Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚ. Πιερρακάκης: «Οι ρυθμιστικοί όροι που βάζει αυτό το νομοσχέδιο είναι οι...

Κ. Πιερρακάκης: «Οι ρυθμιστικοί όροι που βάζει αυτό το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότεροι στην Ευρώπη»

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπεραμύνθηκε για ακόμη φορά του μέτρου της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπεραμύνθηκε για ακόμη φορά του μέτρου της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση έχει ως στόχο «να σπρώξει τους δείκτες του ρολογιού της Ανώτατης Παιδείας στην χώρα μας στον 21ο αιώνα».

Παράλληλα, επισήμανε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν προκύψει στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από εκτενή συζήτηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και «το πνεύμα είναι το άνοιγμα και η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων».

Μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κ. Πιερρακάκης  εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, τονίζοντας ότι δεν είναι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, 5.000 οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό λέγοντας ότι «5.000 είναι μόνο οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο.

Σε απόλυτο αριθμό έχουμε περισσότερους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό από εμάς».

Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι στο θέμα των Κολεγίων διακατέχεται από «ταμπού» και παραγνωρίζει ότι το 95% των ζητημάτων είναι λυμένα ερήμην μας από την ΕΕ. Επανέλαβε ότι το θέμα τής «διασυνοριακότητας» ήταν αυτό που έκανε και τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου να καταθέσει και τη σχετική ρύθμιση, «άλλο εάν μετά τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το απέσυρε».

Ο υπουργός κατέθεσε τέσσερις ερωτήσεις που είχε καταθέσει, όπως είπε, «πριν πολλά χρόνια πίσω και ο Αλέκος Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (2000 – 2001) με τις οποίες διεκδικούσε την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ελληνικά κολέγια» και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «ο προπάτοράς σας, κατέθετε ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσει να γίνει επιτάχυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων»

Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την ομιλία του φέρνοντας παράδειγμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:

«Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου μίλησε για ιστορική στιγμή. Η πρόταση ήταν από το Δημοκρίτειο, εγκρίθηκε από την ΕΘΑΑΕ. Η πρόταση αυτή είχε αγκαλιαστεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Εμείς είμαστε απόλυτα διατεθειμένοι να ενσωματώσουμε και νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση και θα το κάνουμε με πολύ θετικό πνεύμα, όπως θέλουμε». Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν λόγο γιατί αυτό να μην το ψηφίσει κανείς, ιδιαίτερα δε σχετιζόμενο σε ό,τι αφορά το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ότι σκοπεύουμε να το στηρίξουμε περαιτέρω».

Όσον αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Είναι κάτι που εδώ και 30 χρόνια θέλουμε να το δούμε να αναπτύσσεται και να ισχυροποιείται περισσότερο. Να αυτονομείται περισσότερο. Παύει να ισχύει ότι ο υπουργός Παιδείας θα διορίζει τον Πρόεδρο του ΕΑΠ. Γιατί να μην το στηρίξει κάποιος αυτό;».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι υπόλοιπες διατάξεις για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν προκύψει στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από εκτενή συζήτηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπως και οι ίδιοι αναγνώρισαν στη συζήτηση με τους φορείς.

Για τις συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια ο υπουργός δήλωσε: «Ο βασικός μηχανισμος διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης ήταν, είναι και θα είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, για να προσθέσει: «Θα προκύψουν κοινά μεταπτυχιακά με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Γιατί να διαφωνήσει κανείς με αυτό;».

Για τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων

Για τη χρηματοδότηση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από το 2018 και ότι σήμερα δίνονται 133,5 εκ ευρώ και περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως για σίτιση και στέγαση.

Σχετικά με τους ξένους φοιτητές που έρχονται στη χώρα μας για σπουδές δήλωσε: «Αυτό προέκυψε από μία στατιστική που είδαμε: είμαστε 8οι στον αριθμό Αμερικανών φοιτητών από τις χώρες που πηγαίνουν για σπουδές. Μας εξέπληξε ότι σ’ αυτό δεν μετέχει σήμερα το δημόσιο σύστημα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Αθροίζονται πολλά τέτοια μικρά παραδείγματα αλλαγών που οι ίδιοι οι Πρυτάνεις και τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η ποσοτική συσσώρευση οδηγεί στην ποιοτική αναβάθμιση. Υπό την έννοια ότι έχουμε αθροίσει μία σειρά από αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν μία ποιοτική διαφορά στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και γι’ αυτό, δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το στηρίξουμε. Είμαστε σε άλλη εποχή από αυτή, στην οποία εμείς οι νεότεροι μεγαλώσαμε, που θυμόμαστε την πόλωση άλλων δεκαετιών».

Για την εγκατάσταση των ξένων πανεπιστημίων δημόσιων και μη κρατικών στην Ελλάδα ο υπουργός τονίζει ότι πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή.

«Λανθασμένα ειπώθηκε ότι είναι μόνο το 5% – μόνο 5.000 είναι οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Πάνω από το 5% και αφορά μόνο μία χώρα. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αυτό ισχύει. Έχουμε περισσότερους φοιτητές έξω σε ό,τι αφορά απόλυτο αριθμό. 40.000. Είναι κακό, αν κάποιος θέλει, να βρει το προσωπικό του πεπρωμένο και την προσωπική του διαδρομή στη χώρα μας, να μην μπορεί να το πετύχει γιατί δεν είναι επαρκείς οι ευκαιρίες, που η χώρα μας παρέχει»

Για την Κύπρο

Για την περίπτωση της Κύπρου ανέφερε: «Ατυχώς έχει ειπωθεί ότι θέλουμε να μιμηθούμε το μοντέλο Κύπρου. Μιλάμε μόνο για εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων. Από την Κύπρο κρατάμε όμως όταν είδαμε τους αντιπροσώπους των κυπριακών κομμάτων να συμφωνούν όλοι μεταξύ τους, ότι η μεταρρύθμιση που έχει γίνει είναι καλή για το εθνικό συμφέρον της χώρας τους. Πόσο μειώνει μία χώρα αδελφή σε μας να ακούγεται εδώ πως είναι το ‘ευρωπαϊκό αντιπαράδειγμα’…»

«Η Ελλάδα παρέχει πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του “φαίνεσθαι” σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό σκέλος, του ‘είναι’ σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό σκέλος – διότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολλεγίων αναγνωρίζονται», τόνισε.

Αναφερόμενος δε στον υπό ψήφιση νόμο, είπε: «Είναι ένας νόμος που αφορά το ακαδημαϊκό δικαίωμα, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ή να γίνει μέλος ΔΕΠ. Αν κάνει κάποιος μεταπτυχιακό σε ένα από τα 35 κολλέγια, όπως για παράδειγμα στη Νομική, τα μόρια μετράνε για τη Σχολή Δικαστών.

Αν κάνει μεταπτυχιακό σε άλλο τομέα, παίρνει το επαγγελματικό δικαίωμα» και εξήγησε πως «το 95% του ζητήματος είναι λυμένο ερήμην μας. Δίνοντας το ακαδημαϊκό δικαίωμα σε πολύ συγκεκριμένες δομές που θα ελεγχθούν αυστηρά από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, ασκεί το κράτος έμμεσα κυριαρχία σε ένα χώρο, που σήμερα είναι αρρύθμιστος. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να λύσει μία πραγματικότητα, όχι κάτι θεωρητικό», πρόσθεσε.

«Οι ρυθμιστικοί όροι που βάζει αυτό το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότεροι στην Ευρώπη. Οι όροι που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη είναι αυτοί που ισχύουν σε μας για τα κολλέγια. Ερχόμαστε να βάλουμε το κυρίαρχο πρίσμα, το ελεγκτικό, της ΕΘΑΑΕ».

«Η εποχή της αυταρέσκειας έχει τελειώσει. Πρέπει να μπούμε στην εποχή της περιέργειας. Μετά τον πόλεμο έχει καλύψει μεγάλη απόσταση αυτή η χώρα. Πρόκειται για κοινωνική κινητικότητα η οποία παρέχεται κυρίως μέσα από την εκπαίδευση. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κάθε οικογένεια πέτυχε κάτι καλύτερο για τον εαυτό της. Ο τρόπος που αυτό εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, θέλει να αλλάζει. Οι στόχοι είναι ίδιοι, τα μέσα αλλάζουν. Μαζί τους πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς. Σας καλώ να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που κάνει το αυτονόητο, επιβεβλημένο, αναγκαίο. Και όχι απλώς αλλάζει τη σελίδα στο βιβλίο, ανοίγει το νέο βιβλίο», είπε στο τέλος ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας