η Ατζέντα 2030 και το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα πρέπει να συνεχίσουν να κατευθύνουν τα βήματά μας, χωρίς να μένει κανείς πίσω».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας