Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΞεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Την Παρασκευή η ψήφιση του νομοσχεδίου

 

Άρχισε στις 10 το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για το  νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Ήδη από την συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπερασπίζεται την συνταγματική αρτιότητα του σχεδίου νόμου τονίζοντας πως η σύνταξη των σχετικών ρυθμίσεων ακολούθησε πιστά τις προβλέψεις, παρατηρήσεις και οδηγίες κορυφαίων συνταγματολόγων (Ε. Βενιζέλος, Β. Σκουρής, Ν. Αλιβιζάτος, Α. Μανιτάκης, Γ. Δελλής κ.α.).

Μιλώντας στον Αντ1 έκανε λόγο για “στέρεο συνταγματικό βήμα” ενώ τόνισε πως “Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη. Είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”.

Την ίδια στιγμή πάντως η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής εμφανίζεται διχασμένη για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου αναφέροντας στο δια ταύτα της έκθεσης πως το ζήτημα θα κριθεί στο ανώτατο επίπεδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην ψηφοφορία που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και αποτελεί πρόκριμα για την τελική στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής η ΝΔ ψήφισε θετικά, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν.

Πάντως, η επιλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να μετατοπίσει την στάση του κόμματος του στο “όχι” προκάλεσε ισχυρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου να εκφράζουν την διαφωνία τους στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Ζήτημα ωστόσο διαφοροποιήσεων στην τελική ψηφοφορία δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά για το ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Ανδρουλάκης επέβαλε κομματική πειθαρχία προκειμένου να αποφύγει τις παραφωνίες που εκδηλώθηκαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας