Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΛ. Αυγενάκης: Εξετάζεται το αίτημα παραγωγών-εξαγωγέων μήλων για αποζημιώσεις λόγω Σουέζ

Λ. Αυγενάκης: Εξετάζεται το αίτημα παραγωγών-εξαγωγέων μήλων για αποζημιώσεις λόγω Σουέζ

Ο κ. Κόκκαλης είχε καταθέσει ως αναφορά, επιστολή της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (Γ.Ε.Ο.Κ.) σχετικά με την «Δυσκολία Εξαγωγών Μήλων λόγω της Αναταραχής στην Μέση Ανατολή». Η ΓΕΟΚ ζητούσε από το υπουργείο «να μεριμνήσετε επί του θέματος και να στηρίξετε με οικονομικές αποζημιώσεις, όπως έγινε σε ανάλογη περίπτωση με τους γουνοποιούς στον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας». Από την πλευρά του, ο κ. Βιλιάρδος είχε ρωτήσει, εάν το υπουργείο, στα πρότυπα των αποζημιώσεων των γουνοποιών, λόγω του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προτίθεται να παραχωρήσει αποζημιώσεις στους αγρότες που δεν μπορούν πλέον να εξάγουν μήλα στις περιοχές της Ινδίας, της Ιορδανίας, του Κουβέϊτ και άλλων κοντινών χωρών, λόγω της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Στην απάντησή του κ. Αυγενάκη αναφέρεται ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ. Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστος μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας