Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑικ. Σακελλαροπούλου: «Λίκνο της ζωής και βαρόμετρο της υγείας του πλανήτη οι...

Αικ. Σακελλαροπούλου: «Λίκνο της ζωής και βαρόμετρο της υγείας του πλανήτη οι ωκεανοί»

Με την υιοθέτηση καθαρότερων καυσίμων, τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και την επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες μπορούμε να πλέουμε με έναν πιο οικολογικό και υπεύθυνο τρόπο.

 Στη σημερινή εποχή των περιβαλλοντικών προκλήσεων οι ωκεανοί αποτελούν το λίκνο της ζωής και το βαρόμετρο της υγείας του πλανήτη μας, υπογράμμισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου  στην 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference».  Η Πρόεδρος τόνισε ότι είναι αναγκαία, το συντομότερο δυνατό, η εφαρμογή της υπό διαπραγμάτευση, νέας διεθνούς συνθήκης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Με χαρά σας καλωσορίζω σε αυτή τη σημαντική συνάντηση στην Ελλάδα, μια χώρα με βαθύτατους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη θάλασσα. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Ελλήνων εδώ και αιώνες, επηρεάζοντας τα πάντα, από το εμπόριο και τις συναλλαγές μέχρι τη μυθολογία και τις παραδόσεις. Η τοποθεσία της χώρας μας στη Μεσόγειο την έχει καταστήσει σταυροδρόμι πολιτισμών και κόμβο θαλάσσιας δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Παραδόσεις, όπως η αλιεία, η ιστιοπλοΐα και η ναυτοσύνη, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα. Ο ναυτιλιακός τομέας εξακολουθεί να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομία μας, παρέχοντας απασχόληση σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε αυτή την εποχή των πρωτοφανών περιβαλλοντικών προκλήσεων, οι ωκεανοί αποτελούν το λίκνο της ζωής και το βαρόμετρο της υγείας του πλανήτη μας. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, από τη ρύπανση έως την υπεραλίευση, από την κλιματική αλλαγή έως την καταστροφή των οικοτόπων. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, μια στιγμή που απαιτεί τολμηρή δράση, ακλόνητη δέσμευση και καινοτόμες λύσεις.

Πρέπει να εμβαθύνουμε σε βασικούς τομείς στους οποίους η δράση είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, η ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και οι ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους από τις δραστηριότητες ψαροντούφεκου και κατάδυσης είναι μερικές από τις απειλές που θέτει ο μη βιώσιμος τουρισμός. Η εφοπλιστική δραστηριότητα, μια ζωτική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, αφήνει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με την υιοθέτηση καθαρότερων καυσίμων, τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και την επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες μπορούμε να πλέουμε με έναν πιο οικολογικό και υπεύθυνο τρόπο. Επιπλέον, οι ωκεανοί μας ασφυκτιούν από τα πλαστικά απόβλητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και απειλώντας τα οικοσυστήματα. Η νέα διεθνής συνθήκη, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του πλήρους κύκλου ζωής του πλαστικού, πρέπει να υποστηριχθεί και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, καθώς αγωνιζόμαστε για ένα πιο πράσινο μέλλον, η μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές σε αυτή την περιοχή, τη Μεσόγειο, μια σχεδόν ολοκληρωτικά κλειστή θάλασσα υψίστης σημασίας λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της, αντιμετωπίζει πολλές δοκιμασίες. Ωστόσο, παρουσιάζει επίσης τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία και συνεργασία στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, προωθώντας βελτιωμένες αλιευτικές πρακτικές και μειώνοντας τη ρύπανση από τα πλαστικά, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ωκεανοί έχουν, από την αρχαιότητα, μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα. Αυτό μπορεί να ανιχνευθεί μέχρι την εποχή του Ομήρου. Στην Οδύσσεια, η θάλασσα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γεωγραφικό χαρακτηριστικό. Ο επικός ποιητής συνυφαίνει αριστοτεχνικά τους κινδύνους της θάλασσας με τις υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οδυσσέας και, κατ’ επέκταση, όλη η ανθρωπότητα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η θάλασσα χρησιμεύει ως ισχυρό σύμβολο μεταμόρφωσης και αναγέννησης.

Ελπίζω ότι αυτό το συνέδριο θα βοηθήσει να ανοίξουν νέοι ορίζοντες. Ενωμένοι με αλληλεγγύη και αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και ιδίως στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ωκεανοί θα παραμείνουν σύμβολο ομορφιάς, ποικιλομορφίας και ανθεκτικότητας για τις επόμενες γενιές

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας