Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΦάμελλος: Αναγκαιότητα ένα νέο μεταναστευτικό σύμφωνο στην Ευρώπη»

Φάμελλος: Αναγκαιότητα ένα νέο μεταναστευτικό σύμφωνο στην Ευρώπη»

Την ανάγκη για ένα νέο μεταναστευτικό σύμφωνο στην Ευρώπη επισήμανε σήμερα με δηλώσεις του ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον εισηγητή βουλευτή κ. Julian Pahlke (Γερμανία, SOC), στο πλαίσιο προετοιμασίας έκθεσης με θέμα: «Αγνοούμενοι μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο: έκκληση για διαλεύκανση της μοίρας τους» (Missing migrants, refugees and asylum-seekers: a call to clarify their fate).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επικροτεί το σκοπό του ψηφίσματος να ευαισθητοποιήσει για την τραγική μοίρα των αγνοουμένων μεταναστών, αναλύοντας τις τυπικές συνθήκες που οδηγούν σε τόσες πολλές χαμένες ζωές και αγνοούμενους μετανάστες και την πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή δράση για την πρόληψη μελλοντικών απωλειών ζωών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συνέχισε:

«Συμφωνούμε απόλυτα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να ενθαρρύνει μια αποτελεσματική διαδικασία αναζήτησης για αγνοούμενους μετανάστες και πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τη σωστή διαχείριση των νεκρών, τις διαδικασίες ταυτοποίησης καθώς και την υποστήριξη που θα πρέπει να παρέχεται στους συγγενείς τους».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο για το Μεταναστευτικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη ένα άλλο μεταναστευτικό σύμφωνο. Δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους ότι η τελευταία συμφωνία που υπάρχει σε επίπεδο Ε.Ε. καταδικάζει τις χώρες υποδοχής -κάτι που αφορά και τη χώρα μας-, να μετατρέπονται σε «φυλακές ψυχών», γεγονός που οδηγεί στην παράτυπη μετανάστευση.

Όταν δεν μοιράζεται η Ευρώπη την αλληλεγγύη της φιλοξενίας όσων νομίμως δικαιούνται άσυλο τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγηθούμε στα χέρια και «εμπόρων της ελπίδας» και παράτυπων κινήσεων. Εμείς έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας με αυτό το πλαίσιο που δυστυχώς πολλαπλασιάζει τις παράνομες «ροές». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει διαρκώς και το υποστηρίζει και στην Ελλάδα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ανάγκη νόμιμων ασφαλών και τακτικών οδών μετανάστευσης».

Επιπρόσθετα ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε λεπτομερώς τον Julian Pahlke για τις βασικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση αγνοουμένων προσώπων. Στην ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας για την ταυτοποίηση και ταφή των νεκρών προσφύγων και μεταναστών. Ένα πλαίσιο δηλαδή για να μην επαφίεται κάθε φορά το Έσχατο Δικαίωμα στην καλή προαίρεση ανθρώπων και φυσικά να μην μπορεί να εμποδιστεί.

Τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής που θα συντονίζει τις ενέργειες εμπλεκόμενων χωρών και υπηρεσιών για την περισυλλογή πτωμάτων, τη συλλογή γενετικού υλικού και μεταθανάτιων στοιχείων, με βασικό αντικείμενο την κατοχύρωση της πληροφορίας, που είναι τόσο πολύτιμη για τους συγγενείς των αγνοουμένων και να την μεταφέρει οργανωμένα σε αυτούς ώστε να μπορεί να προσφερθεί έστω αυτή τη λύτρωση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας