Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στην Ευρώπη»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι ταγμένοι να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας οποτεδήποτε κι αν απειληθούν.

Ηχηρό μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε κοινές δηλώσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πέτροβα (Velislava Petrova) και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίντμαν (Daniela Grigore Gitman), μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα στη Σόφια της Βουλγαρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη» και ότι «αναθεωρητικές διεκδικήσεις που προέρχονται από την Τουρκία για αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών είναι εκτός συζήτησης στην Ευρώπη του σήμερα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, που ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι ταγμένοι να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας οποτεδήποτε κι αν απειληθούν.

«Ελπίζουμε οι προκλήσεις αυτές να παραμείνουν στα λόγια και να μη γίνουν πραγματικές προκλήσεις στο πεδίο, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολική σταθερότητα στην περιοχή μας που έχει ήδη πληγεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαζόμαστε ως μέλη του ΝΑΤΟ, ως σύμμαχοι και όχι ως εχθροί».

Παράλληλα, με την ενέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών και των οδών από τους οποίους εισέρχεται η ενέργεια στην Ευρώπη, «ώστε στο μέλλον να μη μας εκβιάσει ξανά όποιος ηγέτης θελήσει να εργαλειοποιήσει την ενέργεια. Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα μπορούσαν να είναι εναλλακτική πηγή για την έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη», δήλωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να δοθεί «κοινή απάντηση στις κοινές προκλήσεις» και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία τους σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας αλλά και της εξεύρεσης περισσότερων πηγών.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ιδίως στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB.

Τέλος, σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σημαντικό να δουλέψουν από κοινού για την ανοικοδόμηση και αναγέννηση της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις για την κλιμάκωση του πολέμου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και δίνοντας ελπίδα στους Ουκρανούς ότι η ζωή τους μπορεί να γίνει καλύτερη σε ένα περιβάλλον ειρήνης και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της», κατέληξε.

Είχε προηγηθεί το χθεσινό άτυπο δείπνο, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις δυνατότητες επέκτασης της περιφερειακής συνεργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More