Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Αναβρασμός» στο Λευκό Παλάτι: ΗΠΑ και Ε.Ε. «απομονώνουν» τον Ερντογάν, όλο το...

«Αναβρασμός» στο Λευκό Παλάτι: ΗΠΑ και Ε.Ε. «απομονώνουν» τον Ερντογάν, όλο το παρασκήνιο

Κάθε μέρα που περνά το καθεστώς Ερντογάν «απομονώνεται» ολοένα και περισσότερο από τον Δυτικό κόσμο. 

Η τακτική του «ανατολίτικου παζαριού», η επεκτατική πολιτική και η αλαζονική συμπεριφορά του νέου Σουλτάνου έχουν προβληματίσει τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν την Τουρκία περισσότερο ως αντίπαλο και λιγότερο ως σύμμαχο. 

Η αρχική ενόχληση στην Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί σε έντονη δυσαρέσκεια, μετά την νέα ενεργειακή συμφωνία που «έκλεισε» ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Θράκη. Δηλαδή, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης.  

Μπορεί, ακόμη και σήμερα, να υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στις ΗΠΑ που θέλουν η Αμερικανική πολεμική βιομηχανία να ενισχύσει την Άγκυρα, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι στενοί του συνεργάτες δεν προτίθενται να «συγκρουστούν» με το ισχυρό φιλελληνικό λόμπι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία. 

Αυτό καταδεικνύεται και από τις δημόσιες δηλώσεις του πανίσχυρου προέδρου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος πρόσφατα τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα ασκήσει ακόμη και βέτο – μπορεί λόγω της θέσης του να το κάνει – προκειμένου να μπλοκάρει την πώληση νέων σύγχρονων F-16 στην Τουρκία. 

Οι προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στην επιθετική στάση της Τουρκίας καταδεικνύονται και επί του πεδίου, καθώς οι Αμερικάνοι ενισχύουν συνεχώς τις βάσεις τους στην Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούν πολύ συχνά μεγάλες ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενίσχυση των Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και η επέκταση της ναυτικής βάσης στην Σούδα που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Την ίδια ώρα, το πανίσχυρο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush», που αποτελεί το καμάρι του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, βρίσκεται στο Αιγαίο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Μάλιστα, για περίπου μια εβδομάδα ελλιμενίσθηκε στην Αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη και αυτές τις ημέρες «οργώνει» το Αιγαίο και συμμετέχει σε ασκήσεις με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για πρώτη φορά θα βρεθεί στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. 

Όπως είναι φυσικό οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα το καθεστώς Ερντογάν, καθώς η ισχυρή παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων τους «χαλάει» τα όποια σχέδια έχουν για προκλήσεις κατά της χώρας μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Μάλιστα, ο εκνευρισμός της Άγκυρας ξεπερνά πλέον κάθε όριο, καθώς θεώρησε ως απειλή ακόμη και την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη στην Θάσο. Προφανώς, θεωρούν και την  Θάσο τουρκικό έδαφος…

Την ίδια ώρα, η Γερμανία φαίνεται πως αλλάζει τακτική απέναντι στην αναθεωρητική στάση της Άγκυρας. 

Το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο από την προσέγγιση Ερντογάν – Πούτιν, την ώρα που η Γερμανία ετοιμάζεται να περάσει ίσως τον πιο δύσκολο χειμώνα από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι Γερμανοί δεν συγχωρούν την πολιτική του νέου Σουλτάνου και αυτό φαίνεται και από τις πρωτόγνωρες δημόσιες δηλώσεις τους κατά της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας. 

Να σημειωθεί, ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, θα επισκεφθεί την χώρα μας στις 26 και 27 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα συζήτησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αποτελέσει η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας και οι προοπτικές ενεργειακής «στήριξης»  στο άμεσο μέλλον της Γερμανίας. 

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και πάλι δημόσια στις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία ετοιμάζεται να στείλει το Oruc Reis σε ελληνικά χωρικά ύδατα.   

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Σόλτς στην κοινή συνέντευξη τύπου που θα δώσουν με τον κ. Μητσοτάκη. 

Παράλληλα, η Γαλλία, χωρίς τυμπανοκρουσίες και σταδιακά, ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα, καθώς πολεμικά της πλοία βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές που επιβουλεύονται οι Τούρκοι. 

Η ελληνική διπλωματία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, συνεχίζει να ενημερώνει τους συμμάχους μας, αλλά και όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τις κινήσεις της Τουρκίας, εστιάζοντας στις συμφωνίες που συνάπτει ο Ερντογάν με τον Πούτιν. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και το διήμερο 20 με 21 Οκτωβρίου στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εκτός από τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναφέρθηκε εκτενώς και στις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας, το επόμενο χρονικό διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Πάντως, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ο στόλος επιφανείας, μαζί με τα αόρατα υποβρύχια Τύπου Παπανικολής έχουν «κλειδώσει» ολόκληρο το Αιγαίο και βρίσκονται σε καίριες θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αμυντικοί αναλυτές θεωρούν πως πολύ δύσκολα ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κάποιο «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά σημειώνουν με έμφαση, ότι η δύσκολη θέση του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας εν όψει των εκλογών του καλοκαιριού τον καθιστούν απρόβλεπτο και επικίνδυνο. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.