Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒ. Σπανάκης: Υπ. Εργασίας και ΔΥΠΑ κοιτάμε σφαιρικά τις ανάγκες της αγοράς

Β. Σπανάκης: Υπ. Εργασίας και ΔΥΠΑ κοιτάμε σφαιρικά τις ανάγκες της αγοράς

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής στο νότιο τομέα, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, αναφέρθηκε στο θέμα της εργασίας των συνταξιούχων, στον κατώτατο μισθό, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, το επίδομα μητρότητας και τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Επειδή βλέπω ότι παίζει στις κυριότερες ειδήσεις, η δήλωση της υπουργού της Δόμνας Μιχαηλίδου, ότι 64.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι έχουν μπει ήδη στην πλατφόρμα, θέλω απλώς να εξηγήσω τι έχει αλλάξει, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή ένα μήνα περίπου. Διότι με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από την 1η Ιανουαρίου του ’24, για όσους συνταξιούχους νιώθουν έτοιμοι να εργαστούν και θέλουν να εργαστούν -δεν είναι υποχρεωτικό να εργαστούν, να το ξεκαθαρίσουμε- για όσους θέλουν να εργαστούν, παύει η παρακράτηση του 30% που υπήρχε. Δηλαδή, αν κάποιος ήθελε να δουλέψει, είχε παρακράτηση 30%, τώρα λοιπόν παίρνει τη σύνταξή του ολόκληρη. Αυτό συμβαίνει από τις συντάξεις που καταβλήθηκαν στα τέλη Δεκέμβρη, διότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται.

Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή, λόγω αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, σήμερα βλέπουμε πάνω από 64.000 συνταξιούχους να εργάζονται. Όταν υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με αυτούς που ήταν δηλωμένοι με την παρακράτηση, σημαίνει ένα πράγμα, ότι η διάταξη της κατάργησης της παρακράτησης του 30% ήταν πετυχημένη και είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα από αριθμούς ξεκάθαρους, αντικειμενικούς να κατανοούμε και να βλέπουμε και να συμπεραίνουμε ότι είναι μία διάταξη του Υπουργείου Εργασίας της Κυβερνήσεως πετυχημένη».

«Για την εργασία των συνταξιούχων, εμείς φέραμε αυτή τη ρύθμιση κατ’ αρχάς γιατί το είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Και κατά δεύτερον, το ποσοστό ανεργίας δεν είναι το ίδιο με αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς. Παραλάβαμε το 2019 ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπερνούσε το 17% και τώρα το ποσοστό ανεργίας το πάμε σε μονοψήφιο αριθμό και μάλιστα όχι μόνο ξερά έναν αριθμό της ανεργίας, με στόχευση και για τις γυναίκες, για τη μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και για τη μείωση της ανεργίας στους νέους και προσέξτε, έχουμε νέα επαγγέλματα. Καταλαβαίνετε ότι το Υπουργείο Εργασίας ότι αυτή τη στιγμή και η δημόσια υπηρεσία Απασχόλησης κοιτάμε σφαιρικά τις ανάγκες της αγοράς.

Ας πούμε για παράδειγμα, ηλικιακά το 55–67 ήταν ένα πρόγραμμα για ανέργους που έχει αποδώσει. Είχαμε, έχουμε επίσης ένα πρόγραμμα για νέους με μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη ετοιμάζουμε για το 2025 σε ένα πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε και ο υπουργός των Οικονομικών 870 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνεται και η πρόσθετη μείωση κατά μισό τοις εκατό των ασφαλιστικών εισφορών. Σημαίνει μικρότερο κόστος, κόστος για την επιχείρηση, για όλους, και σημαίνει ότι αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 40.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες και έχουμε πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή χοντρικά για μία επιχείρηση που δημιουργείται δημιουργούνται πάνω από δέκα θέσεις εργασίας.

Άρα, λοιπόν, να δούμε λίγο σφαιρικά, αυτό συμβαίνει γιατί όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υπάρχει μία σταθερότητα και προσπαθούμε όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη να κάνουμε μία κοινή στρατηγική. Και το λέω αυτό διότι το πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βαρσοβία, ήταν στην Πολωνία, και μίλησε για κοινές πολιτικές αντιμετώπισης, για παράδειγμα ότι έχουμε μείωση κατά 41,7% στις μεταναστευτικές ροές, αυτό λέει πολλά».

Mιλώντας για τον τουρισμό, ο κ. Σπανάκης δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις πιο πετυχημένες τουριστικές περιόδου περιόδους όλων των εποχών για φέτος. Ναι, υπάρχει σοβαρό ζήτημα και πλέον μιλάμε για κενές θέσεις εργασίας. Προσέξτε, μιλάμε για κενές θέσεις εργασίας. Πάμε στο ζήτημα της προσφοράς και της ζήτησης. Παραλάβαμε ένα μέσο μισθό που ήταν κάτω από 1.000 ευρώ και σήμερα είναι 1.251 ευρώ. Κλαδικά, αν το δούμε στις τουριστικές επιχειρήσεις, ο μέσος μισθός είναι πάνω από 1.200 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός ακόμα και για ειδικότητες που αμείβονται ή για έναν απλό εργάτη που μπορεί να είναι σε αμοιβές κατώτατου μισθού από 650 που παραλάβαμε το 19 σήμερα πήγε στα 830. Τι έχουν υποσχεθεί στον ελληνικό λαό; Ότι θα πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ.

Όσον αφορά λοιπόν τις αμοιβές, οι αμοιβές έχουν αυξηθεί, όσον αφορά την αγορά εργασίας όμως, χρειάζονται και άλλες πολιτικές που αυτή τη στιγμή είναι πάνω στο τραπέζι. Για παράδειγμα, είχαμε φέρει διάταξη νόμου για εκείνους που δουλεύουν ως εργάτες γης ή γενικότερα και κατηγορηθήκαμε ότι πάμε να νομιμοποιήσουμε μετανάστες. Λάθος. Ήταν εργαζόμενοι που ήταν παράνομα και που αυτή τη στιγμή εμείς ήρθαμε και με διάταξη νόμου, με συγκεκριμένη διαδικασία, με διαφάνεια, ώστε ο εργοδότης να μην είναι όμηρος της Επιθεώρησης Εργασίας. Νομίζω είναι πάνω από 14.000 που έχουν μπει στην πλατφόρμα.

Γίνεται μια πολύ οργανωμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και από τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως από το Υπουργείο Τουρισμού για να πάμε σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε και το ξέρουν αυτό πάρα πολύ καλά όσοι μας παρακολουθούν από τις τουριστικές περιοχές, ότι έχουμε αύξηση της περιόδου της τουριστικής. Χρειάζονται όμως και άλλα βήματα. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια και από το Υπουργείο Τουρισμού και από τους φορείς που είναι γύρω από το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να μπορεί να γίνει αυτό. Όσον αφορά τώρα τους εργαζόμενους, ναι είναι εδώ πέρα για διακρατικές συμφωνίες συγκεκριμένες. Έχουμε πολή δουλειά, είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα η έλλειψη εργαζομένων και πρέπει να πάμε και είμαστε σε αυτό το μήκος κύματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Σπανάκης: «Το επίδομα μητρότητας, ανοίγει η πλατφόρμα, και μπορούν να το λάβουν και οι αγρότισσες, είναι νέα κατηγορία και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Άρα λοιπόν μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Γίνεται για πρώτη φορά. Δεύτερον, εδώ υπάρχει και μια αναδρομικότητα από, αν δεν κάνω λάθος, από 23 Σεπτεμβρίου του 2023.
Άρα λοιπόν η κυβέρνηση, όσον αφορά τα ζητήματα της οικογένειας, θέλω να πω ότι και για το επίδομα μητρότητας αλλά και για το επίδομα γέννησης, η αναδρομικότητα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ το επίδομα μητρότητας είναι από τις 23 Σεπτεμβρίου του 23, έχει μία ειδική ειδική μέριμνα. Άρα λοιπόν θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού, του νέου κατώτατου μισθού για εννιά μήνες, των 830 ευρώ. Άρα λοιπόν, βλέπετε ότι όσον αφορά το θέμα της οικογένειας και τα θέματα της υπογεννητικότητας, έχουμε μια συνολική πολιτική.
Επειδή η υπουργός Εργασίας είναι γυναίκα και καταλαβαίνετε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά για τις γυναίκες. Υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι σε εξέλιξη μια ειδική μελέτη για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο στοχευμένες πολιτικές ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, δύο κατηγορίες γυναικών, αυτές που δημιούργησαν οικογένειες και πρέπει να επανενταχθούν και αυτές που είναι να μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Γίνεται μια συνολική προσπάθεια και μια πρώτη αν θα μου πείτε σε τόσους μήνες στο Υπουργείο Εργασίας, ας πούμε, το ξεπάγωμα των τριετιών που ήρθε δυο μήνες, δυο χρόνια νωρίτερα, σημαίνει πολλά για το εργατικό δυναμικό της χώρας. Πρώτα απ’ όλα για όσους έχουν προϋπηρεσία προ της 14η Φεβρουαρίου του 2012 και για όσους εργάζονται μετά από αυτήν την ημερομηνία που χτίζουν τριετία μετά την 1η Μαΐου του 2024. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανά τριετία δικαιούται μια αύξηση, ένα επίδομα προϋπηρεσίας, ένα επίδομα τριετίας, το οποίο αυτό αφορά το σύνολο του εργατικού δυναμικού και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Σπανάκης συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε δυο πράγματα το 2025. Καταρχάς θέλω να πω ότι απαντώντας στον κύριο Κασελάκη, γιατί χτες βρέθηκε σε ένα Δήμο της εκλογικής μου περιφέρειας στη Νέα Σμύρνη, να λέει αρκετά πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Μίλησε για φόρους και μίλησε και για ρυθμό ανάπτυξης. Του απαντώ λοιπόν ότι ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε ύφεση, σε ύφεση, στην Ελλάδα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης πολλαπλάσιο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτον. Δεύτερον, τι θα συμβεί το 2025 και αυτό το λέω και για όσους γνωρίζουν οικονομικά. Το δεύτερο εξάμηνο 2025 θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης παραπάνω και σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό. Και σήμερα που ανησυχούμε και είναι το νούμερο ένα πρόβλημα η ακρίβεια, θέλω να πω στους τηλεθεατές μας, για να είμαστε ξεκάθαροι, ότι τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες είναι αισιόδοξα.

Στον πληθωρισμό τροφίμων τον Ιανουάριο είχαμε 8,3% και τώρα έχουμε 5,3%. Για εμάς η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και επιτρέψτε μου εδώ να πάω στους συνταξιούχους, είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Πρώτος ο πρώτος τρόπος είναι με μείωση της φορολογίας. Μειώσαμε πάνω από 50 φόρους την πρώτη τετραετία και ο δεύτερος τρόπος είναι μέσα από αυξήσεις, από αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Διότι οι συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια είδαν με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας αύξηση συντάξεων και ο τρόπος αύξησης μιας σύνταξης υπολογίζεται 50% από το ρυθμό ανάπτυξης και 50% από τον πληθωρισμό. Προσέξτε. Εάν δεν είχαμε κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, οι συνταξιούχοι δεν θα έπαιρναν αυτή τη διπλή αύξηση τα δύο χρόνια το χρόνο. Ναι, η ακρίβεια τρώει την όποια αύξηση. Προσέξτε όμως, η αύξηση είναι μόνιμη, η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και προσωρινή».

«Επειδή έρχονται ευρωεκλογές, εμείς δεν ζητούμε για εσωτερική ισορροπία την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στις ευρωεκλογές. Εμείς ζητούμε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών για να έχουμε ισχυρή ευρωομάδα, για να επαναδιαπραγματευτούμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να μπορέσουμε να φέρουμε πρόσθετα χρήματα στην Ελλάδα, όταν προσέξτε 4,7 δισ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν στην Ελλάδα αυτή τη βδομάδα».

«Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχουν πάει στις 23.000, τα εφάπαξ περίπου στα 3.500 και οι επικουρικές είναι λιγότερες από 35.000 που εκκρεμούν. Έχει γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και για όσους λαμβάνουν προσωπική διαφορά, πάντα η κυβέρνηση δείχνει ειδική μέριμνα. Βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες του 2024. Ο προϋπολογισμός αυτή τη στιγμή έχει μια πορεία. Όταν είμαστε προς το τέλος έχουμε περισσότερες δυνατότητες να δούμε πού πάει η πορεία και η εκτέλεση του προϋπολογισμού και να είστε σίγουροι ότι οι συνταξιούχοι είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη προτεραιότητα των παροχών μας.

Είμαι αισιόδοξος και μόνο με πολιτικά επιχειρήματα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και κλείνοντας, θέλω να πω κάτι, ότι εχθές ο Στέφανος Κασσελάκης στη Νέα Σμύρνη είχε τον μισό κόσμο από τον Αλέξη Τσίπρα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας