Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒουλή: Η ακροδεξιά και η συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών...

Βουλή: Η ακροδεξιά και η συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς ανέφερε ότι είναι αποκαλυπτικές και επικίνδυνες οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου

Το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς αλλά και η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των αναφορών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς ανέφερε ότι είναι αποκαλυπτικές και επικίνδυνες οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου που είπε ότι «είναι καλοδεχούμενη η κάθε ψήφος, ανεξαρτήτως από το πώς αυτοπροσδιορίζονται» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται ως ακροδεξιός, αλλά είναι καλοδεχούμενος κατά τα κυβερνητικά στελέχη, ακριβώς γιατί στον πυρήνα της στρατηγικής σας δεν υπάρχει τίποτα άλλο από τη συγκέντρωση ψήφων για την κατάκτηση μιας πλειοψηφίας η οποία μπορεί να χαϊδεύει και ακροδεξιά αυτιά και να έχει ανοχές σε ακροδεξιές αφηγήσεις και, βεβαίως, να γεμίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά “ντεπόζιτα” ακραίων δυνάμεων και να τα βλέπουμε από χρόνια στη Βουλή». Καταλόγισε στη ΝΔ ότι «αυτή την πολιτική την έχει διαμορφώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα κατά την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών». Υποστήριξε ότι η ΝΔ σήμερα πληρώνει τα επίχειρα αυτών των επιλογών «καθώς πλαγιοκοπείστε από τα δεξιά σας» και υποστήριξε πως «η ΝΔ, αντί να ξεκινήσει μια μάχη με τις ακραίες ιδέες, λέτε ότι οι ακραίες ψήφοι είναι καλοδεχούμενες στη δική σας προσπάθεια, ουδεμία αποδοκιμασία, ουδεμία διευκρίνηση, τίποτα δεν είπατε για αυτή την τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου και τίποτα δεν δείχνει πως έχετε βάλει μυαλό». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, του ζήτησε να απαντήσει εάν θα ζητήσει την άρση της ασυλίας του εάν έρθει σχετικό αίτημα από τη δικαιοσύνη για τις ενέργειές που έκανε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Παππάς είπε πως «ανατρίχιασα με όσα ανέφερε για την τραγωδία των Τεμπών όταν στην ερώτηση “εάν έχουν γίνει λάθη”, απάντησε πως “ναι, έχουν γίνει επικοινωνιακά λάθη”» και σχολίασε ότι «εδώ, ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι υπήρξε στρατηγική συγκάλυψης, έδινε από το πρώτο δευτερόλεπτο οδηγίες, ήταν ενήμερος, έδινε εντολές και συντόνιζε με στόχο να μην υπάρξει επικοινωνιακή ζημία για την κυβέρνηση και όχι για να βρεθεί η αλήθεια».

Από τη δική του πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, είπε πως «στην προσπάθειά του να κατηγορήσει πολιτικούς του αντιπάλους, προχώρησε σε μια πρωτοφανή έκφραση πολιτικού κυνισμού λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου γιατί επιμένει να θέλει να χυθεί άπλετο φως στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών». Ο κ. Κατρίνης είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως διασύρει την χώρα, αλλά δεν βλέπει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επιτροπή Pega, διεθνή φόρα, οργανισμοί και διάφοροι που έχουν ασχοληθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα δυστυχώς καταπατούνται βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και των ελευθεριών που θα έπρεπε να διέπουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ίσως ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να μετακομίσει σε ευρωπαϊκό πόστο, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, γι’ αυτό και είναι εκείνος εκτός τόπου και χρόνου, τελικά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «το συμβάν του ξυλοδαρμού του βουλευτή στη Βουλή αποκάλυψε το αποκρουστικό προσωπείο των φασιστικών και ακροδεξιών μορφωμάτων». Η αντιμετώπιση, είπε, των φασιστικών μορφωμάτων «δεν γίνεται με τις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επιφανή τους στελέχη προσπαθούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του φασιστικού βούρκου. Ούτε βεβαίως έχουμε τη γνώμη ότι αυτά τα μορφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που όμως αφήνουν παράθυρα σε κόμματα-κέλυφος, που υποκρύπτουν τον πραγματικό τους αρχηγό για να συμμετέχουν στη Βουλή ή στις εκλογές». Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι «εμείς, θεωρούμε πως η πάλη του λαού, του οργανωμένου κινήματος της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι αυτά που μπορούν να τσακίσουν το φίδι του φασισμού, ένα φίδι που εκτρέφεται από τις αντιλαϊκές πολιτικές και στηρίζεται από τις ίδιες τις πολιτικές της ΕΕ και όχι μόνο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας