Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις...

Π. Μαρινάκης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές»

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά το δημοσίευμα εφημερίδας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκε για το «ποια οικονομικά συμφέροντα θέλουν να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση και αν έχουν ονοματεπώνυμο».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «Θα μου δώσετε τη δυνατότητα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να σας πω ότι όλη αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι μια ξεχωριστή, μια διαφορετική συζήτηση, σε σχέση με τη συνολική συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών.

Γιατί, ξέρετε, κάποιοι προσπαθούν -που συνδέεται προφανώς με την προσπάθεια τυμβωρυχίας- να στοχοποιήσουν συνειδητά τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, εμάς, τους βουλευτές ενός κόμματος. Και όλοι μας είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι και εμείς, προφανώς όχι όσο οι συγγενείς των θυμάτων, πονέσαμε με αυτό το οποίο συνέβη πριν από περίπου έναν χρόνο.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει παιδιά και να μην συγκλονίστηκε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Δεν υπάρχει πατέρας, μητέρα, αδελφός, φίλος, που να μην ένιωσε πρωτοφανή συναισθήματα στην είδηση του χαμού 57 αθώων ανθρώπων.

Αυτή είναι η πιο σημαντική συζήτηση, η πιο σοβαρή συζήτηση. Και προφανώς, όλοι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη και μόνο τη Δικαιοσύνη, αμερόληπτα και αντικειμενικά, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Νιώθω την ανάγκη να το πω αυτό, γιατί θεωρώ ότι ο λόγος που πολλές φορές συμβαίνει ένα μέρος της αντιπολίτευσης να μας στοχοποιεί, να μας επιτίθεται, να μας παρουσιάζει ως κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι κανένας από εμάς στην πραγματικότητα, είναι γιατί πολλοί, εκμεταλλευόμενοι ένα πρόσφορο έδαφος για fake news, για παραπλανητικούς τίτλους, για διάδοση φημών, για να βάζουν πολλές φορές το κάρο μπροστά από το άλογο.

Δηλαδή, πριν καλά-καλά τοποθετηθεί η Δικαιοσύνη, να εμφανίζουν μια εικόνα, η οποία είναι πολύ εύκολο να γίνει αποδεκτή από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, γιατί υπάρχει οργή, υπάρχει θυμός, όπως σε κάθε τραγικό γεγονός, σε κάθε τραγικό δυστύχημα. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να το σταματήσουμε και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, γιατί θεωρώ ότι η ιστορία αυτή έχει συνοχή, απαντώντας προεισαγωγικά στην ερώτησή σας. Δηλαδή, για να την καταλάβει κάποιος πρέπει να την ακούσει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η αρχή είναι το δημοσίευμα αυτό στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Το δημοσίευμα αυτό, λοιπόν, προσπαθεί με έναν παραπλανητικό τίτλο, περισσότερο δηλαδή στον τίτλο και σε συνέχεια στο εσωτερικό του δημοσιεύματος, να θέσει εν αμφιβόλω, μέσα από μια παράθεση γεγονότων, ουσιαστικά το πώς μεταφέρθηκε το ζήτημα του ανθρώπινου λάθους, να χτίσει κάποιες κατηγορίες περί μονταζιέρας, να δημιουργήσει συνειρμούς περί προσπάθειας κάποιων -ποιοι, άραγε, θα μπορούσαν να είναι αυτοί κατά το δημοσίευμα αρχικά- να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να την στρέψουν μόνο στο ανθρώπινο λάθος.

Να τα πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά, από το πιο σημαντικό, το πρώτο, που είναι η ίδια η έρευνα της Δικαιοσύνης. Γιατί αυτό είναι κάτι ιερό, είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο και δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές.

Και όσο κι αν, δύο-τρεις μέρες μετά, βλέπουμε ότι αυτό δεν το υπονοούν κάποιοι καν, τις πρώτες ημέρες -για να συνεννοηθούμε και αναφέρομαι και στα πολιτικά κόμματα- μέχρι και εκεί το πήγαιναν.

Υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το γεγονός ότι το σύνολο των συνομιλιών πήγαν αυτούσιες και χωρίς καμία επεξεργασία στη Δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι, όχι. Δεν το αμφισβητεί, λοιπόν, αυτό κανείς.

Άρα, το πρώτο και κυριότερο είναι ότι η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα σωστά, με τα πλήρη, χωρίς επεξεργασία, στοιχεία. Σημαντικό. Η έρευνα, μάλιστα, αυτή, έναν χρόνο μετά, ξεκινώντας από την ομολογία του σταθμάρχη, την προφυλάκισή του, έχει, όπως φαίνεται, καταλήξει -δεν είναι αμετάκλητη καταδίκη για να μην παρεξηγηθώ- σε κάτι που κανείς δεν αμφισβητεί: Στη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους. Προσέξτε. Όχι μόνο του ανθρώπινου λάθους.

Αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός: τη συνδρομή και του ανθρώπινου λάθους. Είναι κάτι το οποίο ουδείς μέχρι σήμερα δεν το έχει αμφισβητήσει. Είναι και άλλες πτυχές που εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη; Προφανώς και είναι. Γι΄ αυτό και είναι μία δικαστική έρευνα εν εξελίξει.

Δεύτερο δεδομένο. Υπήρχε απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης επί τη βάσει αυτού του δημοσιεύματος ή θα μπορούσε κάποιος να το κάνει αυτό ή θα είχε συμφέρον; Η απάντηση είναι πάλι, όχι. Γιατί εδώ έρχεται η ουσιαστική κατηγορία του δημοσιεύματος. Γιατί δεν θα μπορούσε κάποιος με την αλλοίωση, όπως λέγεται, μιας συνομιλίας, την 1η Μαρτίου το βράδυ σε κάποια sites, να χειραγωγήσει για κάτι την κοινή γνώμη;

Πρώτον. Γιατί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας είχαν μεταδώσει τα Μέσα και ο υπογράφων το δημοσίευμα και πολλοί άλλοι συνάδελφοί σας, ότι είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης. Το μεσημέρι, δηλαδή, μαθαίνουν οι Έλληνες πολίτες ότι ο σταθμάρχης ομολογεί, ενημερώνονται γι΄ αυτό. Άρα, αυτές οι συνομιλίες που βγήκαν, μια εκ των οποίων θεωρείται αποτέλεσμα μονταζιέρας. (Το αν, πού, πώς, διέρρευσαν συνομιλίες είναι αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης, όχι μόνο σε αυτή, σε όλες τις υποθέσεις, αυτό δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης) Κλείνω εδώ την παρένθεση, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, όμως, το ξεκαθαρίζω, την ίδια μέρα το μεσημέρι, οι πολίτες είχαν μάθει ότι ο ίδιος είχε ομολογήσει.

Δεύτερος λόγος που δεν θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ήταν η μόνη συνομιλία αυτή; Η απάντηση είναι πάλι, όχι. Όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες, όσες βγήκαν από εκείνη τη μέρα και στο εξής, συνηγορούσαν στο συμπέρασμα της συνδρομής και του ανθρώπινου λάθους. Καμία άλλη συνομιλία, γιατί και για καμία άλλη συνομιλία δεν υπάρχει αμφισβήτηση, δεν έλεγε το αντίθετο, ούτως ώστε να έρθει η δήθεν κακιά Κυβέρνηση που θέλει να παραπλανήσει τον κόσμο να εμφανίσει μια αλλοιωμένη συνομιλία για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Καθαρό και αυτό.

Τρίτος λόγος. Αμέσως μετά, την επομένη, πήγαν οι συνομιλίες στη Δικαιοσύνη, όπως ξέρετε και από την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Από 3 Μαρτίου, όλα τα Μέσα και όσα έβγαλαν τις συνομιλίες, 1η Μαρτίου και η Δημόσια Τηλεόραση, η ΕΡΤ, κάνει σαφές ότι από όλες τις συνομιλίες αυτή δεν αναφερόταν στο επίμαχο δρομολόγιο. Ξεκαθαρίζει, δηλαδή, στους πολίτες ότι «κοιτάξτε, να δείτε, αυτή η συνομιλία αναφέρεται σε έναν άλλον μηχανοδηγό». Δηλαδή, έναν χρόνο πριν, το θέμα και ως προς την ποινική του διάσταση, που ποτέ δεν δημιουργήθηκε, και ως προς τη διάσταση του τι ξέρει ο κόσμος, έχει λυθεί, έχει ξεκαθαριστεί.

Έρχεται, λοιπόν, μετά από έναν χρόνο η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», για ένα θέμα, το οποίο ως προς την πολιτική του και την ποινική του διάσταση σε σχέση με τα Τέμπη -το ξαναλέω- όχι σε σχέση με τη διαρροή συνομιλιών, αυτό είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης, που φαίνεται από όλα τα στοιχεία ότι δεν θα έχει κανένα δόλο η Κυβέρνηση να το κάνει, δεν προκύπτει από πουθενά αυτή η κατηγορία, αλλά χτίζεται ένα αφήγημα μονταζιέρας στον τίτλο -προσέξετε το αυτό- και ανασύρει ένα θέμα, έναν χρόνο μετά, το οποίο έχει λυθεί από όλα τα sites και όλα τα Μέσα.

Και τι κάνει, σε ένα πρόσφορο έδαφος που έχει καλλιεργηθεί λόγω της οργής των πολιτών, λόγω των υπόλοιπων διαδόσεων τα οποία διακινούνται -και όλα τα ερευνά η Δικαιοσύνη, όπως έχουμε πει- και βάζει άλλο ένα αφήγημα, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη επιχειρηματολογία περί δήθεν συγκάλυψης, για μονταζιέρα, από ποιον; Μην κοροϊδευόμαστε, τι θέλουν να πουν, το λένε και στις αναλύσεις τους, από την Κυβέρνηση.

Καταρρίπτεται, λοιπόν, αυτό με επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης την ίδια μέρα. Και έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, για ένα θέμα το οποίο σημείο-σημείο έχει αποδομηθεί και ως προς την ουσία της δικαστικής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών και ως προς την ουσία της ενδεχόμενης -το έχουμε απαντήσει με στοιχεία- παραπλάνησης της κοινής γνώμης, σημείο-σημείο.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για τα χίλια μύρια όσα που έχει προσάψει στην Κυβέρνηση, για όλες τις υποθέσεις, κράτους Δικαίου, έρευνας της Δικαιοσύνης, αντισυνταγματικού, όπως ο ίδιος είπε δήθεν, νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την υπόθεση των Τεμπών, τόσα που έχει πει, για συγκάλυψη, για χίλια δύο, τόσες ευκαιρίες είχε.

Και θεώρησε «τυχαία» σκόπιμο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα, το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα, ως προς τις διαστάσεις που σας είπα, ένα χρόνο μετά. Ήρθαν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία προφανώς συντάχθηκαν, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τους λογικής, με την πρόταση δυσπιστίας.

Γι΄ αυτό και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στον κ. Ανδρουλάκη. Για τον κ. Κασσελάκη έχω απαντήσει στην προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου σας και τι κάνει; Κάτι άλλο, κάτι ξεχωριστό. Εδώ, λοιπόν, αν ενώσει κανείς αυτά τα κομμάτια αυτού του παζλ, δεν είναι και δύσκολο, βγάζει τα συμπεράσματά του.

Και προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι αυτό είναι μια κίνηση δικής μας επίδειξης δύναμης, σε καμία περίπτωση. Θεωρούμε ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι σημαντικές για να λύνουν τα προβλήματα των πολιτών, για να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίζουν κρίσεις, όπως η εισαγόμενη ακρίβεια. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και συμβαίνει και τώρα. Και προφανώς αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα.

Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας. Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η πρόταση δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη. Είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε με στοιχεία και για την αιτία κατάθεσής της και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάθεση.

Όλοι θέλουμε την αλήθεια για το δυστύχημα των Τεμπών

Να απαντήσουμε με πρώτον τον Πρωθυπουργό, με απόλυτο σεβασμό, στους συγγενείς των θυμάτων και στους Έλληνες πολίτες, με στοιχεία και με απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη γι΄ αυτό το τραγικό δυστύχημα, που όλοι θέλουμε την αλήθεια. Και να σας πω και κάτι. Δεν θα κάναμε, προφανώς, όλη αυτή τη συζήτηση, αν και κάθε δημοσίευμα παραπλανητικού τίτλου είναι πρόβλημα, αν το θέμα αυτό αφορούσε ένα άλλο ζήτημα, ένα οικονομικό θέμα, ένα ζήτημα άλλης υπόθεσης.

Όλο αυτό έγινε σε ένα τραγικό δυστύχημα. Όλο αυτό έγινε στις πλάτες ανθρώπων οι οποίοι ψάχνουν δικαίωση. Ένα τέτοιο δημοσίευμα και όλη αυτή η χρησιμοποίησή του από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί από ένα σημείο και μετά το πήραν συγκεκριμένα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το έκαναν πρόταση δυσπιστίας και μάλιστα, το χρησιμοποίησαν με μια ρητορική πολύ επικίνδυνη, σε μια υπόθεση η οποία μας πληγώνει όλους. Και αυτή τη στιγμή, η Δικαιοσύνη την ερευνά. Άρα, ουσιαστικά πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο αυτοί, οι οποίοι έκαναν τη συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας.

Και κάτι τελευταίο. Επειδή νομίζω ότι τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά για το ότι δεν υπήρχε ούτε το οποιοδήποτε ψεγάδι για τη Δικαιοσύνη, ούτε το οποιοδήποτε ψεγάδι για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο θέμα -και νομίζω ότι σας έχουμε παραθέσει όλα τα στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεσή σας, και τα βίντεο που βγήκαν από την ΕΡΤ και τα λοιπά- ας είναι αυτή η ιστορία μια ευκαιρία για να καταλάβουν πολλοί συμπολίτες μας, που έχουν από την οργή τους θεωρήσει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε συγκάλυψη, που όχι δεν υπάρχει, πόσο εύκολα διακινούνται κάποια ψέματα και πολλές φορές γίνονται «αλήθειες» ενώ δεν είναι.

Να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν ήσυχοι τη δουλειά τους. Να τους αφήσουμε να βγάλουν την αλήθεια, όπως εκείνοι πιστεύουν. Να κάνουν τις έρευνές τους. Να σταματήσουμε να κάνουμε ένα σοβαρό, πολύ σοβαρό ζήτημα, ένα τραγικό δυστύχημα που χάθηκαν τόσα νέα παιδιά, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που όλοι θέλουμε να μαθευτεί η αλήθεια».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας