Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣυνάντηση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας

Συνάντηση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αρμενίας Nikol Pashinyan και συζήτησαν για διάφορα θέματα μεταξύ αυτών και για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αρμενίας Nikol Pashinyan και συζήτησαν για διάφορα θέματα μεταξύ αυτών και για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε. Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια επίσκεψη που αντανακλά το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και την κοινή βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς.
Οι δύο χώρες μας συνδέονται με μακραίωνους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης. Συνεργάζονται εποικοδομητικά σε διεθνείς οργανισμούς και σε αυτό το πνεύμα συμμεριζόμαστε πλήρως το ενδιαφέρον της χώρας σας για την προστασία των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της UNESCO.
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές σας προσπάθειες, η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Καύκασο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αρμενίας, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες εκτοπισμένους Αρμενίους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, η χώρα μου αποδοκιμάζει τη χρήση βίας και στηρίζει τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για την επίτευξη ειρήνης, υπό αντίξοες μάλιστα συνθήκες, σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα, κύριε Πρωθυπουργέ.

NIKOL PASHINYAN (από ανεπίσημη μετάφραση): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, για τη φιλοξενία, την υποδοχή και τα θερμά σας λόγια. Όπως ήδη είπατε, μεταξύ των χωρών μας υπάρχουν μακραίωνοι δεσμοί φιλίας, όπως στους τομείς πολιτικής και πολιτισμού, και οι δύο λαοί συνδέονται και συναισθηματικά.

Αυτή η συναισθηματική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια του βίαιου εκτοπισμού των συμπατριωτών μου από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αποστολή από την Ελλάδα της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την οποία σας ευχαριστώ θερμά. Εκφράζω τη χαρά μου για το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 33 χρόνια εμβαθύναμε τις διακρατικές σχέσεις μας.

Αυτή η ιστορική μας σχέση και συνεργασία βαθαίνει και στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και συνέταιρός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμβάλλει ενεργά στην πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μου.
Η Ελλάδα όμως στηρίζει την Αρμενία όχι μόνο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αυτών. Θα ήθελα να τονίσω και να ευχαριστήσω για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αποστολής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέχουν και εκπρόσωποι της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ και γι’ αυτό.

Ευελπιστώ πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριληφθούν οι διμερείς σχέσεις Αρμενίας και Ελλάδας, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και περιφερειακά ζητήματα και επίκαιρα θέματα της διεθνούς πολιτικής.
Σε αυτό το σημείο, σας ευχαριστώ θερμά άλλη μια φορά για τα καλά σας, θερμά λόγια και για την άριστη φιλοξενία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας