Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕ. Αποστολάκης: «Η Κυβέρνηση ξεκίνησε ευθύς εξαρχής την απόκρυψης και τα δημοσιεύματα...

Ε. Αποστολάκης: «Η Κυβέρνηση ξεκίνησε ευθύς εξαρχής την απόκρυψης και τα δημοσιεύματα αποδεικνύουν την αλλοίωση και παραχάραξη κρίσιμων διαλόγων»

«Την ίδια ώρα που η κοινωνία βρισκόταν σε σοκ, την ίδια ώρα που τα συνεργεία, επιτελώντας το καθήκον τους, προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, η Κυβέρνηση ξεκίνησε ευθύς εξαρχής την προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης. Πρόσφατα δημοσιεύματα αποδεικνύουν την αλλοίωση και παραχάραξη κρίσιμων διαλόγων. Ακολούθησε η εντολή για μπάζωμα του χώρου και μεταφορά των βαγονιών που οδήγησε στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και στην καταστροφή πολύτιμων αποδεικτικών στοιχείων.»

«Πρέπει η χώρα και οι πολίτες να προστατευθούν από την κυβερνητική αναλγησία που ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Από την ίδια αυτή Κυβέρνηση, που και με βάσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει πλέον βυθίσει την χώρα σε σκάνδαλα. Οι υποκλοπές και η παρακολούθηση πολιτικών, υψηλόβαθμων στρατιωτικών, δημοσιογράφων και άλλων, η παράνομη χρήση και εξαγωγή τεχνολογίας παρακολούθησης, η επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές και σε δικαστικούς που ενεργούν με γνώμονα το καθήκον τους. Είναι ενδεικτικά στοιχεία της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, και της δημιουργίας μια συνθήκης μη βιώσιμης για όλους τους δημοκράτες πολίτες, που παρακολουθούν την χώρα να αποσταθεροποιείται πολιτικά και ηθικά.»

«Ακούγεται συχνά από στελέχη της κυβερνητικής παράταξής, η φράση «ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της». Όμως η δικαιοσύνη για να κάνει την δουλεία της, χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης εκφράζει αυτήν ακριβώς την μομφή, ότι δηλαδή έχετε στερήσει από την δικαιοσύνη τα εργαλεία της δουλειάς της.»

Το κείμενο της ομιλίας:

Kύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα.

Και αυτό γιατί, μπορεί εν τη ρύμη του λόγου, να συνηθίζουμε να λέμε ότι τα αυτονόητα καλό είναι να παραλείπονται , υπάρχουν όμως και περιστάσεις που τα αυτονόητα θα πρέπει να τονίζονται. Αυτονόητη λοιπόν η παρουσία μας εδώ, ως έκφραση της υποχρέωσής μας για εκπροσώπηση του ελληνικού λαούΕνός λαού που αυτή τη στιγμή, η συντριπτική του πλειοψηφία πιστεύει, ότι όχι μόνο δεν έχει ριχθεί άπλετο φως στη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός ,αλλά με κάθε τρόπο και με όποιο κόστος για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη, έχει επιχειρηθεί η συγκάλυψη κάθε πτυχής τουη αποποίηση κάθε κυβερνητικής ευθύνης.

Η πρόταση δυσπιστίας, την οποία ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συνυπογράφουμε, είναι η έκφραση της φωνής της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έχει ανάγκη από ελευθερία, από δημοκρατία και δικαιοσύνη. Μιας κοινωνίας που όπου στρέφει το βλέμμα της νιώθει να αδικείται, νιώθει αδικαίωτη την ίδια την ύπαρξή της.

Το έγκλημα των Τεμπών είναι ο χείμαρρος που ξεχείλισε το ποτήρι ! Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της Κυβέρνησης σε αυτή την τραγωδία πριν ακόμα αυτή συμβεί; Και λέω πριν συμβεί, γιατί ο αρμόδιος Υπουργός, όχι μόνο κώφευε στις προειδοποιήσεις περί σοβαρής πιθανότητας πρόκλησης ατυχήματος, αλλά κούναγε και το δάχτυλο μέσα στο Κοινοβούλιο και εγκαλούσε τον κ. Μεϊκόπουλο, ζητώντας του να ανακαλέσει, επειδή έθεσε υπόψη του τα αυτονόηταΚαι συνέχισε η Κυβέρνηση το έργο συσκότισης λίγη ώρα μετά την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδίαΤην ίδια ώρα που η κοινωνία βρισκόταν σε σοκ, την ίδια ώρα που τα συνεργεία, επιτελώντας το καθήκον τους, προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, η Κυβέρνηση ξεκίνησε ευθύς εξαρχής την προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης. Πρόσφατα δημοσιεύματα αποδεικνύουν την αλλοίωση και παραχάραξη κρίσιμων διαλόγων . Ακολούθησε η εντολή για μπάζωμα του χώρου και μεταφορά των βαγονιών που οδήγησε στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και στην καταστροφή πολύτιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Πώς θα μπορούσε στη συνέχεια, μετά από όλα όσα προηγήθηκαν, η Εξεταστική Επιτροπή, με την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία ,να παράξει το ποιοτικό αποτέλεσμα που απαιτούν οι περιστάσεις; Και μέσα στην Επιτροπή συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης, με διαδικασίες fast track, χωρίς εξέταση κρίσιμων μαρτύρων και στοιχείων.

Κατά τη δε συζήτηση επί του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στην Ολομέλεια, η κυβερνητική πλειοψηφία, για άλλη μια φορά, επέλεξε να αγνοήσει επιδεικτικά τα πορίσματα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που αποδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες στο έγκλημα των Τεμπών και που καταρρίπτουν το σαθρό και πολιτικά ανήθικο επιχείρημα της κυβέρνησης περί ανθρώπινου λάθους.

Παράλληλα με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, οι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούν να βρουν δικαίωση απευθυνόμενοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο με ευρεία πλειοψηφία πέρασε Ψήφισμα- ράπισμα για την Κυβέρνησή σας και για την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.

Και απορεί τώρα η Κυβέρνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έθεσε θέμα παραίτησης του Πρωθυπουργού και διεξαγωγής εκλογών. Μα νομίζω είναι προφανές το γιατί. Πρέπει η χώρα και οι πολίτες να προστατευθούν από την κυβερνητική αναλγησία που ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Από την ίδια αυτή Κυβέρνηση, που και με βάσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει πλέον βυθίσει την χώρα σε σκάνδαλα. Οι υποκλοπές και η παρακολούθηση πολιτικών, υψηλόβαθμων στρατιωτικών, δημοσιογράφων και άλλων, η παράνομη χρήση και εξαγωγή τεχνολογίας παρακολούθησης, η επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές και σε δικαστικούς που ενεργούν με γνώμονα το καθήκον τους…. Είναι ενδεικτικά στοιχεία της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, και της δημιουργίας μια συνθήκης μη βιώσιμης για όλους τους δημοκράτες πολίτες, που παρακολουθούν την χώρα να αποσταθεροποιείται πολιτικά και ηθικά.

Η Ευρωπαία εισαγγελέας, στην οποία εσείς σπεύσατε να επιτεθείτε δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι για να υπάρξει μια κάποια επούλωση του τραύματος που προκλήθηκε συλλογικά στην κοινωνία μετά την τραγωδία των Τεμπών, θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτή την δικαιοσύνη περιμένουν οι πολίτες κάθε μέρα, για να μπορέσουν να ζήσουν τις ζωές τους κατά πως τους αξίζει… και περιμένουν με αγωνία να δουν σε ποια επίπεδα μπορεί να φτάσει η κυβερνητική αναλγησία, μια αναλγησία που εκτείνεται σε ευρύτατο φάσμα…από τα Τέμπη… στα νοσοκομεία… στα Δημόσια Πανεπιστήμια… στην παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων πολιτών για ψηφοθηρικούς σκοπούς…

Δικαιοσύνη, λοιπόν, και κράτος δικαίου, έννοιες και αξίες ασυμβίβαστες με τις κυβερνητικές πρακτικές, όπως πλέον έχει αποδειχθεί.

Ακούγεται συχνά από στελέχη της κυβερνητικής παράταξής, η φράση «ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της». Όμως η δικαιοσύνη για να κάνει την δουλειά της, χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης εκφράζει αυτήν ακριβώς την μομφή, ότι δηλαδή έχετε στερήσει από την δικαιοσύνη τα εργαλεία της δουλειάς της.

Πώς μπορεί να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων; Πώς θα δικαιωθούν οι επιζώντες , οι οικογένειες που θρηνούν, χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη;

Το προσφιλές στην Κυβέρνηση επιχείρημα, περί νωπής λαϊκής εντολής, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται καταχρηστικά σε κάθε ευκαιρία και επί παντός ζητήματος.

Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας καθώς μέσα της εμπεριέχει την βούληση αλλά και την αγανάκτηση ενός λαού.

Σας ευχαριστώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας