Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί»

Π. Μαρινάκης: «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί»

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη, κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη 

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσε συνέντευξη στον Ρ/Σ REAL FM όπου αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνες από τη χώρα μας, για τις ευρωεκλογές αλλά και για την ακρίβεια και την αντιμετώπισή της.

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συνδρομή της Ελλάδας στην ενίσχυση της Ουκρανικής αεράμυνας

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε «Απάντησα ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνουμε την οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, την αεράμυνα της χώρας. Ήταν ξεκάθαρη, δηλαδή, η διάψευση από πλευράς μου. Και, μάλιστα, επειδή ήταν και η πολλοστή φορά που εκλήθην να απαντήσω σε δημοσιεύματα, σε φήμες, σε πληροφορίες, εν πάση περιπτώσει -οι δημοσιογράφοι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και ρωτάνε- σχετικά με συνδρομή σε αυτό το επίπεδο στην Ουκρανία, νομίζω ότι δεν υπήρξαν πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Παρ’ όλα αυτά ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω και από τον αέρα του ραδιοφώνου σας.

Όταν απαντώ για τέτοια ζητήματα μένω σε όσα, με μεγάλη ασφάλεια, μου μεταφέρουν τα αρμόδια Υπουργεία. Αυτό που μπορώ να σας πω και το επαναλαμβάνω είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωσή να προβούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια. Θα διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, την αεράμυνα της χώρας και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια τέτοια πρόθεση από την ελληνική πλευρά.

Δεν θέλω να μείνει τίποτε ανοικτό. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Απλά, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσω ένα ρεπορτάζ που δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω καθόλου λεπτομέρειες για αυτό το οποίο λέει. Δεν γνωρίζω, όμως, και οτιδήποτε σχετικά με αυτό, που να μπορώ, έστω και κατ’ ελάχιστο, να το επιβεβαιώσω. Είμαι πολύ προσεκτικός σ’ αυτό, αλλά δεν αφήνω τίποτε ανοικτό σε καμία περίπτωση».

Για τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με Υπουργούς στα γραφεία της ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι «Με πρώτον τον Πρωθυπουργό, εμείς έχουμε μάθει και προεκλογικά, αλλά, κυρίως, μετεκλογικά, κάθε μας κίνηση να γίνεται, να χτίζεται, κυρίως, πάνω στην επικοινωνία μας με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το παράδειγμα ακολούθησα κι εγώ ως Γραμματέας του κόμματος, αυτό το παράδειγμα ακολουθούν και τα κυβερνητικά στελέχη. Τα προβλήματα των πολιτών είναι η κινητήριος δύναμη για το κυβερνητικό έργο. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο βασικός στόχος των ευρωεκλογών. Αυτή η προεκλογική περίοδος να είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα για το τι έχουμε κάνει -και δεν είναι λίγα αυτά που έχουν γίνει δέκα μήνες- αλλά και το τι ακόμη πρέπει να κάνουμε για τα προβλήματα που παραμένουν σημαντικά.

Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που το καθένα εξ αυτών χειρίζεται μία ξεχωριστή και σημαντική ατζέντα, θα βρεθούν δίπλα στους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας. Θα ακούσουν, κυρίως, τα προβλήματά τους, τις εκκρεμότητες που ακόμα πρέπει να επιλυθούν, αλλά θα μιλήσουν στους πολίτες κι όχι μόνο οι Υπουργοί, και Υφυπουργοί και Βουλευτές και κομματικά στελέχη για όσα έχουν γίνει, όσα έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες, όσα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται και σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα της πολιτικής».

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία και τα οφέλη από την εμπέδωση θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις

Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «Εμείς έχουμε μια σταθερή άποψη η οποία, μάλιστα, αποδεικνύεται και σωστή εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πλέον: Ότι ο διάλογος μπορεί να κάνει καλό και στις δύο πλευρές. Πιστεύουμε στον διάλογο, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και με παράλληλη ενίσχυση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Και σε αμυντικό και σε διπλωματικό και σε οικονομικό επίπεδο εντός και, κυρίως, εκτός συνόρων. Ο διάλογος αυτός θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί. Επίκειται και η συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου τον προσεχή Μάιο, σε λίγες εβδομάδες πλέον. Οι θέσεις οι ελληνικές είναι ξεκάθαρες. Είναι μία η διαφορά, η οποία θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου: ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας.

Οι θέσεις μας δεν αλλάζουν. Είναι διαχρονικές και τις υπερασπιζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όμως δείτε στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας διαλόγου τα θετικά αποτελέσματα στα νησιά του Αιγαίου. Δείτε πόσοι έχουν έρθει από την Τουρκία με τη διευκόλυνση της βίζας και πόσο καλό έκανε αυτό στην οικονομία. Δείτε πόσο έχουν μειωθεί, σχεδόν έχουν ελαχιστοποιηθεί – εξαφανιστεί οι παραβιάσεις. Πόσο καλό έχει κάνει αυτό το κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε τις σημαντικότατες διαφωνίες που υπάρχουν». 

Για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «Το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει διαχρονικά, σε κάθε επίπεδο διπλωματίας και σε κάθε διαφορετικό επίπεδο διμερών σχέσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να υποχωρήσει σε αυτά τα οποία θέλει να κάνει, στα κυριαρχικά της δικαιώματα, στις επιδιώξεις της. Το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα καθαρά περιβαλλοντικό. Έχουμε κάνει σαφή τον στόχο μας, σαφείς τους σκοπούς μας. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, αλλά εμείς επιμένουμε στην πολιτική μας. Υπάρχει, όμως, μια πολύ μεγάλη ατζέντα η οποία θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Όταν πλησιάζουμε στη συνάντηση, θα γίνουν και περισσότερα πράγματα γνωστά. Και, βέβαια, αμέσως μετά. Και θεωρώ ότι έγιναν βήματα στην προηγηθείσα συνάντηση και σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο Υπουργών στην Αθήνα.

Ξέρουμε ότι αυτό θέλει χρόνο, ξέρουμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται βήμα – βήμα και, το ξαναλέω, ότι ο διάλογος δεν σημαίνει ότι αίρονται συνολικά οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτές. Είναι διαχρονικές. Δεν τις εκπροσωπεί μόνο η παρούσα Κυβέρνηση. Και συνεχίζουμε να τις υπερασπιζόμαστε και να ενισχύουμε τη χώρα. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Η ενίσχυση της χώρας και της θέσης των πολιτών συνολικά».

Για τη ακρίβεια και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της

Σχετικά με την ακρίβεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό στη χώρα. Δεν ισχύει ότι είμαστε πρωταθλητές, καθώς σωρευτικά ο πληθωρισμός, όλο αυτό το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που απασχολεί και τη χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες, σε επίπεδο συνολικού πληθωρισμού, είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι 15% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάπου πάνω από το 30%. Όμως, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας είναι εκεί που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Άρα, είναι πολύ πιο κρίσιμο μέγεθος και πολύ πιο επίμονος αριθμός, επίμονη πραγματικότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα, να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις -αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή- ενίσχυση των εισοδημάτων και σε επίπεδο ενίσχυσης μεγαλύτερο από ό,τι σωρευτικά ο πληθωρισμός, ούτως ώστε, δηλαδή, μία αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των τιμών, ώστε οι πολίτες να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες από αυτή την επίμονη ακρίβεια, η οποία φαίνεται ότι αρχίζει και αποκλιμακώνεται.

Το πρώτο επίπεδο –επαναλαμβάνω- είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Η αύξηση των εισοδημάτων είναι μεγαλύτερη από την πολύ σημαντική, δυστυχώς, αύξηση των τιμών.

Το δεύτερο επίπεδο, είναι στοχευμένες παρεμβάσεις, το «καλάθι του νονού», το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν είναι από μόνα τους μέτρα που θα εξαφανίσουν την ακρίβεια. Δεν έχουμε αυταπάτες. Όμως, μαζί με τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου, παράδειγμα, η μείωση στο βρεφικό γάλα 15% έως 17%, παράδειγμα η μείωση στις καθαρές τιμές στο ράφι 17%, παράδειγμα στα οπωροκηπευτικά, με το net prices, τις καθαρές δηλαδή τιμές και είχαμε ως αποτέλεσμα, στα 40 οπωροκηπευτικά που μετρήθηκαν, στα 23 εξ αυτών να έχουμε μείωση τιμών και στα υπόλοιπα να έχουμε σταθερές τιμές και σε κάποια να έχουμε αύξηση. Άρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαμε μείωση τιμών.

Και ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τα πρόστιμα, μια λέξη άγνωστη στη χώρα μας μέχρι το 2020. Μια ΔΙΜΕΑ, η οποία ήταν ουσιαστικά χωρίς στελέχη, υποστελεχωμένη, η οποία πλέον έχει προχωρήσει σε πολλούς ελέγχους και πολλά πρόστιμα, τα οποία εισπράττονται και συνεχίζονται οι έλεγχοι για όσους δεν σέβονται τους κανόνες και τους νόμους.

Προσοχή, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ένα μαγικό κουμπί που το πατάς και εξαφανίζεις την πιο επίμονη, την πιο παρατεταμένη ακρίβεια που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη. Αν υπήρχε αυτό το ραβδί, αν υπήρχε αυτό το κουμπί, κάποιος θα το είχε βρει και θα το είχε δώσει σε κάποια χώρα και θα το εφαρμόζαμε όλοι. Όσοι θεωρούν ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο και αναφέρομαι στα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Εμείς ταπεινά, αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες δυσκολίες των πολιτών, θα προσπαθούμε συνέχεια να αυξάνουμε τα εισοδήματα -και αυτές οι κινήσεις μάλιστα είναι σημαντικές γιατί μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν- και σταδιακά να δίνουμε όπλα στους καταναλωτές, ούτως ώστε να έχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Επειδή είμαι ένας από τους καταναλωτές, λόγω του μικρού μου παιδιού, βρεφικού γάλακτος, πράγματι σε κάποιους κωδικούς, σε κάποια προϊόντα, γι΄ αυτό και είχαμε και πρόστιμα, είχε ξεφύγει η κατάσταση. Και γι΄ αυτό και από τις στοχευμένες παρεμβάσεις, μία εκ των πρώτων στοχευμένων παρεμβάσεων του νέου έτους, ήταν και το βρεφικό γάλα.

Σε κάποια προϊόντα είχαμε μείωση, σε κάποια προϊόντα είχαμε αύξηση.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «Ο πληθωρισμός, ο γενικός δείκτης πληθωρισμού, αποτυπώνει την αύξηση όταν είναι πάνω από το 0, συνολικά των τιμών σε όλα τα επιμέρους προϊόντα και κατηγορίες, ρεύμα, βενζίνη, τρόφιμα, λαχανικά. Ο δείκτης αυτός είναι ο δείκτης που λέει την αλήθεια. Και προφανώς, όταν είναι 15% σωρευτικά για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε κάποια προϊόντα είναι 5%, σε κάποιες κατηγορίες είναι 20%, σε κάποιες κατηγορίες, όπως είναι τα τρόφιμα, είναι 30% και είναι ο πιο δύσκολος δείκτης. Τι μετράει ο πληθωρισμός; Μετράει πόσο αυξήθηκε ο σωρευτικός, οι τιμές συνολικά. Η χώρα μας σωρευτικά έχει πληθωρισμό 15 μονάδες κάτω από ό,τι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Είναι 15% και στην Ευρώπη είναι 30%. Τι σημαίνει αυτό, ότι πάμε καλά; Υπάρχει πρόβλημα, γιατί και το 15% σημαίνει ότι τα νοικοκυριά, οι πολίτες, πληρώνουν κατά μέσο όρο 15% παραπάνω από ό,τι πλήρωναν πριν από κάποια χρόνια. Αυτό, όμως, δείχνει ότι δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Να σας πω, όμως, κάτι. Ένα από τα πιο δύσκολα, τα οποία είχαμε να αντιμετωπίσουμε και κυρίως οι πολίτες, ήταν το ρεύμα. Στο ρεύμα, όσο οι τιμές ήταν αυξημένες, εμείς καλύπταμε το 90%».

Είναι μια παράμετρος οι ρευματοκλοπές, αλλά το ρεύμα δεν ήταν αυξημένο μόνο λόγω αυτής της αιτίας. Το ρεύμα ήταν αυξημένο σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ευρώπη. Όταν, λοιπόν, εμείς ήρθαμε και στηρίξαμε 90% τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το κάναμε, διότι τότε ξέραμε ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος. Όταν ξεκίνησαν να αίρονται οι αιτίες που οδηγούσαν στην αύξηση του ρεύματος, τι κάναμε; Ανακοινώσαμε τα πολύχρωμα τιμολόγια. Λοιδορηθήκαμε τότε. Δικαιολογημένα θα πω εγώ, γιατί υπήρχε καχυποψία από τον κόσμο. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, έχουμε τιμές ρεύματος χαμηλότερες, στα προ κρίσης επίπεδα. Αντιστοίχως με τα τρόφιμα.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έσωσε την κατάσταση από μόνο του. Όμως, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαμε κάποια προϊόντα χωρίς αύξηση τιμών ή χαμηλότερες τιμές. Επίσης, οι χαμηλές τιμές στο ράφι, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που ανατιμώνται. Ξέρετε πόσο ποσοστό προϊόντων, λιγότερα προϊόντα ανατιμήθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι; 78% λιγότερα προϊόντα ανατιμήθηκαν λόγω αυτού του μέτρου.

Το ξαναλέω, υπερόπλο δεν είναι κανένα από αυτά τα μέτρα, κανένα. Όλα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και στο άθροισμά τους δείχνουν μια πολιτική, η οποία έχει ένα αποτέλεσμα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να μειωθούν οι συνέπειες για τους πολίτες.

Για τις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Εκκλησία

Κατ΄ αρχάς, είναι μια πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη, κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Ένα βαθιά κοινωνικό έργο, το οποίο διαχρονικά επιτελεί η Εκκλησία. Η Εκκλησία, στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, των κρίσεων, έβαλε ακόμη μεγαλύτερη πλάτη, αθόρυβα κυρίως. Ο Αρχιεπίσκοπος πρωταγωνιστεί σε πάρα πολλές τέτοιες ενέργειες, χωρίς να επιδιώκει, σε καμία περίπτωση, τα φώτα της δημοσιότητας. Το γεγονός ότι η Εκκλησία διατύπωσε τη διαφωνία της σε ένα νομοσχέδιο, δεν αναιρεί τη διαχρονική σχέση σεβασμού, αλληλοσεβασμού του κράτους, της Πολιτείας, με την Εκκλησία. Αυτό επαναβεβαιώνεται και στη συγκεκριμένη επίσκεψη και δεν ξεκινά τώρα, ούτε τελειώνει τώρα. Αρχίζει πολλά χρόνια πίσω και θα συνεχιστεί με πράξεις και κυρίως με κινήσεις, οι οποίες βοηθούν, ειδικά τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ναι, είναι σημαντικός ο συμβολισμός, είναι ισχυρός ο συμβολισμός, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι διαχρονικό και θα συνεχίσει να υφίσταται ως μια πραγματικότητα.

Για το υπόμνημα της ΝΔ στο Άρειο Πάγο για το κόμμα των Σπαρτιατών και την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «Η Δικαιοσύνη κρίνει. Εμείς ως ένα ουσιαστικά δημοκρατικό και διαχρονικά δημοκρατικό κόμμα, όχι στα λόγια, όπως και το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως, κάναμε το ελάχιστο. Είχαμε ψηφίσει την τροπολογία, την επίμαχη, ως Κυβέρνηση. Καταθέσαμε υπόμνημα στις βουλευτικές εκλογές και τώρα καταθέσαμε εκ νέου υπόμνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μάθαμε με έκπληξη, δια του αρμοδίου Τομεάρχη Δικαιοσύνης, του κ. Αυλωνίτη, είπε ότι σκοπεύει να καταθέσει σήμερα υπόμνημα. Να ενημερώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η προθεσμία έληξε το προηγούμενο Σάββατο, 20 Απριλίου. Αυτό, προφανώς, είναι εμπαιγμός, είναι κοροϊδία στους πολίτες.

Αυτοί που δεν έβρισκαν αίθουσα να δικάσουν τη Χρυσή Αυγή και που δεν ψήφισαν τις επίμαχες τροπολογίες της Κυβέρνησής μας, αυτοί που δεν κατέθεσαν υπόμνημα στις βουλευτικές εκλογές, έρχονται και λένε ότι θα καταθέσουν υπόμνημα, ενώ είχε παρέλθει η προθεσμία. Πρέπει να περάσουν λίγο όλα τα κόμματα στη στοιχειώδη σοβαρότητα, να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες. Ξέρετε, η προάσπιση της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους Δικαίου, δεν γίνεται  στα λόγια, γίνεται με πράξεις. Αλλά όταν έχεις πρώτη γραμμή αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη και όταν επί των ημερών σου λειτουργούσαν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, μόνο ως κοροϊδία μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας