Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚ. Πιερρακάκης: «Οι πέντε κυβιστήσεις του Ανδρουλάκη στο νομοσχέδιο για τα μη...

Κ. Πιερρακάκης: «Οι πέντε κυβιστήσεις του Ανδρουλάκη στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

«Εάν υπάρχει μία κερδοσκοπία, πέραν αυτής που απαγορεύεται με τον νόμο και η οποία πρέπει να αποφευχθεί, είναι η πολιτική κερδοσκοπία ενόψει ευρωεκλογών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί η αποτυχία είναι δεδομένη» ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζιου.

«Εάν υπάρχει μία κερδοσκοπία, πέραν αυτής που απαγορεύεται με τον νόμο και η οποία πρέπει να αποφευχθεί, είναι η πολιτική κερδοσκοπία ενόψει ευρωεκλογών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί η αποτυχία είναι δεδομένη» τόνισε, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζιου.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Μάντζιος είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί μια νέα αγορά, για αυτούς που, με μία προνομιακή πληροφόρηση, θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση, θα θέσουν εμπόδια εισόδου στους σοβαρούς μη κερδοσκοπικούς φορείς να μπουν σε αυτή την αγορά, όταν θα δημιουργηθεί, μετά την αναθεώρηση, γι’ αυτό υπάρχει αυτή η σπουδή και η βιασύνη».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν ένα άγχος, ενώ μίλησε για πέντε «κυβιστήσεις» του αρχηγού του. Έτσι, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις 20 Δεκεμβρίου 2023 είχε πει ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος δημόσιων πανεπιστημίων, στις 12 Φεβρουαρίου 2024 είχε προτείνει το σκανδιναβικό παράδειγμα, στις 22 Φεβρουαρίου 2024 είχε πει ότι το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα το ψηφίσουμε, επειδή θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση.
Σε τέταρτη τοποθέτησή του είχε πει ότι θα συμφωνήσουμε σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του Άρθρου 16, αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι διευθέτηση συμφερόντων και, χθες (05/03), είπε ότι “δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ”».

«Μιλήσατε αρχικά για το φινλανδικό μοντέλο, που όμως επιτρέπει μόλις στο 30% των μαθητών να μπει στα πανεπιστήμια, και μετά μιλήσατε για το σκανδιναβικό μοντέλο, «όπου παίρνουμε κομμάτια από κάθε σκανδιναβική χώρα, αυτό μου θύμισε τον Γιώργο Κωνσταντίνου «όταν παρήγγειλνε το εκμέκ», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, που έχουν μια ευρύτερη θέση, σημειώνοντας ότι «αυτό αντανακλά στις δημοσκοπήσεις και με τους δικούς σας ψηφοφόρους, και αντιλαμβάνομαι ότι δυσκολεύεστε». Όσο για την κριτική περί κερδοσκοπίας και διευθετήσεων, τόνισε ότι «για εμένα, διευθέτηση είναι είτε να μείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, είτε να κάνουμε το πολύ παρεξηγήσιμο, να λέτε ότι κάποιοι σας κάνουν και κάποιοι δεν σας κάνουν».

Για το θέμα του διαλόγου που έπρεπε να έχει προηγηθεί, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «για το θέμα συζητάμε εδώ και δεκαετίες. Ξαφνικά εδώ ανακαλύψαμε ότι έχουμε μία περίπτωση μη διαλόγου στο ένα τοτεμικό ζήτημα που συζητάμε από τότε που ήμουνα φοιτητής».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζιος σχολίασε προηγούμενες αναφορές του κ. Πιερρακάκη στη γνωμοδότηση Βενιζέλου και στην ερμηνεία του Θεμιστοκλή στον χρησμό για τα «ξύλινα τείχη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών. Να παριστάνετε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον κ. Βενιζέλο, από τη θέση του υπουργού της Ν.Δ. Αφού τον επικαλείστε, κάντε το ίδιο με τις απόψεις του για τις υποκλοπές και τις επιθέσεις σας στις ανεξάρτητες Αρχές».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας