Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ κυβέρνηση «δεσμεύει» 4 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλία

Η κυβέρνηση «δεσμεύει» 4 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλία

Η κατάσταση στη Θεσσαλία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάσθηκαν σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία διήρκεσε τεσσεράμισι ώρες.

Η κατάσταση στη Θεσσαλία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάσθηκαν σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία διήρκεσε τεσσεράμισι ώρες.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, τη Δευτέρα ανοίγει το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με αποζημίωση 100% και στην ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, με χρηματοδότηση επίσης 100%. Το Μέτρο αφορά και στους μελισσοκόμους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε μήνυμά του ανακοίνωσε τη λειτουργία αναπτυξιακού καθεστώτος μέσα από οποίο θα είναι επιλέξιμες οι πληγείσες επιχειρήσεις για επενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά και μέτρων προστασίας και προσαρμογής από συνέπειες Κλιματικής Κρίσης.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ανακοίνωσε οδικά έργα 900 εκατ. ευρώ και σιδηροδρομικά έργα 470 εκατ. ευρώ, όπου το 50% θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από εθνικούς πόρους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ανέφερε ότι, από το 1 δισ. που αρχικών υπολογίζεται για αποζημιώσεις, έως τον Ιούνιο θα έχουν πληρωθεί ακόμη 310 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο είπε ότι η πληρωμή του 50% θα γίνει την 1η Απριλίου, ενώ γιατην Θεσσαλία ανακοίνωσε ότι ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το ΟΣΔΕ του 2023, εφόσον έχουν μικρότερη καλλιέργεια το 2024.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παράλληλα με την κατάσταση στη Θεσσαλία αναφέρθηκε και στην πολιτική που ασκείται στα ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές στην ΚΑΠ και στους ελέγχους στην αγορά. Ο ΥπΑΑΤ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πράξεις αποδείξαμε ότι κατανοούμε την αγωνία των αγροτών της χώρας μας. Αγωνία που εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Δώσαμε μάχες στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουμε τις αλλαγές στην ΚΑΠ και χάρη στις συμμαχίες που δημιουργήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (ΕΛΚ- EUMED -9) πετύχαμε το στόχο μας, να υιοθετήσουν, δηλαδή, οι εταίροι μας τις ελληνικές θέσεις. Ήδη έχουμε ζητήσει από τα κόμματα και όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να καταθέσουν προτάσεις για τις δομικές αλλαγές, διαδικασία που τώρα ξεκινά».

«Συνεχίζονται οι καταβολές της πρώτης αρωγής και οι προκαταβολές της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι σεεξέλιξη ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής και ανέφερε ότι η πρώτη αρωγή έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 43 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας