Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚακοποίηση 12χρονης: «Ανοίγει» η συζήτηση για πιο αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις ειδεχθών...

Κακοποίηση 12χρονης: «Ανοίγει» η συζήτηση για πιο αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων

Μεγάλη συζήτηση έχει «ανοίξει» και πάλι στους νομικούς και δικαστικούς κύκλους της χώρας μας αναφορικά με τις ποινές που επιβάλλονται στα λεγόμενα «βαριά» εγκλήματα. 

Δηλαδή, στις περιπτώσεις πολλαπλών βίαιων δολοφονιών, σε βιασμούς ανηλίκων (όπως της 12χρονης), σε πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες, ομαδικούς βιασμούς, άγρια κακοποίηση κτλ. 

Όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί και εγκληματολόγοι της χώρας μας ο Ποινικός Κώδικας, παρά το γεγονός πως αναπροσαρμόστηκε προς το αυστηρότερο από την παρούσα κυβέρνηση, χρίζει νέας αναπροσαρμογής, καθώς το απαιτεί η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ποινικολόγους και καθηγητές εγκληματολογίας, καταρχήν θα πρέπει να εξεταστεί ξανά η ισόβια κάθειρξη. 

Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και στις πιο βίαιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που έχει τελέσει τα εγκλήματα, δεν μένει στην φυλακή παραπάνω από 17 με 18 χρόνια. 

Σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποιοι έχουν μείνει στην φυλακή περισσότερα από 20 χρόνια. 

Με λίγα λόγια, κάποιος που έχει αφαιρέσει με πολύ βίαιο τρόπο πολλές ανθρώπινες ζωές και καταδικάζεται στα 30 του χρόνια σε ισόβια, το πολύ να μείνει στην φυλακή μέχρι τα 48 του χρόνια. Θα βγει και πάλι στην κοινωνία νέος και ακμαίος. 

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, μαστροπούς κτλ, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφυλάκισή τους συλλαμβάνονται και πάλι για την τέλεση των ίδιων αδικημάτων, για τα οποία είχαν καταδικαστεί την πρώτη φορά. 

Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2021 αυστηροποίησε τον Ποινικό Κώδικα «ανεβάζοντας» τα ισόβια από τα 16 χρόνια στα 18, ενώ για σειρά εγκλημάτων οι δράστες θα παραμένουν έγκλειστοι 3 με 4 χρόνια παραπάνω απ’ ότι προέβλεπε ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, υπήρξε πιο αυστηρή αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, με την πρόβλεψη της ποινής των ισοβίων ως μοναδικής για σειρά εγκλημάτων, όπως οι ανθρωποκτονίες, θανατηφόρες ληστείες, ομαδικοί βιασμοί και το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την υπόθεση της κακοποίησης της 12χρονης, «μονάχα η ισόβια κάθειρξη υπάρχει σαν ποινή για τους βιαστές ανηλίκων. Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η τιμωρία για βιασμό ανηλίκου ήταν κάθειρξη από 5 έως 15 χρόνια».

Παρά, όμως, την αυστηροποίηση των ποινών η πλειονότητα των νομικών επισημαίνει ότι οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα παραμένουν «χαμηλά» και επιβάλλεται να γίνει αναπροσαρμογή, ώστε οι σκληροί εγκληματίες να παραμένουν στη φυλακή, τουλάχιστον, πάνω από 25 χρόνια. 

Στο πλαίσιο αυτό δικηγόροι της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας μας ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου οι ποινές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να γίνουν πιο αυστηρές. 

Ενδεικτικά, της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με την επιβολή ποινών σε εγκληματίες, είναι και τα όσα είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GOV NEWS, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος. 

«Πράγματι το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας εμφανίζει πολλές φορές έξαρση της βίας. Η αντιμετώπισή του από την αστυνομία είναι πολλές φορές σε ικανοποιητικό βαθμό πλην όμως πιστεύω ότι πρέπει να δούμε εκ νέου τον ποινικό κώδικα όσον αφορά την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων», υπογράμμισε στο GOV NEWS και πρόσθεσε με έμφαση: «Πολλές φορές συλλαμβάνονται κακοποιοί για σωρεία εγκληματικών πράξεων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα που όμως η ποινική αντιμετώπισή τους, κατά την άποψή  μου, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας, όπως με το τελευταίο συμβάν που έλαβε χώρα στην περιοχή των Πατησίων και των Αγίων Αναργύρων, οι περισσότεροι  εμπλεκόμενοι κακοποιοί είχαν συλληφθεί πολλές φορές για σοβαρά αδικήματα (ναρκωτικά, όπλα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.) παρόλα αυτά κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Πιστεύω λοιπόν ότι τέτοιες υποθέσεις πρέπει να απασχολήσουν αυτούς που κατά το νόμο έχουν την ευθύνη να ερευνήσουν τί είναι αυτό που δε λειτουργεί σωστά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης δεν είναι αρνητικοί στο να εξεταστεί εκ νέου ο Ποινικός Κώδικας και να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων ποινών σε «βαριά» εγκλήματα. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.