Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση Opinion Poll: Το 54,1% υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Το 54,1% υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 αποκαλύπτει τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών για την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δημοσίων πανεπιστημίων. ενώ θα βάλει "φρένο” στην έξοδο χιλιάδων νέων στο εξωτερικό.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 αποκαλύπτει τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών για την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δημοσίων πανεπιστημίων. ενώ θα βάλει “φρένο” στην έξοδο χιλιάδων νέων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες σε ποσοστό 54,1% τάσσονται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, έναντι ποσοστού 41,3% που είναι αρνητικοί.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων η πλειοψηφία των πολιτών

Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, η πλειοψηφία απαντά θετικά (51,3%), με το 33,1% να δηλώνει ξεκάθαρα “ΝΑΙ” και το 18,2% “Μάλλον ΝΑΙ”.

Αντιθέτως, το 46,2% απαντά “Μάλλον ΟΧΙ” (14,9%) και “Οχι” (31,3%), ενώ το 2,5% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

poll2

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα βάλει “φρένο” στην έξοδο χιλιάδων Ελλήνων νέων στο εξωτερικό, με το 36,1% να απαντά “ΝΑΙ” και το 22,5% “Μάλλον ΝΑΙ”, με συνολικά το 58,6% να εμφανίζεται αισιόδοξο. Αντίθετα, το 13,6% απαντά “Μάλλον ΟΧΙ” και το 26,4% “Όχι”, συνολικά 40%.

poll3

Επίσης, το 52,5% των ερωτηθέντων (31,9% “ΝΑΙ”, 20,6% “Μάλλον ΝΑΙ”) θεωρεί ότι η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ με τη μορφή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, ενώ το 17,1% απαντά “Μάλλον ΟΧΙ” και το 27,3% “ΟΧΙ” (σύνολο αρνητικών εκτιμήσεων (44,4%).

poll6

Πιο συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (73,4%) τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και μόλις το 21,5% κατά. Υπέρ τάσσεται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε μικρότερο όμως ποσοστό (52,2% υπέρ, 43,3% κατά).

Αντίθετα, κατά των μη κρατικών ΑΕΙ τάσσεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (79,3% κατά, 17,2% υπέρ), του ΣΥΡΙΖΑ (68,6% κατά, 27,0% υπέρ) και της Νίκης (75,9% κατά, 17,2% υπέρ).

poll4

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, είναι χαρακτηριστικό ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων καταγράφονται στις νεότερες ηλικίες, ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία τα ποσοστά αντιστρέφονται.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλιακή ομάδα 17-29 ετών, το 54,5% τάσσεται κατά και μόλις το 39% υπέρ, ενώ εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στους άνω των 65 ετών, όπου το 62% είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ και μόλις το 36,5% τάσσεται κατά.

poll5

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας