Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΖαφείρης Ταμπακίδης: Το «θαύμα» του 1940-41 και η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ζαφείρης Ταμπακίδης: Το «θαύμα» του 1940-41 και η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Τα κρίσιμα 24ωρα του Ιανουαρίου του 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν μισό βήμα από την πολεμική σύγκρουση, ο Αντιπτέραρχος ε.α., Ζαφείρης Ταμπακίδης, πετούσε πάνω από το Αιγαίο, έτοιμος να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή της πατρίδας μας. 

Αφιέρωσε την ζωή του στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας και σήμερα, εξακολουθεί να υπηρετεί τα «ελληνικά» φτερά από την σημαντική θέση του Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά, της πολεμικής αεροπορίας και μέσω της συνέντευξής του στο GOV NEWS επιχειρεί, απαντώντας στα ερωτήματά μας, να «συνδέσει» την μεγαλειώδη νίκη του Ελληνικού Στρατού στα βουνά της Αλβανίας το 1940-41, με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. 

«Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Αν δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις, η επιτυχία δεν έρχεται», υπογράμμισε ο κ. Ταμπακίδης, σημειώνοντας με νόημα ότι «η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός, το φρόνημα και η ΟΜΟΝΟΙΑ του λαού, η αποφασιστικότητα και η ηγεσία, έφεραν την νίκη στην Αλβανία. Αν λοιπόν σήμερα έχουμε τις ελάχιστες αυτές απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται κάτι».  

Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Ταμπακίδης, τόνισε ότι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε «με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως υπογράμμισε, «διστακτικότητα, αδυναμία και φυσικά, δειλία». 

 

 

Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την αρχή της εποποιίας της μεγαλειώδους νίκης του Ελληνικού Στρατού στα βουνά της Αλβανίας. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μήνυμα που «εκπέμπουν» οι αγωνιστές του 1940 στους Έλληνες, 82 χρόνια μετά; 

Ζαφείριος Ταμπακίδης: Ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Αν δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις, η επιτυχία δεν έρχεται και αυτές είναι:

Εκπαίδευση

Εξοπλισμός 

Φρόνημα και ΟΜΟΝΟΙΑ

Αποφασιστικότητα

Ηγεσία

Τα 2 πρώτα αφορούν τον στρατό, το τρίτο λαό και στρατό και τα 2 τελευταία την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Οι 5 αυτές προϋποθέσεις υπήρχαν γενικώς το 1940, γι’ αυτό και προέκυψε το «θαύμα» του Ελληνοϊταλικού πολέμου, το οποίο όμως για όσους γνώριζαν τότε δεν ήταν ακριβώς θαύμα, ήταν μία αρκετά μεγάλη πιθανότητα, εξαρτώμενη φυσικά και από τα λάθη του αντιπάλου.

Αν λοιπόν σήμερα έχουμε τις ελάχιστες αυτές απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται κάτι. Τις έχουμε; Η απάντηση ας δοθεί από τον καθένα.

 

Τότε ήταν ο Μουσολίνι και μετά ο Χίτλερ. Σήμερα είναι το καθεστώς Ερντογάν που επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα στις προκλήσεις των Τούρκων; 

Ζαφείριος Ταμπακίδης: Με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα. Η πρώτη δεν σημαίνει διστακτικότητα, ούτε αδυναμία, ούτε φυσικά δειλία. Απλά σημαίνει συνεχή εγρήγορση, κατάλληλη προετοιμασία, εντατική εκπαίδευση και επανεκπαίδευση, καλλιέργεια και ενδυνάμωση του ηθικού (λαού και στρατού), ενίσχυση των συμμαχιών, βαθιά μελέτη του αντιπάλου, εκπόνηση ρεαλιστικών σχεδίων πιθανών αντιδράσεών μας, ψύχραιμη εκτίμηση των αδυναμιών και λαθών του αντιπάλου στη διάρκεια της έντασης, ισχυρή ανταπάντηση σε κάποια εχθρική επιθετική ενέργεια και τέλος … προσδιορισμός των όρων, ορίων και προϋποθέσεων για τον τερματισμό του θερμού επεισοδίου ή πολέμου, όταν και εφόσον ξεσπάσει. Αν αυτά δεν προσδιοριστούν πριν καν την έναρξη των επιχειρήσεων, τότε θα ξαναζήσουμε καταστάσεις του 1919 – 22 ή του 1940 – 41, όπου μετά τις αρχικές πολεμικές επιτυχίες μας, δεν γνώριζε η εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τί να πράξει: και έτσι πήγαν στον Σαγγάριο το 1922 … ή παρέμεναν άπραγοι στα βουνά της Ηπείρου από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 1941.

 

Επί σειρά ετών πετούσατε με τα ελληνικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για να προασπίσετε την κυριαρχία της Ελλάδας. Διατελέσατε και Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η πείρα σας είναι τεράστια. Θεωρείτε πως σήμερα η Ελλάδα υπερέχει της Τουρκίας στον αέρα; 

Ζαφείριος Ταμπακίδης: Από πλευράς έμψυχου υλικού το πιστεύω ακράδαντα, δεδομένης της  απομάκρυνσης πολλών έμπειρων πιλότων από την τουρκική Π. Α. το 2016, για τους γνωστούς λόγους, ενώ η ρεαλιστική εκπαίδευση και άριστες επιδόσεις των Ελλήνων αεροπόρων στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μου. 

Από πλευράς άψυχου όμως, ακόμη δεν υπερέχουμε, διότι απλά δεν έχουν αναβαθμιστεί ακόμη τα υπόλοιπα 81 F-16 (δύο μόνον αναβαθμίστηκαν πρόσφατα από τα 83), αποσύρθηκαν 22 μη αναβαθμισμένα MIRAGE 2000 και έχουμε 6 μόνο RAFALE μέχρι σήμερα, ενώ ο υπόλοιπος στόλος μαχητικών μας αεροσκαφών είναι γνωστός. Σε 2 – 3 χρόνια όμως η υπεροχή μας θα είναι σημαντική, με την ολοκλήρωση αναβάθμισης των υπολοίπων 81 F-16, ενώ το 2030 καταλυτική, με την απόκτηση F-35.

 

Στην κρίση των Ιμίων το 1996 ζήσατε από πολύ κοντά την παραλίγο πολεμική σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία. Πόσο πιθανό θεωρείτε σήμερα ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο;   

Ζαφείριος Ταμπακίδης: Η πιθανότητα υπάρχει, είτε προσχεδιασμένο είτε τυχαίο θερμό επεισόδιο, γι’ αυτό και είναι απρόβλεπτο για εμάς, προβλεπτό ίσως για την Τουρκία, αν το προσχεδιάσει. Σε αμφότερες όμως τις περιπτώσεις, ισχύουν οι ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις, που ετέθησαν στην πρώτη μου απάντηση, εάν πράγματι θέλουμε να είμαστε οι νικητές, είτε σε προσχεδιασμένο είτε σε τυχαίο θερμό επεισόδιο.

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι με τα Γαλλικά Rafale, τις φρεγάτες Belharra και την αναβάθμιση των F-16, η Ελλάδα θα έχει την υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι η δική σας άποψη; 

Ζαφείριος Ταμπακίδης: Εκτιμώ ότι οι πολλοί έχουν δίκιο, στην προκειμένη περίπτωση. Αν μάλιστα προσθέσουμε στην ανωτέρω παράθεση των οπλικών συστημάτων και τα υποβρύχια U-214, μαζί με 24 F-35, τότε επιβεβαιώνεται η προαναφερθείσα εκτίμηση. Αυτή όμως δεν θα ισχύσει, στην περίπτωση που και οι Τούρκοι αποκτήσουν τα ίδια υποβρύχια, αναβαθμίσουν τα δικά τους F-16, αυξήσουν τις επιδόσεις των δικής τους  κατασκευής UAV και UCAV  και εξοπλίσουν ικανοποιητικά γι’ αυτούς το ελικοπτεροφόρο ANADOLU. Τότε η υπεροχή μας θα είναι αμφισβητήσιμη.

 

Με βάση την πολύχρονη εμπειρία σας, σε περίπτωση που υπάρξει πολεμική «εμπλοκή» με την Τουρκία, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μόνη της τον αντίπαλο ή θα την ενισχύσουν οι σύμμαχοί μας, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ;  

Ζαφείριος Ταμπακίδης: Πιστεύω ότι ουδείς Αμερικανός ή Γάλλος στρατιώτης θα εμφανιστεί στα πεδία των μαχών, αν και όποτε υπάρξουν. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, ένεκα των προσφάτων Συμφωνιών Αμυντικής Συνδρομής  και Συνεργασίας, με τις δύο αυτές χώρες, θα μας ενισχύσουν με στρατιωτικό ή μη υλικό, οικονομικά και πολιτικά, απομονώνοντας την Τουρκία στην διεθνή σκηνή και πιέζοντας για άμεση λήξη των εχθροπραξιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.