Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Νέα Αριστερά καταθέτει τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

Η Νέα Αριστερά καταθέτει τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

Η Νέα Αριστερά πρόκειται να προχωρήσει σε κατάθεση τροπολογίας για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Η Νέα Αριστερά πρόκειται να προχωρήσει σε κατάθεση τροπολογίας για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

 

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωση του στο περιστύλιο της Βουλής, μετά τη νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, λίγο αφότου το θύμα πήγε να καταγγείλει τον δολοφόνο της και να ζητήσει την προστασία της αστυνομίας.

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους – Σκότωσε την πρώην του έξω από το αστυνομικό τμήμα

Η Νέα Αριστερά είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση όπου ζητά την επιτακτική εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας και κακοποίησης, με αφορμή την «πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024» που συνέβη «σε απόσταση 100 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, στο οποίο η 28χρονη γυναίκα είχε μεταβεί για να καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της».

«Για μια ακόμη φορά η αστυνομία φαίνεται να αποτυγχάνει στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην προστασία της καταγγέλλουσας γυναίκας, κρατώντας ρόλο παρατηρητή και αφήνοντας τη γυναίκα μόνη στη συνάντηση με τον δολοφόνο της», αναφέρει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «κανένα panic button δεν αρκεί για να προστατεύσει τις γυναίκες από την έμφυλη βία και την ακραία εκδοχή της, τη γυναικοκτονία».

Ακόμη σημειώνει ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα στοχεύουν τόσο στην προστασία των γυναικών όσο και στην πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και ζητά «για μια ακόμη φορά» από την κυβέρνηση, «να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου».

Συγκεκριμένα, η Νέα Αριστερά ζητά την υλοποίηση των εξής πολιτικών:

  • Ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία τώρα.
  • Άμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • Σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία την ώρα της καταγγελίας.
  • Περισσότερες δομές προστασίας και φιλοξενίας των γυναικών που καταγγέλλουν έμφυλη βία.
  • Πολιτικές πρόληψης, με υποχρεωτική συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και μόνιμα θεματικά εργαστήρια με έμφαση στην έμφυλη βία και την έμφυλη ισότητα.
  • Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις καταγγέλλουσες.
  • Υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας