Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με 159 «ναι»

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με 159 «ναι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Yπουργείου Παιδείας, που αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στην λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων ιδρυμάτων στην χώρα.

Μετά από την ονομαστική ψηφοφορία κατοχύρωσε το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με 158 ψήφους συν του ανεξάρτητου Κατσιβαρδά ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και υπήρξαν και 11 παρών σε σύνολο 299 βουλευτών.

Το ΠΑΣΟΚ μετά από συνεχόμενες μετατοπίσεις και παλινωδίες τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις!

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνση της ψηφοφορίας και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει – μιας και το προηγούμενο διάστημα επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις και γνώριζαν το περιεχόμενό τους – στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι κ.κ. Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 και η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 11.15 το βράδυ. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.

Πιερρακάκης: Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου είχε και ιστορικά χαρακτηριστικά, επειδή ορίζει μία νέα φάση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας».

Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ανέφερε πως «μία συζήτηση δεκαετιών, με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα: «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Σε εκείνους που δεν την υποστηρίζουν σήμερα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε και η ευθύνη είναι πάνω μας στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

Κλείνοντας και καλώντας τους παριστάμενους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη, ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη εκπαιδευτικά. Κλείνω με μία απλή σκέψη και σύσταση: Μετά από δεκαετίες συζήτησης,απόψε το βράδυ μπαίνει στα βιβλία του νόμου, γίνεται νόμος του κράτους, εκκινεί αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την υπερψηφίσουμε όλοι μαζί».

Η επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη – Φάμελλο

Η συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων κινήθηκε σε ιδαίτερα υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αλλεπάλληλες «πιρουέτες» στο θέμα των πανεπιστημίων που «ζάλισαν» ακόμα και τους δικούς του βουλευτές ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης από το «δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου» σύρθηκε τελικά στο «όχι σε όλα». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτεί πως θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να αποφύγει αντίστοιχες κυβιστήσεις όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για υποκρισία. «Εχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες… Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε ”όχι, να μην γίνει αυτό”. Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας