Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΈνα ταξίδι με πολλαπλά οφέλη: Οι συμφωνίες που έκλεισε ο Μητσοτάκης στην...

Ένα ταξίδι με πολλαπλά οφέλη: Οι συμφωνίες που έκλεισε ο Μητσοτάκης στην Ινδία κι αυτές που ακολουθούν

Κάθε άλλο παρά… τυπικό ήταν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία και οι συναντήσεις που είχε τόσο με τον Ναρέντρα Μόντι, όσο και με επιχειρηματικούς φορείς της χώρας. Η Ελλάδα ανοίγει μια νέα πόρτα που αναμένεται να έχει οφέλη για την οικονομία της και βλέπει στο πρόσωπο της Ινδίας έναν καινούργιο σύμμαχο, πολύ ισχυρό και με μεγάλη επιθυμία να επενδύσει.

Η επένδυση της Eurolife FFH

Δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες που επισημοποιήθηκαν έχουν να κάνουν με τις Eurolife FFH και Eurobank. Η μεν Eurolife FFH πρόκειται να δημιουργήσει στην Αθήνα ένα Generative AΙ και Digital Hub που θα στηρίζει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας παρέχοντας καινοτόμες λύσεις.

«Είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία αυτή που κλείσαμε. Μία συμφωνία που αποτυπώνει και τη νέα εποχή στον χώρο των ασφαλειών. Το hub αυτό θα δουλέψει με την Tεχνητή Nοημοσύνη πάνω σε ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να έχουν ένα μεγάλο εύρος αντικειμένου. Το προϊόν αυτής της δουλειάς αρχικά θα έχει ως στόχο να παραχθεί για τη Eurolife FFH, αλλά μετά θα το διαθέσουμε στην ασφαλιστική αγορά. Επειτα προχωρήσαμε σε αυτή τη συμφωνία, θεωρώ, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ξέρετε, συνήθως μιλούσαμε γι’ αυτά στο παρελθόν, αλλά η τεχνολογία δεν ήταν έτοιμη. Τώρα πια η τεχνολογία είναι έτοιμη, οπότε τώρα μπορούμε να υλοποιήσουμε πράγματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Το αντίστοιχο Iris που θα ετοιμάσει η Eurobank

Η δε Eurobank προχωρά στη δημιουργία ενός συστήματος όπως το IRIS προκειμένου να γίνονται άμεσες συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο από τη μία χώρα στην άλλη. Το συγκεκριμένο σύστημα θα προσφέρει μεγάλη ευκολία σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται να πραγματοποιούν συναλλαγές, ενώ θα βοηθήσει και Ινδούς που βρίσκονται στη χώρα μας είτε ως τουρίστες, με βραχυχρόνια παραμονή, είτε ως μετανάστες, με μακροχρόνια παραμονή.

Η επιχειρηματική σύνδεση των δύο χωρών, όμως, δεν σταματά εκεί και το ταξίδι Μητσοτάκη θα έχει κι άλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Στο πρόγραμμα είναι η δημιουργία ενός ινδικού fund στη χώρα μας με πλάνο την επένδυση σε μικρομεσαίες και στόχο τη γιγάντωσή τους.

Παράλληλα, στη χώρα μας αναμένεται να φέρει τις δραστηριότητές της ινδική εταιρία που κατασκευάζει ηλεκτρικά λεωφορεία, η οποία και σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης στην Ευρώπη.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι οι δύο χώρες δεν θα σταματήσουν εκεί και από τον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξαν, θα επωφεληθεί και ο τουρισμός τους, με την Ελλάδα προφανώς να έχει τεράστια οφέλη, δεδομένου του όγκου Ινδών τουριστών που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Απευθείας πτήσεις προς Αθήνα

Ακόμα μία συνθήκη που θεωρείται σημαντική μετά τις επαφές Ελλάδας – Ινδίας είναι και η πρόθεση της Air India να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς Αθήνα. Ήδη έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και το πιθανότερο σενάριο είναι η αεροπορική εταιρίας – κολοσσός να φτάνει στο εγγύς μέλλον χωρίς ενδιάμεσο προορισμό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Bollywood και ναυτιλία

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ, είχε σημαντικές επαφές με το Bollywood για να έρθουν παραγωγές στην Αθήνα και μάλιστα ήδη μεγάλες εταιρίες παραγωγής έχουν δείξει ενδιαφέρον να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι ώθηση θα δώσει στην Ελλάδα ενδεχόμενη συνεργασία με μια χώρα που έχει τεράστια κινηματογραφική παραγωγή και θεωρείται δεύτερη δύναμη μετά το Hollywood.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μεγάλες προσδοκίες από αυτές τις επαφές γεννήθηκαν και στον τομέα της ναυτιλίας. Σημαντικοί Έλληνες εφοπλιστές εκτιμούν ότι η Ινδία θα επιδιώξει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικώντας δυναμικά την ανάπτυξή της σε έναν τομέα που η χώρα μας έχει παράδοση και μπορεί να της προσφέρει τεράστια βοήθεια.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας