Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς: Ποια θέματα «καίνε» την Γερμανία, ο ρόλος...

Στην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς: Ποια θέματα «καίνε» την Γερμανία, ο ρόλος της Ελλάδας, όλο το παρασκήνιο

Για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, θα βρεθεί στην χώρα μας ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Θεσσαλονίκη στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Σολτς θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 και 27 Οκτωβρίου.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας θα φτάσει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα με απευθείας πτήση από το Παρίσι και το μεσημέρι της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης τους οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Η επίσκεψη του κ. Σολτς καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας.

Η Γερμανία αυτή την στιγμή «καίγεται» να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια, εν όψη ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Πολλοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι θα είναι ο χειρότερος, ενεργειακά, χειμώνας μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο «βλέπει» την Ελλάδα ως «σανίδα σωτηρίας», καθώς αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Και αυτό, διότι η χώρα μας μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Γερμανία σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό επιθυμούν και οι ΗΠΑ και γι’ αυτό τον λόγο τα έργα που πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις υποδομές της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντικά και υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ένα πρώτο βήμα, στο πλαίσιο αυτό, έγινε με την λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Βουλγαρία.

Στα σχέδια των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι ο αγωγός αυτός να επεκταθεί το συντομότερο δυνατόν και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την κεντρική Ευρώπη και φυσικά την Γερμανία.

Επίσης, σημαντικό θέμα συζήτησης μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Σολτς θα αποτελέσει η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην χώρα μας.

Οι Γερμανοί σκοπεύουν να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα προκειμένου οι ΑΠΕ να αρχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύπτουν ένα σημαντικό ενεργειακό κομμάτι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με λίγα λόγια το ενεργειακό αποτελεί αυτή την στιγμή την μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο και η Ελλάδα μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις.

Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια.

Επομένως, σε καμία περίπτωση οι Γερμανοί, ειδικά τους επόμενους κρίσιμους μήνες, δεν θα ήθελαν κάποιο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, γεγονός που θα ανατρέψει τα ενεργειακά τους σχέδια.

Αυτός είναι και ο λόγος που για πρώτη φορά στα χρονικά, έστω και πολύ προσεκτικά, η Γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι στο GOV NEWS, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την χώρα μας να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την κατάσταση και να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη τόσο από την Γερμανία όσο και από τις ΗΠΑ, που στηρίζουν το συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο.

Οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζουν με έμφαση, ότι η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία έχει κορυφωθεί αυτή την περίοδο, ειδικά μετά την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των Ερντογάν και Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ενεργειακό κόμβο, με ρωσικό φυσικό αέριο, στην Ανατολική Θράκη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αμερικανική βάση και την ενεργειακή «πύλη» της Δύσης, που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη.

«Επομένως, η Ελλάδα, μπορεί να βγει σημαντικά κερδισμένη από την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρον», τόνισε στο GOV NEWS έμπειρος Έλληνας διπλωμάτης, που γνωρίζει πολύ καλά τις κινήσεις στο παρασκήνιο.

Επίσης, ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Σολτς θα γίνει και για εξοπλιστικά θέματα.

Εκτός, από την ανταλλαγή των αρμάτων μάχης που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία και αναπληρώνονται από πιο σύγχρονα Γερμανικά άρματα, αναμένεται να συζητηθεί και η ανανέωση του «στόλου» των ελληνικών τεθωρακισμένων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Άμυνας στο GOV NEWS, η αγορά σύγχρονων τεθωρακισμένων είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά όχι στην παρούσα στιγμή.

Και αυτό διότι ήδη «τρέχει» ένα πρόγραμμα πολλών δισ. ευρώ με την αγορά των νέων φρεγατών Belharra, των Γαλλικών Rafale και την επικείμενη αγορά τεσσάρων Κορβετών, γεγονός που «στενεύει» τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ειδικά στην παρούσα φάση που η χώρα προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση τον χειμώνα.

Να σημειωθεί, ότι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η συνάντηση των δύο ηγετών μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις.

Επομένως, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον Όλαφ Σολτς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.