Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΨάχνονται στο ΥΠΕΣ για την Ασημακοπούλου - Κεραμέως: «Δεν θα αφήσουμε καμία...

Ψάχνονται στο ΥΠΕΣ για την Ασημακοπούλου – Κεραμέως: «Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά στην υπόθεση»

Πληθαίνουν οι καταγγελίες διαρροή της λίστας των αποδήμων ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλεί την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου να δώσει τις πρέπουσες εξηγήσεις. Δια του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης η απάντηση του ΥΠΕΣ.

Στα social media συνεχίζεται η καταιγίδα καταγγελιών αποδήμων, οι οποίοι δηλώνουν πως έλαβαν το επίμαχο e-mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μόλις λίγα λεπτά μετά την επίσημη ενημέρωση για την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Ορισμένοι μάλιστα προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως η διαχείριση τόσο του apodimoi.ypes.gov.gr, όσο και του apodimoi.gov.gr ανήκει στο ΥΠΕΣ.

Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων απόδημων εκλογέων προκαλεί ερωτηματικά

Τα «γκρίζα σύννεφα» έχουν πυκνώσει απειλητικά πάνω από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου με την ευρωβουλευτή να απαντά πως «η έρευνα της αρμόδιας αρχής είναι καλοδεχούμενη», αρνούμενη σθεναρά ότι έχει διαπράξει παρατυπία.

«Τίποτα δεν έχω πάρει από το υπουργείο Εσωτερικών που να έχει σχέση με τους απόδημους, με την επιστολική ψήφο» δηλώνει η γαλάζια ευρωβουλευτής.

Οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωνε: «Ξεκίνησε μια κουβέντα ότι με κάποιον τρόπο έχει περιέλθει στα χέρια μου η λίστα των ανθρώπων οι οποίοι, αυτή τη στιγμή γράφονται στο σύστημα για την επιστολική ψήφο. Αυτό θα ήταν μια έκνομη ενέργεια. Ως υποψήφιοι, το ξέρουν όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, δικαιούσαι να πάρεις, να ζητήσεις, επισήμως, θεσμικά να πάρεις μια λίστα του εκλογικού καταλόγου. Εγώ το έχω κάνει πολλές φορές αυτό».

Το ΥΠΕΣ επιχειρεί να βγει από το κάδρο

Με τις υποψίες να έχουν πολλαπλασιαστεί και το «θόρυβο» να φτάνει στην Πειραιώς και το Μαξίμου το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να βγει από το κάδρο κάνοντας σαφές πως «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Συγκεκριμένα, ο Γ. Γ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας αναφέρει: «Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, υπό την ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, έχοντας καταγράψει έως την Τρίτη 5 Μαρτίου πάνω από 23.000 εγγραφές Ελλήνων εκλογέων από 94 διαφορετικές χώρες.

Οι αναφορές περί μη ασφαλούς λειτουργίας – και όχι περί απενεργοποίησης, όπως λανθασμένα ανέφερε μία μικρή μερίδα του Τύπου – αφορούσαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr, η λειτουργία της οποίας τερματίστηκε – και συνεπώς σταμάτησε να διαθέτει και το σχετικό πιστοποιητικό ασφαλείας – στις 28 Ιουλίου 2023, την ημέρα δημοσίευσης του νόμου 5044/2023 με τον οποίο ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 29 Ιουλίου 2023, τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα apodimoi.ypes.gov.gr στην οποία θα φιλοξενούνταν η πλατφόρμα για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό».

Πώς βρήκε τα email η Ασημακοπούλου;

Το σκανδαλώδες ζήτημα έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όταν δεκάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σχολίασαν πως συμπεριλήφθηκαν, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τα στοιχεία τους, στην ενημερωτική λίστα με email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής πλήθος Ελλήνων του εξωτερικού έλαβαν από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ένα email που τους ενημέρωνε ότι στις επερχόμενες εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της επιστολικής ψήφους, με βάση και την πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το email αυτό ήρθε σε μικρή χρονική απόσταση από ένα email που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους 22.825 Έλληνες του εξωτερικού που είχαν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (θυμίζουμε ότι διαμορφώθηκαν το 2023 συνολικά 99 εκλογικά τμήματα εξωτερικού σε 85 πόλεις 35 χωρών) και το οποίο τους ενημέρωνε για το νέο σύστημα της επιστολικής ψήφου και τους εφιστούσε την προσοχή στο ότι παρότι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού θα έπρεπε να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, καθώς δεν θα συσταθούν στις Ευρωκλογές εκλογικά τμήματα εξωτερικού.

Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν αρκετοί ότι η κ. Ασημακοπούλου έκανε χρήση του καταλόγου email που έχει το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι έλαβαν το μήνυμά της στην ίδια διεύθυνση που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους με τις ελληνικές αρχές και που συχνά είναι ένα email διαφορετικό από το επαγγελματικό τους ή αυτό που χρησιμοποιούν πιο συχνά, ή αυτό που θα μπορούσε πιο εύκολα να είχε προστεθεί σε μια mail-list.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Διευκρινίσεις Γ.Γ. Αθανάσιου Μπαλέρμπα επί ανακριβών αναφορών για τη λειτουργία της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου

Ακολουθεί δήλωση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα επί ανακριβών αναφορών για τη λειτουργία της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου.

«Με αφορμή ανακριβείς δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου ότι δήθεν το Υπουργείο Εσωτερικών απενεργοποίησε την ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας epistoliki.ypes.gov.gr επισημαίνεται κατηγορηματικά ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι αναφορές περί μη ασφαλούς λειτουργίας – και όχι περί απενεργοποίησης, όπως λανθασμένα ανέφερε μία μικρή μερίδα του Τύπου – αφορούσαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr, η λειτουργία της οποίας τερματίστηκε – και συνεπώς σταμάτησε να διαθέτει και το σχετικό πιστοποιητικό ασφαλείας – στις 28 Ιουλίου 2023, την ημέρα δημοσίευσης του νόμου 5044/2023 με τον οποίο ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 29 Ιουλίου 2023, τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα apodimoi.ypes.gov.gr στην οποία θα φιλοξενούνταν η πλατφόρμα για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου 2023 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, υπό την ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, έχοντας καταγράψει έως την Τρίτη 5 Μαρτίου πάνω από 23.000 εγγραφές Ελλήνων εκλογέων από 94 διαφορετικές χώρες.

Σακελλαρίδης: Η μαζική αποστολή email από το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου είναι η κορυφή του παγόβουνου

Για μία μεγάλης κλίμακας υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων πολιτών, χωρίς καμία συναίνεση, με εμπλεκόμενη την ίδια την Πολιτεία κάνει λόγο ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με φόντο την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει πως τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται σε προεκλογικές εκστρατείες με τρόπο παράνομο, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά του προφίλ των ψηφοφόρων, έτσι ώστε οι εκστρατείες αυτές να είναι πιο αποτελεσματικές.

«Όλα τα παραπάνω είναι σκληρά παράνομα με βάση και την ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (το περίφημο GDPR), αλλά και με τον εφαρμοστικό νόμο του κανονισμού αυτής στη Ελλάδα» προσθέτει, σημειώνοντας ότι η υπόθεση με την μαζική αποστολή email από το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου με παραλήπτες τους εγγεγραμμένους σε εκλογικές λίστες εξωτερικού δείχνει να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η πλήρης ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Η υπόθεση με την μαζική αποστολή email από το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου με παραλήπτες τους εγγεγραμμένους σε εκλογικές λίστες εξωτερικού δείχνει να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μία μεγάλης κλίμακας υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων πολιτών, χωρίς καμία συναίνεση, με εμπλεκόμενη την ίδια την Πολιτεία. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται σε προεκλογικές εκστρατείες με τρόπο παράνομο, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά του προφίλ των ψηφοφόρων, έτσι ώστε οι εκστρατείες αυτές να είναι πιο αποτελεσματικές.

Όλα τα παραπάνω είναι σκληρά παράνομα με βάση και την ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (το περίφημο GDPR), αλλά και με τον εφαρμοστικό νόμο του κανονισμού αυτής στη Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι εγγραφές των κατοίκων εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr. Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν-χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου.

Αυτή είναι μία προφανής -και αποκαλυπτική- γκάφα των χειριστών του email της ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγινα με νόμιμο τρόπο». Χωρίς πρότερη συναίνεση από τους παραλήπτες των email, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Στους εκλογικούς καταλόγους που δίνονται στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει ούτε email, oύτε τηλέφωνο των εγγεγραμμένων.

Αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου.

Αποκαλύφθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν άγαρμπα τα email ανθρώπων χωρίς την συναίνεσή τους. Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του gov.gr δεν χρησιμοποιούνται για στοχευμένες και προσωποποιημένες διαφημίσεις στα social media; Ακριβώς ό,τι έκανε ο Τραμπ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δηλαδή. Τίποτα λιγότερο.

Μήπως να θυμηθούμε το περίφημο sms από τροποποιημένο κλώνο του emvolio.gov.gr, μολυσμένο με Predator, που για να μοιάζει αληθοφανές χρησιμοποιούνταν πραγματικά ιατρικά δεδομένα της παραλήπτριας που είχαν δηλωθεί στο emvolio.gov.gr;

Μήπως να θυμηθούμε την -εν μέσω πανδημίας- υπόθεση της διαβόητης εταιρίας διαχείρισης προσωπικών δεδομένων Palantir που έκανε «δωρεά» τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη για να «δίνει εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στην κυβέρνηση»;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που πρέπει να ερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την ερευνητική δημοσιογραφία (θα ήταν βοηθητικό στην περίπτωση που οι δικαστικές αρχές έχουν φόρτο εργασίας με την υπόθεση των υποκλοπών).

Η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος με βάση τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι συνωμοσιολογία. Όσοι την θεωρούν τέτοια, είτε είναι απλά άσχετοι είτε τους παριστάνουν για να συγκαλύψουν.

Η υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων και η χρήση τους χωρίς πρότερη συναίνεση είναι ποινικό αδίκημα.

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το gov.gr είναι βαρύ σκάνδαλο.

 

Κεραμέως: Έλεγχος στο ΥΠΕΣ για τους εκλογικούς καταλόγους

Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως η ευρωβουλευτής έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις για το πού βρήκε τα email και ακολούθως ανέφερε ως προς το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν δίνει σε κανέναν στοιχεία πολιτών.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση, αφορά την επάρκεια στην ασφάλεια των δεδομένων για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 ενώ δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο».

Παράλληλα, η κα Κεραμέως τόνισε ότι η ευρωβουλευτής ανέφερε πως δεν πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών σχετική λίστα και υπενθύμισε ότι έλεγχο πραγματοποιεί και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κατόπιν, η Νίκη Κεραμέως συνέχισε λέγοντας: «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το συμβάν αυτό γιατί είχε καταψηφίσει την επιστολική ψήφο», ενώ ως προς τα πρώτα στοιχεία ανταπόκρισης, δήλωσε ότι «στο θέμα της επιστολικής ψήφου, αγγίζουμε τις 94 χώρες μεταξύ αυτών και χωρών που δεν είχαν λειτουργήσει εκλογικά κέντρα στις τελευταίες εκλογές και τις 23.000 αιτήσεις»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας