Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικά και Μέση Ανατολή στην ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Ελληνοτουρκικά και Μέση Ανατολή στην ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Επί τάπητος βρέθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στο δείπνο των ηγετών οι εργασίες της εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επί τάπητος βρέθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας στο δείπνο των ηγετών οι εργασίες της εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όπου θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα.

Όσον αφορά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική θέση της απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ενώ παράλληλα επισήμανε σε όλους τους τόνους την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να βρεθεί σε Κατάρ και Κουβέιτ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ χθες συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις.

Στη συζήτηση για την Τουρκία, έγινε μια συζήτηση στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας», ανέφεραν ελληνικές πηγές. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι η πορεία της Τουρκίας είναι υπό διαρκή αξιολόγηση και η πρόοδος δεν είναι αυτοματοποιημένη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει εμπράκτως την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρά τις σποραδικές εξάρσεις, κρατώντας το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών.

Παράλληλα, η χώρα μας επεσήμανε τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, στο ζήτημα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ είναι σημαντική για να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, άρα και υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας