Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Η «τριχοτόμηση» και η ακύρωση των εκλογών

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Η «τριχοτόμηση» και η ακύρωση των εκλογών

Νέα δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από σήμερα, με τρεις εσωκομματικές ομάδες να μετρούν πλέον δυνάμεις ενόψει Ευρωεκλογών και της νέας εσωκομματικής κρίσης που αναμένεται, μετά και το γεμάτο εντάσεις συνέδριο και με την απόφαση να μην υπάρξει νέα εσωκομματική εκλογική διαδικασία για αρχηγό κόμματος.

Η λεγόμενη νέα «προεδρική φρουρά», αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες και τακτικούς συνομιλητές του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι και τον επηρεάζουν στις κεντρικές του αποφάσεις ή είναι συνδιαμορφωτές τους. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τους Ευάγγελο Αποστολάκη, Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννη Μπουρνούς, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρο Παππά, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Ρένα Δούρου, Ραλλία Χρηστίδου, Βασίλη Κόκκαλη.

Από την άλλη, είναι η ομάδα υπό την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έχει απευθείας επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την νέα εσωκομματική ομάδα ανήκουν μεταξύ άλλων η Αθηνά Λινού, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, οι δύο γραμματείς του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης και Ράνια Σβίγγου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου φάνηκε να διαμορφώθηκε και μία νέα ομάδα από ξεχωριστούς κομματικούς παράγοντες, που χαρακτηρίζονται ως «γεφυροποιοί» ή ενδιάμεσοι, που τις τελευταίες ημέρες συντονίστηκαν και καθόρισαν τις εξελίξεις, αποτρέποντας τις νέες εσωκομματικές εκλογές. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Νίκος Παππάς, που συνομιλεί με τον Παύλο Πολάκη, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας, Διονύσης Καλαματιανός, κ.α.

Από το «βρείτε αντίπαλο και πάμε» στο «δεν πάμε πουθενά»

Ένα γεμάτο τετραήμερο με υψηλούς τόνους και εντάσεις πέρασαν οι εκατοντάδες στελέχη του κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κ. Κασσελάκης με τη σειρά του προκάλεσε τους συνέδρους να του «βρουν αντίπαλο». Μια φράση που προκάλεσε εντυπώσεις, καθώς, επιχείρησε για ακόμη μια φορά να εντοπίσει εσωτερικούς εχθρούς ώστε να κάνει την προσωπική -και μόνο- φυγή προς τα εμπρός.

Τις επόμενες μέρες ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να βάλουν φρένο στη ρητορική και τις πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη, προτάσσοντας ως άλλη υποψήφιο για την προεδρεία την Όλγα Γεροβασίλη.

«Ρόλος του προέδρου είναι να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης. Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα», είχε αναφέρει στην ομιλία της η κ. Γεροβασίλη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προκλήσεις του κ. Κασσελάκη.

Αναδίπλωση

Την Κυριακή, τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε «εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Τις έχει ανάγκη το κόμμα. Πρόεδρος που θα πάει κατευθείαν στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλουν την κλεψύδρα δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος που δεν θα περάσει από νέα κάλπη ενώ το ζήτησε ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορώ να γίνω. Πρόεδρος όμως στις 10 Μαρτίου με ανοιχτό ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, μπορώ να γίνω».

Ανταπαντώντας η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε, εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ». Πρόσθεσε δε ότι «αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην Αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει».

Ακόμη, συνέχισε λέγοντας πως «αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντε μας μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις».

Κατόπιν τούτου, ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και απάντησε ότι «Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», με την Γεροβασίλη να απαντά «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο, δεν έβαλα εγώ την πρόταση για εκλογές». Η κ. Γεροβασίλη συμπλήρωσε «σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις και εγγυήσεις, είναι αστείο να ζητάς εκλογές. Γι’ αυτό είπα, αν θες κάνε μόνος σου εκλογές».

Σε αυτό το σημείο έγινε ολοφάνερο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούσε την καταστατική παραβίαση του ΣΥΡΙΖΑ- ζητώντας την προσφυγή στις 10 Μαρτίου σε εκλογές, κάτι, που, δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Συγκεκριμένα, στο καταστατικό αναφέρεται πως η προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών είναι τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα.

Εντέλει κατατέθηκε πρόταση από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα που προέβλεπε μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων. Όταν φάνηκε ότι η πρόταση περνάει ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε και τόνισε: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», διαλύοντας τη διαδικασία.

Οι εξηγήσεις του Πάνου Ρήγα

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας και για το καταστατικό προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο».

Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».

Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας