Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΛευτέρης Αυγενάκης: «Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση...

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δεν θα γίνει κανένας αιφνιδιασμός»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε για τη μελέτη των Ολλανδών ειδικών σχετικά με τη Θεσσαλία, τις αγροτικές αποζημιώσεις, το ζήτημα με το νερό και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών.

«Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Δεν θα γίνει κανένας αιφνιδιασμός. Δεν θα γίνει κάτι ερήμην των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα της περιοχής, ούτε ερήμην της αυτοδιοίκησης. Θα γίνει σε συνεννόηση, μιας και τα προβλήματα πλέον δεν κρύβονται, είναι υπαρκτά, είναι συγκεκριμένα, είναι γνωστά».

«Το νούμερο ένα θέμα είναι το νερό. Έχουμε πλέον εικόνες μπροστά μας, όπως αυτές της Θεσσαλίας, που νερό έχουμε και νερό δεν έχουμε. Και όπως και πριν την πλημμύρα του Νεπάλ, το πρόβλημα της ξηρασίας, δηλαδή φαινομένων ερημοποίησης, ήταν εντονότατα. Και “καπάκι” είδαμε και την άλλη πλευρά. Τέτοια φαινόμενα δυστυχώς θα έχουμε, όπως λένε τουλάχιστον και ειδικότεροι από εμένα».

Για τη νέα συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό είπε πως «είναι μια συνάντηση η οποία ήταν η τρίτη κατά σειρά που έγινε τη Δευτέρα, απλά επειδή είχε μείνει πολύ λίγος χρόνος, δεν δόθηκαν οι απαντήσεις και δεν υπήρχε ο προβλεπόμενος χρόνος για τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της περιοχής, θα συνεχιστεί στην ουσία από εκεί που έμεινε, σήμερα στις 11:30, με λίγο μεγαλύτερο αριθμό. Οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται, των καλοπροαίρετων, των θετικών, των διαθέσιμων να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις ή να αναδείξουν προβλήματα, είμαι βέβαιος ότι πάντοτε καταλήγουν χρήσιμες».

Μιλώντας για τη λίμνη Κάρλα επισήμανε ότι οι Ολλανδοί «κάνουν κι άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα πιθανή επέκταση της λίμνης Κάρλα, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας νερού που θα φτάσει από τις γύρω περιοχές.  Αναφέρομαι στη λίμνη Κάρλα που είχε δημιουργηθεί μετά από ένα μεγάλο τεχνικό έργο, που μάλιστα είχαμε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό το έργο. Άλλη λύση που προτείνουν είναι η δυνατότητα ελεγχόμενης πλημμύρας σε συγκεκριμένα σημεία που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων όλοι οι άνθρωποι της περιοχής. Μια κουλτούρα την οποία την έχουν πολύ έντονα στην Ολλανδία και σε άλλα σημεία του πλανήτη που έχουν τέτοια φαινόμενα. Αυτά μεν να τα συζητήσουμε, δεν θα γίνει κάτι ερήμην των πολιτών».

Όσον αφορά την ολλανδική πρόταση για τη Θεσσαλία υπενθύμισε ότι «εγκαταστάθηκαν για μια μακρά περίοδο πάνω από 40 – 45 επιστήμονες από διαφορετικές χώρες. Εγώ δεν μηδενίζω ότι έχουν κάνει. Ειλικρινά σας λέω με το χέρι στην καρδιά. Είναι μια πολύ χρήσιμη δουλειά. Τοποθετούμε τα πάντα. Έχουμε κάποιες ενστάσεις σε κάποιες παραμέτρους. Για παράδειγμα στο θέμα της καλλιέργειας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Βεβαίως τα συζητήσαμε. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους, για παράδειγμα, μια σειρά από ζητήματα και δεσμεύσεις που η Ελλάδα έχει απέναντι στην κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτά τα οποία θίγουν -και αναδεικνύουμε το πρόβλημα του νερού- δεν είναι πραγματικά. Δηλαδή κάπου πρέπει να βρούμε το σημείο επαφής. Και θα βρεθεί, όταν υπάρχει καλή διάθεση.

Αλλά επαναλαμβάνω, δεν μηδενίζονται. Ίσα ίσα μάλιστα, θεωρώ ότι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ένας οδηγός και για άλλες περιφέρειες της χώρας μας. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Κρήτης ήδη έχουμε αναθέσει στην ίδια εταιρία να εκπονήσει αντίστοιχη μελέτη, διότι και στην Κρήτη έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης βλέπε Σητεία, Νότιο Λασίθι, Νότιο Ηράκλειο, φαινόμενα πλημμυρικά -βλέπε Χανιά- που δεν είναι μια και δυο φορές που έχουν συμβεί αντίστοιχα πράγματα, αλλά ακόμα και πόλης Ρεθύμνου και Ηρακλείου».

Επίσης, για τη νέα συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό είπε πως «οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται, των καλοπροαίρετων, των θετικών, των διαθέσιμων να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις ή να αναδείξουν προβλήματα, είμαι βέβαιος ότι πάντοτε καταλήγουν χρήσιμες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας