Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΌταν η Βουλή γίνεται ρινγκ: Τα highlights από τις χειροδικίες, διαχρονικά

Όταν η Βουλή γίνεται ρινγκ: Τα highlights από τις χειροδικίες, διαχρονικά

Το σημερινό, ντροπιαστικό συμβάν, ωστόσο, δεν είναι το πρώτο περιστατικό όπου βουλευτής «σηκώνει χέρι» σε συνάδελφό του

Το περιστατικό που συνέβη σήμερα στη Βουλή, όπου ο Κωνσταντίνος Φλώρος χειροδίκησε σε βάρος του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, αποτελεί και θα αποτελέσει μία από τις «μελανές» στιγμές στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, τον οποίο έστειλε στο αυτόφωρο ο Κωνταντίνος Τασούλας, έριξε στο έδαφος τον Βασίλη Γραμμένο και άρχισε να τον χτυπάει μετά από έντονη λογομαχία που είχαν, στο περιθώριο συζήτησης για την άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το σημερινό, ντροπιαστικό συμβάν, ωστόσο, δεν είναι το πρώτο περιστατικό όπου βουλευτής «σηκώνει χέρι» σε συνάδελφό του με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, το 1993, να κάνει τη λυπητερή αρχή.

Οι φορές που η Βουλή έχει γίνει «ροντέο»: Το χαστούκι Κεδίκογλου

Παρόλο που η Βουλή χαρακτηρίζεται «Ναός της Δημοκρατίας», γεγονός που δεν μπορεί να ειπωθεί μέχρι τη Μετεπολίτευση, το 1993 «σημαδεύτηκε» από ένα πρωτοφανές συμβάν με πρωταγωνιστές τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργό, Βασίλη Κεδίκογλου και τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας για την επαναφορά αποστράτων στο στράτευμα, ο Βασίλης Κεδίκογλου έτρεξε προς το μέρος του Κόρακα, πήδηξε πάνω από τα έδρανα και προσγειώθηκε δίπλα του, χαστουκίζοντάς τον.

Ήταν το πρώτο χαστούκισμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, με την εφημερίδα «Τα Νέα» να κάνουν λόγο: «Ήταν μια μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Βουλής και ο Κεδίκογλου αγόρευε υπέρ νομοθετικής ρύθμισης, που επανέφερε απόστρατους στο στράτευμα».

«Ξαφνικά, ο συνάδελφος του ΚΚΕ τον ρωτά: «Πάλι δικούς σου πας να βολέψεις;». Η ατάκα «απασφαλίζει» τον ευαίσθητο ψυχισμό του Κεδίκογλου. Σε λίγα δευτερόλεπτα και πηδώντας δυο – δυο τα έδρανα προσγειώθηκε επί του Στρατή Κόρακα, χαρίζοντάς του το ιστορικό προνόμιο του πρώτου βουλευτή μετά την εποχή του Ελ. Βενιζέλου που υπέστη – ηχηρό σύμφωνα με τους αυτόπτες – χαστούκισμα εντός του Κοινοβουλίου».

Οι ναζί στη Βουλή: Μία στιγμή που δεν χρειάζεται η βία

Η παρουσία των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αποτελεί από μόνη της μία από τις χειρότερες στιγμές του ελληνικού Κοινοβουλευτισμού, ξέχωρα από τις απειλές, τις βρισιές και το σπρώξιμο, μεταξύ άλλων, στον Νίκο Δένδια.

Κάθε ομιλία βουλευτή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής «συνοδευόταν» από ένα ρεσιτάλ ρατσιστικού λόγου, με μετανάστες, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες να μπαίνουν, σχεδόν, καθημερινά στο στόχαστρο των βουλευτών του ακροδεξιού μορφώματος και, όπως αποδείχθηκε μετά τις πολλαπλές δολοφονίες, εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, ένα από τα πολλά περιστατικά που ξεχώρισαν στη Βουλή, ήταν όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπρωξε και έβρισε τον Νίκο Δένδια, τη στιγμή που περνούσε μπροστά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της Χρυσής Αυγής.

Τότε, ο Κασιδιάρης είπε στον Δένδια: «Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό;», με τον –τότε– κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να του απαντάει, και στη συνέχεια ο Χρυσαυγίτης βουλευτής να τον σπρώχνει, την ώρα που οι υπόλοιποι ακροδεξιοί βουλευτές πέταξαν μπουκάλια.

Καρεκλιές, τσαντιές και βρισιές στη Βουλή

Είναι μία συμπαγής αλήθεια πως το ξύλο στη Βουλή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους εκπροσώπους του κοινοβουλίου. Έχουν υπάρξει περιστατικά, μάλιστα, που βουλευτής φέρεται να χτυπάει δημοσιογράφος και συνεργάτη της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί περιστατικό του 2018, όταν η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου εκσφενδόνισε καρέκλα και άρχισε να χτυπάει με την τσάντα της συγκεκριμένο άτομο, που οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο πως πρόκειται περί συνεργάτη της.

Οι διάλογοι όπως τους μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, είναι ενδεικτικοί:

Θ. Μεγαλοοικονόμου: Βγες έξω καθίκι. Πως μπήκες μέσα παλιάνθρωπε. Ποιος σου έδωσε άδεια;
Πρόσωπο: Δεν πάω πουθενά. Φώναξε τον φρούραρχο.
Μεγαλοοικονόμου: Δεν θα με απειλείς εσύ. Δεν θα έρχεσαι εδώ
Πρόσωπο: Ποια είσαι εσύ; έχω άδεια.
Η κα Μεγαλοοικονόμου στο σημείο εκείνο άρχισε να τον χτυπά με την τσάντα της. Εκείνη την ώρα κατέφθασαν και οι δυνάμεις της φρουράς της Βουλής.

Η φρουρά επιχείρησε να την απομακρύνει όμως τους ξέφυγε και άρπαξε μια καρέκλα την οποία και πέταξε προς το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο επέμενε πως είναι δημοσιογράφος.

Το σημερινό περιστατικό στη Βουλή

Η μικρή λίστα, που σίγουρα μπορεί να συμπεριλάβει αρκετές στιγμές, κλείνει με το σημερινό συμβάν στη Βουλή όταν ο Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, έσπρωξε και έπιασε κεφαλοκλείδωμα τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε στον Βασίλη Γραμμένο έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή την άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η Ελληνική Λύση υποστηρίζει πως ο ανεξάρτητος βουλευτής, έκανε κεφαλοκλείδωμα, έριξε κάτω τον κ. Γραμμένο και τον γρονθοκόπησε.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φλώρος υποστηρίζει πως ο Βασίλης Γραμμένος έβρισε την οικογένειά του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας