Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Άννα Μισέλ, ο Αϊνστάιν και η αποκρυπτογράφηση των συνεπειών του Τσερνόμπιλ

Η Άννα Μισέλ, ο Αϊνστάιν και η αποκρυπτογράφηση των συνεπειών του Τσερνόμπιλ

Πριν από σχεδόν 11 χρόνια η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τοποθετήθηκε στη θέση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς έκπληξη αλλά διέθετε μια δυναμική προσωπικότητα. Όχι όμως μόνο αυτό.

Είναι γεννημένη στη Νέα Υόρκη, ενώ Σπούδασε οικονομικά στο Bryn Mawr College της πολιτείας της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και νομικά με ειδίκευση στις διεθνείς νομικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μιλάει τα αγγλικά σαν τη μητρική της γλώσσα, ενώ μιλάει άπταιστα γαλλικά και ισπανικά και διαθέτει και αμερικανικό διαβατήριο.

Ποιος είναι ο νονός της;

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και νονά η Άννα Μαρία. Τη βάφτισαν στη Ρώμη, όταν ο Κωνσταντίνος είχε καταφύγει εκεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον των συνταγματαρχών: «Ξέρετε, ο Κωνσταντίνος βάφτιζε τότε όλα τα παιδιά των συμμαθητών του. Και ο πατέρας μου Παναγιώτης Ασημακόπουλος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ήταν συμμαθητής του στα Ανάβρυτα», είχε αναφέρει παλαιότερα.

Να λοιπόν πως προέκυψε η βάφτιση της ευρωβουλευτίνας της ΝΔ. Τότε, τα κορίτσια που τους «έβαζε λάδι» το βασιλικό ζεύγος συνηθιζόταν να παίρνουν το όνομα Άννα Μαρία. Oταν η μητέρα της Ασημακοπούλου είδε στα βαφτιστικά τα αρχικά Α-Μ παρακάλεσε τη βασίλισσα το «Μ» να γίνει Μισέλ, από τον πατέρα της Μάικλ (Μιχάλη).

«Τότε όμως η οικογένεια δεν είχε αγόρια και ο παππούς απαίτησε από τους νονούς μου να με βαφτίσουν και Μισέλ, αφού όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαν να με φωνάζουν Μιχάλη. Άλλωστε, το Μισέλ στα γαλλικά είναι και γυναικείο όνομα» έχει εξηγήσει η ίδια η Άννα Μισέλ σε συνέντευξή της.

Στο σπίτι της άλλωστε, στα Γιάννινα, υπάρχουν φωτογραφίες, σε περίοπτη θέση, του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας. Εκεί εκλέγεται και την γνωρίζουν περισσότερο ως Άννα παρά ως Μισέλ.

Ο πατέρας της, διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός, ανέλαβε την αποκρυπτογράφηση των συνεπειών του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα. Ωστόσο, αρρώστησε με καρκίνο και πέθανε σε ηλικία μόλις 67 ετών. Η μητέρα της, Ιωάννα Ασημακοπούλου, ήταν γνωστή μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική.

Ο παππούς και ο Αϊνστάιν!

Ο παππούς της, Μάικλ Νίσελσον, ήταν συνεργάτης του Αλμπερτ Αϊνστάιν στο  Πανεπιστήμιο της Υeshiva και έπεισε τον Αϊνστάιν να δώσει το όνομά του στο νεοϊδρυθέν Κολέγιο της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, ήταν οικονομικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Αϊνστάιν.

Ωστόσο, η Άννα-Μισέλ δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα βουλευτής Ιωαννίνων, αλλά νιώθει και νιώθει άτυπο μέλος της οικογένειας του τέως βασιλιά, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε φιλανθρωπική δράση στο Μέτσοβο, αποκαλώντας τον τέως πρίγκιπα Νικόλαο «πνευματικό της αδελφό».

Βέβαια, πριν από λίγες ημέρες η Άννα-Μισέλ έγινε στόχος μαζικών καταγγελιών για αθέμιτη χρήση προσωπικών δεδομένων. Η ίδια στην υπερασπιστική της γραμμή λέει πως τα emails είναι αποτέλεσμα μεθοδικής «συγκομιδής» του γραφείου της τα τελευταία πέντε έτη, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί.

Για την υπόθεση υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σε τρία επίπεδα: Πρώτον, υπάρχει παρέμβαση από την Εισαγγελία της Αθήνας, δεύτερον, υπάρχει έρευνα της Aρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και, τρίτον, το ΥΠΕΣ και οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος διέταξαν και εσωτερική έρευνα –ΕΔΕ– για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας