Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠοιοι «κρύβονται» πίσω από τον Πάτση; Πότε θα «στηθούν» οι κάλπες και...

Ποιοι «κρύβονται» πίσω από τον Πάτση; Πότε θα «στηθούν» οι κάλπες και η «επανεκκίνηση» του Λαλιώτη

Ποιοι «κρύβονται» πίσω από τον Ανδρέα Πάτση; 

Μια περίπτωση που σίγουρα προκαλεί το κοινό αίσθημα είναι αυτή του Ανδρέα Πάτση. 

Όσοι καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, αλλά και το ρεπορτάζ της ΝΔ, μιλούν για ένα βουλευτή, ευγενικό, με χαμόγελο, που δεν είχε καμία ιδιαίτερη κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

«Περνούσε απαρατήρητος», λένε όσοι γνωρίζουν τα όσα διαδραματίζονται εντός του κοινοβουλίου. 

Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο Ανδρέας, μπορεί να ήταν «χαμηλών» τόνων εντός Βουλής, αλλά εκτός, η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν πολυποίκιλη και πολύπλευρη. 

Σε τέτοιο σημείο που ξεπέρασε κάθε «κόκκινη» γραμμή της εγχώριας πολιτικής πραγματικότητας. 

Εκτός του γεγονότος πως «έκλεινε» δουλειές με το δημόσιο, όπως τα ΕΛΤΑ, κίνηση που δεν επιτρέπεται σε βουλευτές, είχε αγοράσει και «κόκκινα» δάνεια άνω των 60 εκατ. ευρώ, λειτουργώντας ως εισπρακτική εταιρεία. 

Δηλαδή, από την μια πλευρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμιζε σε όλους τους τόνους ότι θα προστατευθούν οι οικονομικά «αδύναμοι» και από την άλλη βουλευτής της ΝΔ, είχε συστήσει μια εταιρεία που πίεζε αφόρητα τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνεια που δεν μπορούσαν να «καλύψουν» στις τράπεζες, λόγω της τεράστιας οικονομική κρίσης. 

Και εδώ είναι που προκύπτουν τα πολλά ερωτήματα. 

Καταρχήν, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής γιατί δεν ασχολήθηκε με το Πόθεν Έσχες του βουλευτή, καθώς ο ίδιος δηλώνει δημόσια ότι στην φορολογική του δήλωση αναφέρει τα πάντα.    

Υπάρχει έλεγχος ή δεν υπάρχει; 

Επίσης, πως είναι δυνατόν να συνάπτει σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, δηλαδή μια εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενέργεια που γνωρίζουν οι πάντες πως «απαγορεύεται αυστηρά» για βουλευτές; 

Πως «πέρασε» και από ποιους μια τέτοια σύμβαση από το αρμόδιο υπουργείο και ποιος την υπέγραψε από τα ΕΛΤΑ; 

Ακόμη, αυτό που ακούει έντονα τις τελευταίες ώρες η στήλη, είναι ότι ο Ανδρέας Πάτσης είναι ο «μπροστινός». 

Δηλαδή, κάποιοι επισημαίνουν ότι άλλοι έδωσαν τα 4 εκατ. ευρώ στον βουλευτή για να «αγοράσει» τα πάνω από 60 εκατ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια. 

Επομένως, εκτός από την διερεύνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Πάτση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε εάν «κρύβονται» κάποιοι άλλοι πιο ισχυροί πίσω από τις κινήσεις του βουλευτή. 

Επισημαίνουμε το «εάν», διότι τελικά μπορεί να ενεργούσε χωρίς «πλάτες».  

Πάντως, στην πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» ακούγονται διάφορα…

Πότε θα «στηθούν» οι κάλπες

Δουλειά δεν είχαμε και δουλειά βρήκαμε. Επί της ουσίας, δεν υπάρχουν αυτό τον καιρό «καθαρά» πολιτικές ειδήσεις και κάποιοι έχουν αρχίζει να παριστάνουν και πάλι τον «μάντη» Τειρεσία. 

Έκανε ένας την αρχή και έγραψε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία την άνοιξη του 2023 και αμέσως άρχισε και πάλι η εκλογολογία και η προσπάθεια να μαντέψουν πότε ο πρωθυπουργός θα «στήσει» κάλπες. 

Το συγκεκριμένο «πανηγύρι» προβλέψεων θυμίζει έντονα τα όσα ακούγονταν και γράφονταν για πρόωρες εκλογές πριν από το καλοκαίρι που πέρασε. 

Και τότε, η συντριπτική πλειονότητα έγραφε ότι «είναι βέβαιο» πως θα γίνουν εκλογές πριν από το καλοκαίρι και έγραφαν μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Όλοι διαψεύστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως είχαμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στην στήλη μας και σε ρεπορτάζ στο emea.gr, ο πρωθυπουργός τήρησε την δέσμευσή του και αποφάσισε να εξαντλήσει την τετραετία. 

Το ίδιο, πάνω κάτω, συμβαίνει και τώρα. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές και πολύ περισσότερο κανείς δεν γνωρίζει την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Απλά κάνουν προβλέψεις…

Μάλιστα, όπως τόνισε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στην στήλη μας, κάθε φορά που ο Κυριάκος διαβάζει κάποια ημερομηνία, λέει χαμογελώντας στους στενούς του συνεργάτες, «πάλι έξω έπεσαν…». 

Και αυτό, διότι, όπως μας είπε καλή πηγή, ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα προκηρύξει εκλογές. 

Η ίδια πηγή, τόνισε στην στήλη μας, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι περιμένουν να δουν πως θα «κυλήσει» ο δύσκολος χειμώνας και πως θα ανταπεξέλθει η χώρα και οι πολίτες και δεν ασχολούνται με τις εθνικές εκλογές. 

«Η κυβέρνηση ασχολείται με το πως θα ενισχύσει τους πολίτης εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Η κουβέντα για τις εθνικές εκλογές είναι εντελώς άκαιρη…», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. 

Η «επανεκκίνηση» του Λαλιώτη 

Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ήταν το «μυαλό» του Κινήματος επί δεκαετίες, φαίνεται πως «ενεργοποιείται» και πάλι. 

Όπως μαθαίνουμε ο Κώστας Λαλιώτης αναμένεται πολύ σύντομα να αναλάβει και επίσημα ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός, με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, θα αναλάβει ειδικό ρόλο στο επικοινωνιακό κομμάτι και ιδιαίτερα στην «επαφή» του κόμματος με τον κόσμο. 

Δηλαδή, θα σχεδιάσει πως το νέο ΠΑΣΟΚ θα μπει και πάλι στα σπίτια των πολιτών και ειδικά των πρώην στελεχών του κινήματος που έχουν «μετακομίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τώρα, το κατά πόσο αυτή η κίνηση του προέδρου Ανδρουλάκη θα αρέσει σε άλλα ιστορικά στελέχη του κόμματος, μένει να το δούμε στην πορεία. 

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι εάν σύντομα ο Ανδρουλάκης δεν εντάξει στον σχεδιασμό του κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα έχουμε παρατράγουδα.     

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας