Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝέο τετ α τετ την Παρασκευή μεταξύ Μητσοτάκη και αγροτών - «Λύσεις...

Νέο τετ α τετ την Παρασκευή μεταξύ Μητσοτάκη και αγροτών – «Λύσεις εδώ και τώρα» ζητούν οι Θεσσαλοί

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Η νέα συνάντηση δρομολογήθηκε καθώς από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, ανέφεραν ότι «δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας».

Ο πρωθυπουργός αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών ήταν κόσμιες, ενώ χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΕΦΚ από το 2025, στις παρεμβάσεις για το αγροτικό ρεύμα, ενώ εστίασε στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των αγροτών, κ. Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι «διεκδικούμε λύσεις στα αιτήματά μας – πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα και να έχουμε αποτελέσματα. Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια από την τοπική αγορά, οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές».

Αγρότες Θεσσαλίας: «Δεν πήραμε ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας»

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023 έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη η 15μελής επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι αγρότες, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία, ενώ εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί ο στόχος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαρούδας, δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».

Αναφορικά με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος» είπε και σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

Ακόμη, ο κ. Μαρούδας επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η οποία «προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή», ενώ κατέληξε μιλώντας για τον Έβρο, και τόνισε πως υπάρχουν καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στους αγρότες

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνούμε ότι απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει για να ενισχύσει τα εισοδήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

«Πολλά από τα αιτήματα είναι δίκαια και όσο είναι εφικτό τα ικανοποιούμε», υπογράμμισε και μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης και την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή στα κονδύλια. Μάλιστα ευχαρίστησε τους αγρότες για τις κόσμιες κινητοποιήσεις τους.

Αναφέρθηκε στο master plan για τη Θεσσαλία, αλλά και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς το όριο του πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και πως σκοπός των κινητοποιήσεων ήταν να αναδείξουν τα προβλήματά τους κάνοντας λόγο για καταστροφική κατάσταση στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες.

Τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη λίμνη Κάρλα και στη Θεσσαλία δεν θα καλλιεργηθούν και πως επιθυμούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως οι συνέπειες στην οικονομία θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού καλωσόρισε τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας που είχαν συνάντηση μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε την εισηγητική του τοποθέτηση με αναφορά στο masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το masterplan ξεπερνά τις 400 σελίδες. «Αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και ακουμπά μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο».

«Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.

Δεν είναι θέσφατο αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον, αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση β’ και α’ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματι μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή σε μία ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά».

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στη διάσταση που δίνει η μελέτη στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και σημείωσε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε την κακοκαιρία Ντάνιελ για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση.

«Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία άλλωστε δεν προτείνει ούτε η μελέτη κάτι τέτοιο. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αν και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σ’ αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια», είπε.

Η συζήτηση όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ξεκινούσε με την παρουσίαση της μελέτης και ζήτησε ορθολογική διαχείριση του χρόνου επισημαίνοντας ότι είναι «η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που θα έχουμε γιατί η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου

Ακόμη παρόντες ήταν ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης από την εταιρεία HVA ήταν παρόν στη συνάντηση.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας