Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜεϊκόπουλος καλεί Γεωργιάδη στη Βουλή για το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Βόλου

Μεϊκόπουλος καλεί Γεωργιάδη στη Βουλή για το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Βόλου

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για το Ογκολογικό Τμήμα του Αχιλλοπουλείου

 

Στη Βουλή αναμένεται να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου μετά από Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής είχε προηγουμένως καταθέσει και σχετική Ερώτηση για το Ογκολογικό Τμήμα του Αχιλλοπουλείου, το οποίο, από τον Ιούλιο του 2023, λειτουργεί με μία μόνο ογκολόγο και έναν γιατρό που μετακινείται από τη Λάρισα μία ημέρα την εβδομάδα για να καλύπτει τις ανάγκες 400 ασθενών που χρειάζονται ενδοφλέβια χημειοθεραπεία και 250 ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Απαντώντας στην Ερώτηση του Βουλευτή, ο Υφυπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι οι ανάγκες του πληθυσμού της Μαγνησίας καλύπτονται πλήρως από το Νοσοκομείο Βόλου.

Φεβρουάριος 2024 και το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείο Βόλου συνεχίζει να λειτουργεί πλήρως αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο με εξάντληση των υπηρετούντων ιατρών και ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών. Σημειωτέον, η Μαγνησία είναι μια περιοχή με υψηλά ποσοστά καρκίνου, ενώ το Ογκολογικό Τμήμα εξυπηρετεί ασθενείς από τις Σποράδες και τις δυσπρόσιτες περιοχές του Πηλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει τι έχει δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο Ογκολογικό Τμήμα ανάλογες με το Οργανόγραμμα και τις πραγματικές ανάγκες του Τμήματος, αλλά και αν θα επανεξετάσει την πρόταση που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία της άκρως απαραίτητης Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η ερώτηση του βουλευτή:

 

Προς τον κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Από τον Ιούλιο του 2023 μία ιατρός για εκατοντάδες καρκινοπαθείς στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου

 Στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου υπηρετούσαν τρεις ιατροί, δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός. Μετά την παραίτηση του Διευθυντή του Τμήματος και τη μη ανανέωση της σύμβασης του επικουρικού, το Τμήμα βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023 με μόλις μία ιατρό. Μία μόνο ιατρός για να καλύψει τις ανάγκες 400 ασθενών που χρειάζονται ενδοφλέβια χημειοθεραπεία και 250 ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, όλοι με αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις.

Η ακραία υποστελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου αποτελεί μία από τις πολλές εκφάνσεις των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζει διαχρονικά την τελευταία τετραετία η υγειονομική δομή.

Στις 21/09/2022 δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ για την τροποποίηση του Οργανισμού του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου (ΦΕΚ 5050/τ. Β’/2022), που δεν περιλάμβανε την πρόταση που κατατέθηκε και εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου από 400 σε 460 κλίνες, δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής και αύξηση των θέσεων προσωπικού. Η ΚΥΑ ακύρωσε την απόφαση για αύξηση των κλινών του Νοσοκομείου, ενώ δεν προέβλεπε καμία αύξηση των θέσεων μόνιμου προσωπικού στο Αχιλλοπούλειο.

Από το βήμα της Βουλής, τον περασμένο Οκτώβριο, ακούσαμε τον Υφυπουργό Υγείας να δεσμεύεται για στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος του Αχιλλοπούλειου, έστω μερική. Φεβρουάριος 2024 και ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα της ακραίας υποστελέχωσης του νευραλγικού Τμήματος του Νοσοκομείου.

Η επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει σταδιακά τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου πλήττει άμεσα ασθενείς και προσωπικό. Οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας δικαιούνται ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δωρεάν, ποιοτική φροντίδα υγείας.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Κρίνει πως ένα Τμήμα που εξυπηρετεί για τις θεραπείες τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς του Νομού μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με μια μόνο ιατρό; Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου ανάλογες με το Οργανόγραμμα αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του Τμήματος;
  2. Προτίθεται να επανεξετάσει τη δημιουργία της άκρως απαραίτητης Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου οι καρκινοπαθείς του Νομού να λαμβάνουν δωρεάν, επαρκή και ποιοτική φροντίδα υγείας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας