Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΑΣΟΚ: Ανυποχώρητη υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων η Ν. Γιαννακοπούλου

ΠΑΣΟΚ: Ανυποχώρητη υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων η Ν. Γιαννακοπούλου

Ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επέμεινε ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια.

Αποφασισμένη να στηρίξει τη θέση της, που παραπέμπει στη ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ και την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εμφανίζεται η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να τοποθετηθούν σχετικά στην προσεχή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η κ. Γιαννακοπούλου, όπως και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, φαίνεται ότι διαφωνούν με την κεντρική «γραμμή» του κόμματος- η βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΠΑΣΟΚ μάλιστα θυμίζει ότι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελεί προγραμματική θέση της Χαριλάου Τρικούπη. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο – και ενώ δεν είχε ακόμη κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής το σχέδιο νόμου του Κυριάκου Πιερρακάκη- ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νόμο. Εμείς – είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega- το νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και, ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό, και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επέμεινε ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; «Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό».

Μέρες πριν η Χαριλάου Τρικούπη μέσω του Ινστιτούτου InSocial οργάνωσε εκδήλωση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ακούστηκαν διάφορες και διαφορετικές εισηγήσεις. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος για παράδειγμα τάχθηκε υπέρ του νόμου Πιερρακάκη- όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και στηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση. Είναι γνωστό δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος προκειμένου να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μέσα στις επόμενες μέρες. «Εγώ δεν πρόκειται να προκαλέσω πρόβλημα στο κόμμα μου, όπως έκανα και στο νόμο για την ισότητα στο γάμο, στηρίζοντας ανοιχτά και δημόσια τη νομοθετική ρύθμιση», λέει στους συνομιλητές της η Νάντια Γιαννακοπούλου μετά και τη δήλωση στα Παραπολιτικά. Θα ισχύσει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όσοι βουλευτές διαφωνούν με τη «γραμμή» που θέλει καταψήφιση του νόμου μπορεί να απέχουν από τη ψηφοφορία; Και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά- νωρίτερα πάντως θα υπάρξει αναλυτική περιγραφή της θέσης του ΠΑΣΟΚ, που βασίζεται στο «σκανδιναβικό μοντέλο» για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, από τον Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή του κόμματος, Στέφανο Παραστατίδη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας