Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΨηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια

Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάνοντας δεκτές προτάσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία και σε β’ ανάγνωση, του νομοσχεδίου για τη σύσταση «Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας».

Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάνοντας δεκτές προτάσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία και σε β’ ανάγνωση, του νομοσχεδίου για τη σύσταση «Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, “Σπαρτιάτες” και Πλεύση Ελευθερίας ενώ το ΚΚΕ και η “Νίκη” καταψήφισαν.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κράτους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα η χώρα στις αυξανόμενες εθνικές ανάγκες αλλά και στις επιτακτικές ενωσιακές δεσμεύεις».

Παράλληλα, κάνοντας δεκτές σχετικές εισηγήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθούν αυξημένα προσόντα για τους διοικητές της “Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας” και θα προστεθούν στη διάταξη και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι.

«Δεν χωράνε μικροπολιτικές προσεγγίσεις σε ένα νομοσχέδιο που θα καλύψει 2.000 κρίσιμους φορείς του κράτους να είναι ακόμα πιο ασφαλείς. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η χώρα δέχθηκε 13,3 κυβερνοεπιθέσεις», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία τής “Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας” εστιάζοντας την κριτική τους κυρίως στην αυτονομία, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία της αλλά και στην απόλυτη κατοχύρωση της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται τα εξής για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»:

  • Θα αποτελεί μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Θα διοικείται από Διοικητή και Υποδιοικητές για λόγους ταχύτητας λήψης αποφάσεων
  • Θα διαρθρώνεται σε δύο Γενικές Διευθύνσεις, μία επιτελικού σχεδιασμού και μία επιχειρησιακή

Θα διαθέτει 155 οργανικές θέσεις (από περίπου 50 που διαθέτει επί του παρόντος), ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της Αρχής με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και ως Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια.

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στη Β’ Ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» 

Ολοκληρώθηκε η Β’ Ανάγνωση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις». Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας” και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα σχετικά με το προσωπικό, τη διοίκηση και τη λειτουργία του.

Το Ν.Π.Δ.Δ. αποτελεί μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας και θα αποτελέσει την ενιαία και λειτουργική δομή που θα αναλάβει το συντονισμό για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας στη χώρα.

Βασική αποστολή της νέας Εθνικής Αρχής αποτελεί η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας μόνο την τελευταία εβδομάδα αποκρούστηκαν επιτυχώς 13 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες
  • Είναι αναγκαία η σύσταση του νέου Ν.Π.Δ.Δ. προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες,  όπως αυτές προκύπτουν λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, αλλά και της προσαρμογής του εθνικού μας συστήματος στα πρότυπα του συνόλου σχεδόν των κρατών – μελών της   Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη δημιουργία του νέου φορέα, ώστε εντός του καλοκαιριού να έχουμε ολοκληρώσει τη στελέχωσή του και να είμαστε απολύτως έτοιμοι τον Οκτώβριο του 2024 για την εφαρμογή της NIS 2
  • Αποτελεί επιλογή μονόδρομο η σύσταση διακριτού νομικού προσώπου επιφορτισμένου με τη συνολική διαχείριση της εθνικής στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα και με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές
  • Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν φορέα που θα είναι γρήγορος και  λειτουργικός και θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους οργανισμούς και δομές
  • Δεν θεσμοθετούμε τη νέα «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» ως Ανεξάρτητη Αρχή, γιατί αφ’ ενός δεν αποτελεί καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο και αφ’ ετέρου γιατί  ως φορέας δεν προστατεύει κάποιο θεμελιώδες συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα
  • Ως Ν.Π.Δ.Δ. η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία στη Βουλή
  • Αποτελεί προτεραιότητά μας η προσέλκυση ικανών στελεχών στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προβλέψει και τις κατάλληλες διατάξεις
  • Η Κυβερνοασφάλεια δεν αφορά μόνο το να μπει κάποιος και να σου σβήσει τις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές ή να κλέψει τους κωδικούς του Spotify και να μην μπορείς να ακούς  την Taylor Swift. Αποτελεί μια ευρύτερη και σοβαρή υπόθεση που σχετίζεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ασφάλεια των πολιτών
  • Η Κυβερνοασφάλεια αποτελεί έναν ταχέως εξελισσόμενο και ιδιαιτέρως κρίσιμο τομέα για τη χώρα, καθώς συνδέεται άρρηκτα τόσο με την εύρυθμη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών της όσο και με την ανθεκτικότητα και απόκριση του κράτους σε κυβερνοαπειλές, καθώς επίσης και με την επιχειρησιακή συνέχεια των υπηρεσιών που παρέχει.
  • Σε μία εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ψηφιακού κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.
  • Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια και το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τα δύο βασικά νομοθετήματα που φέρνει εντός του 2024. Το δεύτερο είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS 2.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας