Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος, κάθε μέρα» - Τι ειπώθηκε μεταξύ Μητσοτάκη-Ζελένσκι μετά...

«Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος, κάθε μέρα» – Τι ειπώθηκε μεταξύ Μητσοτάκη-Ζελένσκι μετά την έκρηξη στην Οδησσό 

Συνολικά 45 λεπτά, 15 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο, υπό τον ήχο των σειρήνων, διήρκεσε σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Συνολικά 45 λεπτά, 15 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο, υπό τον ήχο των σειρήνων, διήρκεσε σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Οδησσού, στη σκιά της  έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακούστηκαν σειρήνες ενώ υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο και ενεργοποίηση της αεράμυνας. Όπως έγινε γνωστό, η ουκρανική αεράμυνα εκτόξευσε αντίμετρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα η Οδησσός χτυπήθηκε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx.

Οδησσός: Οι κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι μετά την έκρηξη

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών στην Οδησσό και υπό τη σκιά της ρωσικής επίθεσης στην πόλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίθεση σε κοντινή απόσταση από την ελληνική αντιπροσωπεία στο λιμάνι της Οδησσού και τόνισε πως: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

«Ευχαριστώ για υποδοχή εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό κατά αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι του εντυπώθηκε από τη μια η εικόνα της καταστροφής αλλά και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η φιλική εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Οδησσός είναι ζωτικός κόμβος του ελληνισμού. «Είχα τη χαρά να συναντήσω την ομογένεια που δίνει αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους διπλούς δεσμούς που ενώνουν τα δυο κράτη και την ιστορική μας διαδρομή. Τόνισε ακόμα ότι «ο σεβασμός όλου του ελεύθερου κόσμου είναι προς τον Ουκρανικό λαό και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση στη δίκαια προσπάθεια να υπερασπιστούν το έδαφος τους και τα δίκαιά τους».

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ε.Ε.

“Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών”, τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει για την Ελλάδα η Οδησσός.

Ουκρανία: Πώς έγινε η ρωσική πυραυλική επίθεση

Τη στιγμή της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική αποστολή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε δημοσιογράφος.

«Ήχησαν οι σειρήνες, ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα» περιέγραψε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Γεωργία Σκιντζή.

Η Οδησσός δέχθηκε και σήμερα βαλλιστική επίθεση από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, κυβερνητικής και δημοσιογραφικής είναι καλά στην υγεία τους και δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους. Όπως δήλωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν οι σειρήνες και υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ενεργοποίηση αεράμυνας της περιοχής.

Κυβερνητικές πηγές: Ασφαλής ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή μετά την έκρηξη

Με βάση την ενημέρωση που έγινε στην ελληνική αποστολή από τις ουκρανικές αρχές, από την επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα στην Πόλη της Οδησσού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αποστολή είναι ασφαλείς.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένκσι, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Στην Ουκρανία βρίσκονται μαζί με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια του γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας