Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Κεραμέως: «Τεράστιο κέρδος για τη Δημοκρατία η επιστολική ψήφος»

Ν. Κεραμέως: «Τεράστιο κέρδος για τη Δημοκρατία η επιστολική ψήφος»

Την πεποίθηση πως οι απόδημοι Ελληνες σε ολόκληρο τον κόσμο θα αξιοποιήσουν, σε σημαντικό ποσοστό, τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές, εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως με την παρουσία της στη Βόρειο Αμερική το προηγούμενο διάστημα, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά γόνιμη διαδικασία», τονίζοντας πως ήρθε σε επαφή με απόδημους κάθε ηλικίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την άρση όλων των νομικών και πρακτικών περιορισμών, μετά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

«Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω χιλιάδες απόδημους, από άκρη σε άκρη στην Αμερική: Από την Ανατολική Ακτή στη Δυτική αλλά και τον Καναδά, σε δυο πόλεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Στόχος μας ήταν να τους ενημερώσουμε για δύο σημαντικές αλλαγές: Αφενός, ότι έχουν καταργηθεί όλοι οι νομικοί περιορισμοί που υπήρχαν για να ψηφίσει ένας Ελληνας στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι έχεις ζήσει για δυο χρόνια στην Ελλάδα ή ότι έχεις υποβάλλει φορολογική δήλωση. Η δεύτερη πως σε ό,τι αφορά στις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα θα έχει εφαρμογή η επιστολική ψήφος. Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν και να μπαίνουν σε έξοδα για να ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός Εσωτερικών, η οποία δέχθηκε απευθείας ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους στην ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» στην Αστόρια, εξέφρασε την ελπίδα πως ο αριθμός των εγγραφών θα σημειώσει πλέον ουσιαστική άνοδο, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη θέση πως ακόμη κι ένας ψηφοφόρος, ο οποίος ήθελε αλλά δεν μπορούσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα πέρυσι τον Μάιο, θα είναι ουσιαστικό κέρδος.

«Αυτή τη στιγμή (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα) έχουμε εγγεγραμμένους 43.000 πολίτες από 102 διαφορετικές χώρες. Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι και το πιο συγκινητικό: Υπάρχουν χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Παπούα Νέα Γουϊνέα και η Ανγκόλα, στις οποίες δεν λειτούργησε εκλογικό κέντρο στις προηγούμενες εκλογές, αφού δεν υπήρχε ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εκλογέων. Οι Ελληνες πολίτες που γράφτηκαν τώρα στην πλατφόρμα είναι πιθανόν να μην ψήφισαν στις εθνικές εκλογές και δεν ξέρω πότε ψήφισαν τελευταία φορά. Είναι ένα τεράστιο κέρδος για τη δημοκρατία μας, το οποίο αποκομίζουμε μέσω της επιστολικής ψήφου. Δεν θα βάλω αριθμό ως στόχο, διότι ο κάθε ένας πολίτης που εγγράφεται είναι μεγάλο κέρδος. Μην ξεχνάτε πως οι Ευρωεκλογές είναι διαφορετική κάλπη σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Δεν είναι εύκολο να πείσεις κάποιον να ψηφίσει, ιδίως εάν διαμένει σε χώρα εκτός Ε.Ε.», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως εκφράζει την άποψη πως ο νόμος του 2019, έστω και με τις αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούσε, ήταν η βάση για τη μετέπειτα κατάργηση των περιορισμών, τονίζοντας πως επρόκειτο για μια βασική προτεραιότητα που είχε θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε δεξίωση για την Ελληνίδα υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στην οικία του γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κατσιματίδης και η Όλγα Μπορνόζη .Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

«Ολα αυτά ήταν απαραίτητα στάδια μιας δύσκολης και απαιτητικής διαδικασίας, που οδήγησε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε μια πλειοψηφία 208 βουλευτών για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου και, στη συνέχεια, στην επιστολική ψήφο για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας. Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου», προσέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών, η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα στους απόδημους. Ζωή

«Δράττομαι της ευκαιρίας, μέσω του ‘Εθνικού Κήρυκα’, για να πούμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστούμε’ στον Απόδημο Ελληνισμό. Ευχαριστούμε για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει για να μεταλαμπαδεύσει τη γλώσσα μας από γενιά σε γενιά, την Ιστορία, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας. Ενα πολύ μεγάλο ‘ευχαριστούμε’ για ό,τι κάνουν για την πατρίδα μας και τη μετάδοση όλων αυτών των αρχών και αξιών στις επόμενες γενιές. Τους προτρέπω να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στη δημοκρατία η συμμετοχή είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η νομιμοποίηση εκείνων που εκλέγονται από τις διαδικασίες», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας