Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝίκος Συρμαλένιος: «Είναι επιβεβλημένη η συνεχής ανανέωση με νέα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ»

Νίκος Συρμαλένιος: «Είναι επιβεβλημένη η συνεχής ανανέωση με νέα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αποκαλυπτική συνέντευξη του σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων Εθνικών Εκλογών, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις που «δίνουν» μεγάλο προβάδισμα στην ΝΔ. 

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεργασία στην κεντροαριστερά, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει σαφέστατα πρόγραμμα και ιδεολογία πολύ κοντά στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη δεξιά».

Επίσης, ο Νίκος Συρμαλένιος, που αποτελεί την «ήρεμη» και «ενωτική» φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος και στην κριτική από πρώην υπουργούς, υπογράμμισε με νόημα, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και μελών του κόμματος θα ήθελε, παρά την αναγνώριση της ύπαρξης διαφορετικών απόψεων που είναι απόλυτα θεμιτές, μια ενιαία δράση σε όλα τα επίπεδα».

Σημείωσε δε, με έμφαση ότι «είναι αυτονόητα επιβεβλημένη η συνεχής ανανέωση με νέα στελέχη του κόμματος».   

Ακόμη, ο επί δέκα συναπτά έτη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στις πανέμορφες Κυκλάδες, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα Κυκλαδίτικα νησιά. 

 

Την άνοιξη του 2023 θα στηθούν οι κάλπες για τις Εθνικές Εκλογές. Η ΝΔ επικαλείται τη σταθερότητα και ζητά οι πολίτες να της δώσουν αυτοδυναμία. Ποιο είναι το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο; 

Νίκος Συρμαλένιος: Η ΝΔ επικαλείται τη σταθερότητα και μιλάει για τερατογένεση, όταν θεωρεί ότι π.χ. αν είναι πρώτο κόμμα με 35% και με ενισχυμένη αναλογική, με το δικό της εκλογικό νόμο μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ αν οι σημερινές δυνάμεις της αντιπολίτευσής π.χ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με το νόμο της απλής αναλογικής πάρουν 45% τάχα δεν εξασφαλίζουν σταθερότητα και αποτελούν τερατογένεση. Αποτελεί πράγματι τουλάχιστον παραδοξότητα να επικαλείται η ΝΔ το παραπάνω επιχείρημα, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και βαθιά πολιτικά, αφού ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και προγραμματικά έχει σαφέστατα πρόγραμμα και ιδεολογία πολύ κοντά στην αριστερά παρά στη δεξιά.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει διαμορφωθεί με το πρόγραμμα του από τον Ιούλιο του 2021, από το 3ο Συνέδριο του τον Απρίλιο του 2022 και από τις 6 εθνικές προτεραιότητες που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα και μία πρόταση αντιδιαμετρικά αντίθετη με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ, μια πολιτική που σε όλες τις εκφάνσεις και τις εκφράσεις της εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και ξένα.  Αντίθετα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στοχεύει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, με στήριξη των εργαζομένων, των χαμηλών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των νέων και των γυναικών. Προφανώς οι προγραμματικές μας προτάσεις για το σήμερα και το αύριο μπορούν να αναλυθούν και να εξειδικευθούν, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο στα πλαίσια μιας τέτοιας εκ των πραγμάτων περιορισμένης συνέντευξης. 

 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ; 

Νίκος Συρμαλένιος: Τα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μπορούν να εκτεθούν τόσο σε σχέση με το παρελθόν και την περίοδο της διακυβέρνησης του, όσο και με τη σύγκριση των προγραμματικών μας θέσεων σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα. Όσο και αν υπάρχει διαστρέβλωση των θέσεων και των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ από τον τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν ο τότε δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε επί δεκαετίες και μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στο ΔΝΤ, ότι άφησε με έντιμη και λελογισμένη διαχείριση στα δημόσια ταμεία 37 δις σε αντίθεση με τα 200 εκατομμύρια που μας άφησε τον Γενάρη του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ότι ρύθμισε το δημόσιο χρέος και άφησε ανοικτό διάδρομο για χαμηλές δόσεις εξόφλησης για 10 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια, ότι παρά τη μνημονιακή ασφυξία κατάφερε να ανατάξει το δημόσιο σύστημα υγείας, να ενισχύσει κατά το δυνατόν το ΕΣΥ με προϋπολογισμό, προσωπικό και εξοπλιστικά μέσα, να μειώσει την ανεργία από το 27 στο 17%, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να ενισχύσει τον κατώτατο μισθό με αυξήσεις άμεσα 11%, να ξεκινήσει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλα τα επίπεδα, να διατηρήσει το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και τη μη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας επί τεσσεράμισι χρόνια ούτε για 1 ευρώ, να ξεκινήσει σοβαρές θεσμικές αλλαγές και στο Σύνταγμα, με κατοχύρωση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής που διασφαλίζει της αυθεντική έκφραση και την ισοτιμία της ψήφου, να κατοχυρώσει ατομικά δικαιώματα (αλλαγές που ανέτρεψε μερικώς ή ολοσχερώς η ΝΔ), να συνάψει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, κλείνοντας μια ιστορική εκκρεμότητα από το 1991 που αναπαρήγαγε αχρείαστες εντάσεις στα βόρεια σύνορα μας και αφαιρώντας δικαιώματα παρέμβασης της Τουρκίας στην περιοχή, να δημιουργήσει τη συμμαχία των χωρών του νότου στην Ε.Ε. αναβαθμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας έναντι των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης κλπ. Είναι πολλά ακόμα τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσα να αναφέρω και βεβαίως και οι προγραμματικές μας θέσεις στις εκλογές του 2019 αλλά και σήμερα που αναδεικνύουν τη ριζική και πλήρη αντίθεση μας για το όραμα μας για τη χώρα. Υπάρχει βεβαίως και το μεγάλο θέμα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου που με το βίο και την πολιτεία της ΝΔ, έχει ευτελιστεί παντελώς, με την απόλυτη πρωθυπουργική μονοκρατορία και έλεγχο του πρωθυπουργού απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, με τον προσωπικό του έλεγχο στο ΑΠΕ, αλλά και στην ΕΥΠ που έφτασε να μας διασύρει διεθνώς με το θέμα των υποκλοπών απέναντι σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, με τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστών, με τη μετατροπή του σκανδάλου της NOVARTIS σε υποτιθέμενη σκευωρία, με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο της SIEMENS κλπ, κλπ….  

Μετά την ΔΕΘ βλέπουμε ότι η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ξεκολλάει» από το 24% με 25%. Ποιοι είναι οι λόγοι που «αποτυπώνεται» αυτή η δημοσκοπική εικόνα; 

Νίκος Συρμαλένιος: Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η ιστορία με τις 8 έως 10 μονάδες διαφορά μου φαίνεται ως ανέκδοτο. Το λέω αυτό τόσο από την εμπειρία του παρελθόντος, σας θυμίζω ότι ακόμα και τα exit poll στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου 2019 έδειχναν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 24 – 25% και τελικά πήρε σχεδόν 32, αλλά και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Εννοώ ότι ένα σημαντικό μέρος ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων αρνείται να απαντήσει, άλλοι δεν βρίσκονται γιατί συνήθως οι δημοσκοπήσεις γίνονται μέσω σταθερών τηλεφώνων και γενικά υπάρχει μια μεγάλη φοβία αλλά και καχυποψία απέναντι στη δημοσιοποίηση των απόψεων. Κατά συνέπεια κρατάω πολύ μικρό καλάθι απέναντι στην εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. Και εν πάση περιπτώση αν είναι έτσι, τι φοβάται ο πρωθυπουργός και δεν προκηρύσσει άμεσα εκλογές και να βγει αυτοδύναμος ως νέα κυβέρνηση;

Πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργοί, που οι περισσότεροι ανήκουν στην εσωκομματική τάση «Ομπρέλα», ασκούν κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Ποια είναι η δική σας «οπτική» αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κόμματος; 

Νίκος Συρμαλένιος: Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια δεν μετέχω σε τάσεις, γιατί θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και μελών του κόμματος θα ήθελε, παρά την αναγνώριση της ύπαρξης διαφορετικών απόψεων που είναι απόλυτα θεμιτές, μια ενιαία δράση σε όλα τα επίπεδα. Η κριτική μπορεί να ασκείται σε επί μέρους θέματα, είτε για τη λειτουργία του κόμματος, είτε σε ζητήματα άσκησης πολιτικής, όμως τα προγραμματικά μας κείμενα και οι αποφάσεις του Συνεδρίου έχουν βγει με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις. Είναι βεβαίως προφανές ότι η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του κόμματος και μάλιστα με την εντυπωσιακή αύξηση με 110.000  νέα μέλη που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές στις 15 Μάη, συγκροτούν μια νέα πραγματικότητα που δημιουργεί νέες απαιτήσεις ως προς τη διαχείριση της λειτουργίας του κόμματος. Και είναι πολύ περισσότερο προφανές και επιβεβλημένο ότι η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και η συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, είναι ένα διαρκές στοίχημα, από το οποίο θα κριθεί και η επιτυχία του εγχειρήματος μας. Σε αυτά τα πλαίσια που διασφαλίζουν τη συλλογική λειτουργία του κόμματος, είναι αυτονόητα επιβεβλημένη και η συνεχής ανανέωση με νέα στελέχη κρατώντας φυσικά και την ιστορική εμπειρία των παλαιότερων στελεχών. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα πολιτικό «άνοιγμα» στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το απέρριψε. Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας της αριστεράς στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα; 

Νίκος Συρμαλένιος: Κατανοώ ότι η σύγκλιση των δύο διαφορετικών κομμάτων δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πολύ θεμιτό ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του από τώρα και να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο κόμμα του από το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως φυσικά η επιδίωξη του μέγιστου ποσοστού είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με το τι και προς τα που πάει το κάθε κόμμα. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει να αναμετρηθεί ενόψει των επερχόμενων εκλογών με μια σειρά αντιφάσεις του, αλλά αυτό θα το επιλύσει η ίδια η ζωή. Είμαι σίγουρος ότι η τελική απόφαση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα είναι προς τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αφού αυτές είναι και οι καταβολές του.

 

 

 

Εκλέγεστε στις Κυκλάδες. Πανέμορφα νησιά, αλλά με πολλά προβλήματα. Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας; 

Νίκος Συρμαλένιος: Προφανώς πανέμορφα νησιά και γι’ αυτό άλλωστε έχουν γίνει πολλά από αυτά παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί. Όμως αυτή τη στιγμή και με βάση τη φετινή εμπειρία, αναδύονται μεγάλα και οξυμένα προβλήματα υποδομών, αντοχών, αλλά και φέρουσας ικανότητας. Έτσι κατά τη γνώμη μου με τον υπερτουρισμό αναδεικνύεται το σύνολο των προβλημάτων και των μεγάλων ελλείψεων που όμως δεν αφορούν μόνο τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους που υπό αντίξοες συνθήκες και πολύ σωστά έχουν επιλέξει να μένουν στον τόπο τους. Από αυτή την άποψη τα δύο πιο κρίσιμα ζητήματα είναι η υγεία και οι τεράστιες ελλείψεις της και η ακτοπλοΐα που τουλάχιστον για ορισμένα νησιά και κατά τη χειμερινή περίοδο είναι αρκετά έως πολύ προβληματική. Αν σε αυτό προσθέσεις την ακρίβεια που καλπάζει και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στα καύσιμα, καταλαβαίνουμε τη δυσκολία των μόνιμων κατοίκων που φυλάνε Θερμοπύλες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού, ενέργειας και απειλής εγκατάστασης φαραωνικών ανεμογεννητριών, συνεχούς μείωσης του πρωτογενούς τομέα, κίνδυνος κατάργησης σχολικών μονάδων ειδικά στα μικρά νησιά, άλυτα θέματα περιβαλλοντικών υποδομών όπως διαχείρισης απορριμμάτων, διάθεσης λυμάτων και εξασφάλισης της ύδρευσης. Κατά συνέπεια απαιτούνται μέτρα νησιωτικής ιδιαιτερότητας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και απόλυτης στήριξης και επέκτασης του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που θεσμοθετήθηκε στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αλλά απαξιώνεται σήμερα από τη ΝΔ. Απαιτείται τέλος ένας συνολικός σχεδιασμός για τα νησιά με συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών, που με βάση και την κατηγοριοποίηση τους, θα δοθούν λύσεις με βιώσιμη προοπτική.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.