Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣυνεχίζεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα στελέχη «άδειασαν» τον Κασσελάκη κι...

Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα στελέχη «άδειασαν» τον Κασσελάκη κι αυτός ανασκεύασε

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να… απαιτεί από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να του δώσουν «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, εκείνα να τον «αδειάζουν», τη Θεοδώρα Τζάκρη να τον στηρίζει και τον Διονύση Τεμπονέρα να «σηκώνει το γάντι».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, ύστερα από πέντε ώρες. Η ΠΓ αρνήθηκε να δώσει τη «λευκή επιταγή» που ζήτησε ο πρόεδρος μέχρι το 2027 και ο κ. Κασσελάκης πήρε πίσω τα περί προσφυγής στη βάση.

Το τεταμένο κλίμα στην Κουμουνδούρου είχε ξεκινήσει από το Σάββατο όταν ο Στέφανος Κασσελάκης με το ερωτηματολόγιο που δημοσίευσε στο iSyriza ζητούσε από τα στελέχη να απαντήσουν για την αλλαγή στη δομή, στο όνομα και στο λογότυπο.

Όμως, κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και μετέπειτα ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και ο Παύλος Πολάκης δεν πήραν το μέρος του αλλά τον επέκριναν για τις αποφάσεις του.

Έτσι, αποφασίστηκε η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με τα στελέχη μάλιστα του κόμματος να τον καλούν να δώσει το «παρών» στην πρώτη συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου. Όμως, ο κ. Κασσελάκης, όχι μόνο δεν παρέστη στην Κουμουνδούρου, αλλά επέλεξε να είναι στο Λονδίνο και να στέλνει από εκεί μηνύματα που είχαν ως κύριο αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της θυελλώδους συνεδρίασης στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι οι τόνοι θα έπεφταν, αφού ο Νίκος Παππάς θεωρήθηκε ως το πρόσωπο – κλειδί που είχε παίξει έναν ρόλο «πυροσβέστη». Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως στα γραφεία της Κουμουνδούρου με το τελεσίγραφο Κασσελάκη.

Η ηχηρή απάντηση της βάσης

Ενόσω ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήλθαν στο «φως» διάλογοι μεταξύ μελών και του Στέφανου Κασσελάκη, ενδεικτικοί του «αναβρασμού» που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε πως «αν δεν με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, αλλά το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Ή πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από το συνέδριο. Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρ’ ότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο, αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία;

Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μία άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό, αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».

Τα στελέχη της παράταξης δεν υπέκυψαν στο τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη, απαντώντας πως «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν, θα κριθείς στις ευρωεκλογές».

Η απάντηση Τζάκρη στην Πολιτική Γραμματεία

Την απάντησή της στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ανέφερε ότι «οι προτάσεις να πάμε σε Κεντρική Επιτροπή θέτοντας θέμα αναβολής του Συνέδριου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μία Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ανθρώπων ότι αμφισβητείτε τον Πρόεδρο επειδή έθεσε ερώτημα για την Κεντροαριστερά, θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».

Η κ. Τζάκρη, τόνισε στα μέλη πως «αν πείτε ότι αμφισβητείτε τον Κασσελάκη, θα γελούν μαζί σας».

«Άδειασε» τον Κασσελάκη ο Τεμπονέρας

Αντιπροσωπεύοντας ατύπως τα μέλη της βάσης ο Διονύσης Τεμπονέρας «άδειασε» ουσιαστικά τον κ. Κασσελάκη. Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε κατά την συνεδρίαση του οργάνου πως «αν το επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ας ανοίξει θέμα προεκλογικής διαδοχής», ενώ τόνισε πως δεν συναινεί στη de facto διάλυση του κόμματος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας είπε: «Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή. Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη».

Πάντως και οι δύο πλευρές, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης και τα μέλη της ΠΓ, τόνισαν πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο Συνέδριο, που αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη (22/2), θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει»

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το… γάντι στον Στέφανο Κασσελάκη και δεν υπέκυψε στο τελεσίγραφο που έθεσε νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος ότι «αν δεν με εμπιστεύεστε, πείτε μου ποιον θέλετε… Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Ο κ. Κασσελάκης κατά την ομιλία του στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έδωσε τελεσίγραφο, λέγοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, αλλά το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μία άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό, αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε τελεσίγραφο στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τονίζοντας στην ομιλία του: «Ή πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από το συνέδριο».

Ο κ. Κασσελάκης δεν παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που και ο ίδιος δήλωσε και για αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τώρα ζητά να κριθεί στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι το κόμμα κατρακυλά δημοσκοπικά. Δηλαδή, ο Κασσελάκης ζητά ανανέωση της θητείας του από το Συνέδριο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Ακόμη, τις προθέσεις του να μην εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος είχαν δείξει και οι δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει», σημείωσε φθάνοντας στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Η διαρροή της Κουμουνδούρου

«Στην Π.Γ που συνεδρίασε, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: 

α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.  

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ» .

Οι άλλες αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο Στέφανος Κασσελάκης είχε στείλει το δικό του μήνυμα αναφέροντας «διαβάζω στο Πρώτο Θέμα που λέει “Χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης στο Σύνταγμα – Ανέβηκε τρακτέρ”. Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό αυτό όταν ήμουν εκεί μαζί τους; Επιτέλους αυτή η προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα».

Η ημέρα ήταν πυκνή σε εξελίξεις μετά και την επιστολή-φωτιά του Στέφανου Κασσελάκη, όπου δεν υποχώρησε καθόλου από τις θέσεις του.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος (Παραπολιτικά 90,1) εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε (ΑΝΤ1) την ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως «εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη». «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας» είπε αλλά υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «αβάσιμη» την επιστολή Κασσελάκη και υπογράμμισε ότι «δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο η επιστολή Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες».

Απαντώντας στα όσα ακούγονται ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω για να υπάρξει εκτόνωση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, ενώ σχετικά με το ερωτηματολόγιο υποστήριξε ότι αυτό αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο εσωτερικό του κόμματος, όμως σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά για να προσθέσει «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας