Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα και Τουρκία στρώνουν το χαλί της καλής γειτνίασης

Ελλάδα και Τουρκία στρώνουν το χαλί της καλής γειτνίασης

Πλούσια ήταν η ατζέντα των συνομιλιών της υφυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα. Διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα ήταν αυτά που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις αν και είναι δύσκολο από την άλλη πλευρά λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #12

Επίσης, συζητήθηκαν τόσο το μεταναστευτικό όσο και η συνεργασία των δύο πλευρών ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας».

Οι δύο ΥΦΕΞ αξιολόγησαν τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο και προέβησαν σε έναν απολογισμό για την πρόοδο του υφιστάμενου διαλόγου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος.

Ο, δε, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να θέσει τα δύσκολα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στην συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν σε μια συνάντηση που αναμένεται να διεξαχθεί πριν την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται δύο ακόμα συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών: στις 15 Απριλίου Κώστας Φραγκογιάννης, θα ταξιδέψει στην Άγκυρα για να έχει συνάντηση με τον Ακτσαπάρ ενώ στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος συζήτησης για τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης σε μια συνάντηση που έχει την ευθύνη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παρόλο που είναι σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος και στις δύο χώρες για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Δημοσιεύτηκε στο 12ο τεύχος της «Govnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα… κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας