Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο παρασκήνιο της διαγραφής του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την Νέα Δημοκρατία

Το παρασκήνιο της διαγραφής του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την Νέα Δημοκρατία

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ, ύστερα από τις καταγγελίες αναφορικά με επιχειρηματικές δραστηριότητές του και εξαγορά «κόκκινων» δανείων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πάτσης παρουσιάζεται να έχει, μέσω εταιρειών, αγοράσει «κόκκινα δάνεια» αξίας 63 εκατ. ευρώ. Για την αγορά αυτή φέρεται να έχει διαθέσει το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείται από τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες».

Άμεσα ο βουλευτής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον γενικό γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, ενώ του έγινε γνωστό ότι οφείλει να δώσει ο ίδιος απαντήσεις για όσα του καταμαρτυρούνται. Ο ίδιος, από την πλευρά του, προσπάθησε επί 20 λεπτά να δικαιολογήσει όσα έχουν ακουστεί, ωστόσο όσα είπε δεν έπεισαν τον κ. Μπούγα, και δεν στάθηκαν αρκετά να αποτρέψουν την αποπομπή του από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Όπως τονίζουν πηγές της ΚΟ: «Του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Εδόθησαν. Δεν κρίθηκαν επαρκείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Πάτσης αρνείται να παραδώσει την έδρα του και θα μείνει ανεξάρτητος.

Οι ανακοινώσεις

Λίγο μετά τις 15:00 δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται το χρονικό της αποπομπής του από το κόμμα.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Τι δηλώνει ο Ανδρέας Πάτσης

Λίγο μετά την επισημοποίηση της διαγραφής του ο κ. Πάτσης θέλησε να στείλει το μήνυμά του μέσω ανάρτησης στο Facebook. «Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε Σας ευχαριστώ θερμά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι απαντά στον Π. Πολάκη

Στη συνέχεια, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, απευθύνεται στον κ. Πολάκη σημειώνοντας ότι ο τελευταίος έχει επιδοδθεί σε κρεσέντο ύβρεων εις βάρος του, ενώ: «Η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχει με όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται».

Η ανακοίνωση του κ. Πάτση:

Τις τελευταίες μέρες, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών σε βάρος μου, ότι δήθεν είμαι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας και ότι μέσω εταιρίας συμφερόντων μου αγοράζω κόκκινα δάνεια από Τράπεζες στο 1/25 της αξίας τους. Επειδή η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχει με όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται,π αραθέτω τα κατωτέρω.

Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείρηση των δανείων της και μόνο. Στην εταιρία αυτή λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας μου, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω με ποσοστό 42% ενώ το 51% άνηκε στην Τράπεζα η οποία και όρισε 5 στα 7 μέλη του ΔΣ, στελέχη της.Το 2009 με κοινή απόφαση των μετόχων προχωρήσαμε στη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας η οποία και έπαυσε κάθε δραστηριότητά της.

Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ. Σκοπός της εταιρίας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στην συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην Τράπεζα το ποσό των 4.3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει.

Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4.3 εκ. Η εταιρία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμία δικαστική απόφαση ούτε προχώρησε σε καμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας. Η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργή. Ο κ.Πολάκης με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Η οδός της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Νωρίτερα, αίσθηση είχαν προκαλέσει οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκατ., ενώ κατηγόρησε τον κ. Πάτση ότι κερδοσκοπεί από αυτό.

Η πλήρης δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου:

«Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους «άριστους» του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».

Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στη διαγραφή

Όπως έγινε γνωστό, η διαγραφή του κ. Πάτση ήταν μονόδρομος για την Νέα Δημοκρατία για ηθικούς και νομικούς λόγους. Το ηθικό σκέλος έχει να κάνει με την εμπλοκή του βουλευτή στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, πράξη που θεωρείται αντίθετη της θέσεώς του. Από νομικής άποψης, ελέγχεται η συμμετοχή του κ. Πάτση σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό αλλά και την σύναψη συμβάσεων με τα ΕΛΤΑ που θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας και ως εκ τούτου υπάρχει ασυμβίβαστο.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δημιουργούνται απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής αφού ο βουλευτής αναφέρει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης την ύπαρξη εταιρειών με έδρα την Κύπρο. Η αρμόδια επιτροπή δεν έκρινε ότι υφίσταται οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ για τους βουλευτές και τους στενούς τους συγγενείς υπάρχει καθολική απαγόρευση εμπλοκής σε εταιρείες του εξωτερικού.

Με 156 βουλευτές η ΚΟ της ΝΔ

Μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, η ΚΟ της ΝΔ διαθέτει 156 βουλευτές, αφού ο κ. Πάτσης είναι ο δεύτερος βουλευτής που διαγράφεται, μετά την απομάκρυνση από την κυβερνητική πλειοψηφία του βουλευτή Α’ Αθηνών Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ο κ. Πάτσης εκλέγεται στην μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών ενώ πρώτος αναπληρωματικός σε περίπτωση που παραδώσει την έδρα του είναι ο κ. Θανάσης Σταυρόπουλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης είναι δημοσιογράφος με εμπειρία δύο δεκαετιών σε ενημερωτικά sites, εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος ροής ειδήσεων, προϊστάμενος ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης.